«Τρέχει» η τιτλοποίηση Phoenix της Πειραιώς

Αλλάζουν χέρια στεγαστικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ. Πωλείται στον επενδυτή το 30% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Πώς θα επιτευχθεί η αποαναγνώριση. Γιατί η αγορά θεωρεί «φαβορί» του διαγωνισμού την Intrum Hellas.

«Τρέχει» η τιτλοποίηση Phoenix της Πειραιώς

Με μια διαγωνιστική διαδικασία-εξπρές «τρέχει» η πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans- NPLs) της Τράπεζας Πειραιώς (project Phoenix) καθώς εντός Αυγούστου εστάλη το σύντομο πληροφοριακό δελτίο, υπογράφηκαν οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας και βάσει του χρονοδιαγράμματος έπρεπε να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με περίπου 58 χιλ. στεγαστικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ. Στην πλειονότητά τους (περίπου 67%) είναι καταγγελμένα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση. Η μέση απαίτηση, ανά δανειολήπτη (σ.σ. σύνολο 22 χιλ. δανειολήπτες), διαμορφώνεται στις 90 χιλ. ευρώ, ενώ η μέση εναπομένουσα διάρκεια του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε περίπου 20 έτη.

Τα παραπάνω δάνεια έχουν μεταφερθεί σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο εξέδωσε τίτλους τριών τάξεων. Οι τίτλοι πρώτης διαβάθμισης (senior notes), ύψους περίπου 0,96 δισ. ευρώ, θα διακρατηθούν, στο σύνολό τους, από την τράπεζα, ενώ έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για λήψη κρατικής εγγύησης από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Αντίθετα, η τράπεζα θα πωλήσει στον προτιμητέο επενδυτή το 30% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης (mezzanine και junior notes). Ένα άλλο μέρος των παραπάνω τίτλων θα αποδοθούν, πιθανότατα, δωρεάν, στους μετόχους, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, προκειμένου να προχωρήσει η τράπεζα στην απο-αναγνώριση των τιτλοποιηθέντων δανείων.

Η αγορά θεωρεί, εδώ και μήνες, ως φαβορί του διαγωνισμού τον σουηδικό όμιλο Intrum, ο οποίος αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Tράπεζας Πειραιώς στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και έχει ενδελεχή άποψη του τιτλοποιούμενου χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Intrum συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά του 30% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Εφόσον κερδίσει τοn διαγωνισμό, η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα παραμείνει στην Intrum Hellas, η οποία έκλεισε τη χρήση 2019 με κέρδη 19,2 εκατ. ευρώ. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για το project Phoenix λειτουργεί η UBS, ενώ ως τεχνικός σύμβουλος η Alantra.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και για τη δεύτερη τιτλοποίηση (project Vega), η οποία περιλαμβάνει 53 χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια, στην πλειονότητά τους καταγγελμένα (σ.σ. το 70% του χαρτοφυλακίου) όλων των κατηγοριών. Η μeικτή λογιστική αξία των δανείων ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και 4 δισ. εταιρικά (μικρών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων).

Η Πειραιώς εκτιμά ότι η ζημιά από την πώληση των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης των δύο τιτλοποιήσεων θα κινηθεί μεταξύ 1,1 με 1,4 δισ. ευρώ. Η επίπτωση στα κεφάλαια από τη ζημιά των τιτλοποιήσεων θα διαμορφωθεί, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της τράπεζας, στα επίπεδα των 180 μονάδων βάσης.

«Σπάει» σε Holding και «νέα Πειραιώς»

Με δεδομένο ότι οι παραπάνω ζημιές δεν μπορούν να καλυφθούν από τη φετινή κερδοφορία, η Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει σε εταιρικό μετασχηματισμό, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η διάταξη του νόμου Χαρδούβελη, που επιβάλlει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου.

Το Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας διάσπασης, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και εισφορά του σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Πειραιώς). Ημερομηνία μετασχηματισμού αποτελεί η 31η Ιουλίου.

Η «νέα Πειραιώς» θα ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη, που θα μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών (Πειραιώς Συμμετοχών). Ο εταιρικός μετασχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Η «νέα Πειραιώς» θα διατηρήσει το 100% των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης των δύο τιτλοποιήσεων, ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ, οι οποίες θα λάβουν κρατική εγγύηση καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης.

Αντίθετα, η Συμμετοχών θα πάρει πάνω της το 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης και θα εγγράψει τη ζημιά από τη μεταβίβαση του 30% στον επενδυτή καθώς και από την πιθανή δωρεάν απόδοση ενός επιπρόσθετου ποσοστού στους μετόχους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v