Η λιτή χθεσινή ανακοίνωση για το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας απόκτησης μετοχών και των δανειακών υποχρεώσεων της Fοrthnet από τη United Group (που ελέγχεται από τη βρετανική BC Partners) αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών για τις επόμενες κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Τόσο οι πιστώτριες τράπεζες όσο και ο νέος βασικός μέτοχος απέφυγαν να ανακοινώσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Έτσι θα φανεί τις επόμενες ημέρες το ποσοστό μετοχών που απέκτησε η United, αν και πολλοί θεωρούν πως βρίσκεται κάτω του 33,3%, ώστε να μην υποχρεωθεί αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση προς το σύνολο των μετόχων. Υπενθυμίζεται πως οι πιστώτριες τράπεζες κατέχουν αθροιστικά περί το 36% των μετοχών της Forthnet.
Τα δάνεια που απέκτησε η United (με «κούρεμα» που δεν ανακοινώθηκε) ήταν αξίας κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του υπολοίπου του μετατρέψιμου ομολογιακού που είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2016 και είχαν καλύψει οι πιστώτριες τράπεζες.
Στην αγορά υποστηρίζουν πως η United θα δείξει άμεσα ποιο θα είναι το δεύτερο βήμα της. Υπενθυμίζουν πως, όπως είχε ανακοινώσει, «μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εκτιμήσει όλες τις εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της εταιρείας μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων».
Για να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, με ή χωρίς παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, «θα χρειαστεί συμμαχίες», εξηγούν. Γι’ αυτό και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να μάθουμε πως συζητά με τη μητρική της Wind, την Crystal Almond Holdings, που κατέχει το 22,17% των μετοχών, ή το δημόσιο της Τυνησίας που έχει το 15,19%, ή τον Αραβα εκατομμυριούχο Abdulaziz Al Ghurair που κατέχει το 14,42%, ή ακόμα και τη Vodafone Ελλάδος που διατηρεί περί το 4%. Βέβαια μπορεί να λύσει μερικώς το θέμα των συμμαχιών με άμεση μετατροπή του υπολοίπου του ομολογιακού δανείου, αλλά τότε το ποσοστό της θα βρεθεί πάνω από το 33,3% και συνεπώς θα προχωρήσει σε αναγκαστική δημόσια πρόταση προς τους άλλους μετόχους. Είναι άραγε έτοιμος ο νέος βασικός μέτοχος να προχωρήσει τώρα σε αυτό το βήμα;
Ορισμένοι θεωρούν πως μια ενδιάμεση λύση θα ήταν να χορηγήσει δάνειο η United προς τη Fοrthnet για το μεταβατικό διάστημα. Όμως και πάλι θα χρειαστεί η συμφωνία των άλλων μετόχων για τους όρους, εξηγούν.
Τα σενάρια για το μοντέλο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Fοrthnet θα συνεχιστούν μέχρι να επισημοποιηθεί ο σχεδιασμός της United. Ένα δεύτερο μέτωπο σεναρίων αφορά τον σχεδιασμό του νέου βασικού μετόχου για τις κινήσεις της εισηγμένης στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η Fοrthnet δεν θα διεκδικήσει φάσμα στη δημοπρασία για την πέμπτη γενιά (5G) κινητής τηλεφωνίας και αναμένεται η οριστικοποίηση του μοντέλου με το οποίο θα κινηθεί στην αγορά.
Η εταιρεία έχει συμφωνία με τη Vodafone για τη δραστηριοποίησή της ως «εικονικού παρόχου» (MVNO). Ο διευθύνων σύμβουλος της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος είχε δηλώσει δημοσίως πως η United δεν ενδιαφέρεται για τη Wind Hellas, αλλά αρκετοί δεν το πίστεψαν. Μέσα στους επόμενους μήνες και στην περίπτωση που οι βασικοί μέτοχοι της Wind προχωρήσουν εκ νέου σε προσπάθεια πώλησης, θα διαπιστώσουμε αν είχαν δίκιο όσοι θεωρούν πως η Fοrthnet είναι ένα σκαλοπάτι για την επόμενη κίνηση στην εγχώρια αγορά.