Nέα εμπλοκή στη συμφωνία ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου

Νέα καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη σύμπραξη των δύο εισηγμένων εταιρειών. Διαφωνία μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, μετά τον έλεγχο που διενήργησε η Grand Thornton. Ανοιχτά όλα τα σενάρια.

Nέα εμπλοκή στη συμφωνία ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου

Σε… γεφύρι της Άρτας τείνουν να εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για τη σύμπραξη των εισηγμένων εταιρειών ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος, και μάλιστα χωρίς να είναι βέβαιο ότι τελικά, κάποια στιγμή, θα ολοκληρωθεί το έργο.

Πρόκειται για συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια(!) και παρά τη θετική προδιάθεση των διοικήσεων των δύο εισηγμένων εταιρειών, τελικά δεν έχει μπορέσει ακόμη να βρεθεί άκρη.

Μετά λοιπόν από πολυετείς επαφές όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, στις 8 Μαΐου του 2019, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών και οι έξι πιστώτριες τράπεζες υπέγραψαν MoU (μνημόνιο συνεργασίας), στο οποίο δεσμεύονταν ότι «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» θα δρούσαν καλόπιστα, με στόχο να οριστικοποιήσουν τους όρους με τους οποίους η ΣΙΔΜΑ θα απορροφούσε τη μεταλλουργική δραστηριότητα της Μπήτρος και τμήμα των υποχρεώσεών της.

Σήμερα, επτά μήνες από τότε, βρισκόμαστε ουσιαστικά στο ίδιο ή και σε χειρότερο σημείο.

Όπως έγραφε το Euro2day.gr στις 25 Οκτωβρίου, μετά το MoU του Μαΐου, η Grant Thornton ανέλαβε να προχωρήσει το due diligence, «σκανάροντας» τις δύο εταιρείες. Τα ευρήματα του σχετικού ελέγχου παραδόθηκαν τόσο στις διοικήσεις των ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος όσο και στις πιστώτριες τράπεζες, με στόχο να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων, προκειμένου τα νέα δεδομένα να συνεκτιμηθούν στην τελική σχέση ανταλλαγής. Και αν όλα πήγαιναν καλά, το deal θα μπορούσε να συμφωνηθεί μέσα στο Νοέμβριο και εντός του έτους να είχε εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εισηγμένων εταιρειών.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Με βάση σχετικές πληροφορίες, υπάρχει σαφής αντίρρηση μίας εκ των έξι εμπλεκόμενων τραπεζών και η διαδικασία δείχνει να είναι εκ νέου «κολλημένη». Ως αποτέλεσμα, το σενάριο της συμφωνίας μεταφέρεται πλέον για το 2020 και πολύ πιθανόν όχι στις αρχές του, καθώς οι πιστωτές θα κληθούν πλέον να συμφωνήσουν «σε άλλη βάση».

Κύκλοι της αγοράς ελπίζουν ότι τελικά οι εμπλεκόμενες πλευρές «θα τα βρουν» και δεν θέλουν να σκέφτονται πιθανή ματαίωση του deal. «Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και εκτός των άλλων ελπίζεται να φέρει σε ισορροπία τον πολύπαθο κλάδο του σιδηρεμπορίου. Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του deal είναι… παροιμιώδης και αυτό έχει δημιουργήσει κλίμα δυσφορίας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το παραμικρό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι εταιρείες ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος δραστηριοποιούνται στην εμπορία ειδών σιδήρου-χάλυβα και αποτελούν τις δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα (οι άλλες δύο είναι οι επίσης εισηγμένες Έλαστρον και Aφoί Κoρδέλλoυ). Ο κλάδος συγκαταλέγεται σε εκείνους που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πολυετή οικονομική κρίση, ενώ κατά την τελευταία διετία, τα περιθώρια μεικτού κέρδους έχουν επηρεαστεί πτωτικά από την πορεία της τιμής του μετάλλου (χάλυβας).

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί κατά πολύ σε περίπτωση υλοποίησης μεγάλων και μικρότερων επενδυτικών σχεδίων κατά τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v