Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα ενδιαφερόμενοι για το ΣΔΙΤ ευρυζωνικών δικτύων

Ισχυροί ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το ΣΔΙΤ που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων.

Δέκα ενδιαφερόμενοι για το ΣΔΙΤ ευρυζωνικών δικτύων

Δέκα όμιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για τη μεγαλύτερη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους περί τα 870 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband) στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, δηλαδή στις περιοχές που δεν έχουν εντάξει στα επενδυτικά τους σχέδια οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ομίλων περιλαμβάνονται όχι μόνο οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (OTE, Vodafone, Wind) οι οποίοι εμφανίστηκαν ξεχωριστά, αλλά και δύο ενεργειακές εταιρείες, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, καθώς και τέσσερις κατασκευαστικοί όμιλοι (οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Intrakat και ΑΒΑΞ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον κατάλογο προστίθεται και η Oman Fiber Optic SAOC. Το αρχικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr έκανε λόγο για εννέα υποψηφίους.

Το τελικό σχέδιο του διαγωνισμού θα προκύψει έπειτα από ανταγωνιστικό διάλογο με τους ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Από τους όρους που τελικά θα συμφωνηθούν μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψηφίων θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν σε κάποιους μήνες από σήμερα.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, θα δημιουργηθούν επτά διαφορετικές περιοχές (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διεκδικήσει μία ή περισσότερες περιοχές, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερες από τρεις.

Το ειδικό επενδυτικό όχημα (SPV) που θα δημιουργηθεί, θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τξ διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (τουλάχιστον 20 χρόνια). Στη συνέχεια, οι υποδομές δικτύων θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Πάντα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων που θα προσφέρουν αρχικά ταχύτητες σύνδεσης 100 Mbps, αλλά που στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν στο 1 Gbps μέσω οπτικών ινών.

Μένει, βέβαια, να εξακριβωθεί με ποιους συνεργάζονται οι όμιλοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο σημερινό διαγωνισμό, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διευρυνθούν τα σχήματα όσο προχωράει η διαδικασία. Στην Ευρώπη, πάντως, ενώ αρχικά τα συγκεκριμένα έργα ΣΔΙΤ ήταν στο στόχαστρο μόνο τηλεπικοινωνιακών παρόχων, στη συνέχεια οι διεκδικητές διευρύνθηκαν και εντοπίζονται επενδυτικές εταιρείες, κατασκευαστικοί όμιλοι, κ.α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 

"Μεγάλο και σημαντικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η προκήρυξη για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB). Πρόκειται για το κομβικό έργο κατασκευής και λειτουργίας δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Το UFBB αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα σήμερα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Το UFBB αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Μια από τις κύριες αποστολές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε εποχή. Το Ultra Fast Broadband είναι ένα πολύ σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσω αυτού του έργου δίνουμε σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταχύτητες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στέλνουμε ένα μήνυμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και βλέπουμε ανταπόκριση στο κάλεσμά μας».

«Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο και μάλιστα από επιχειρήσεις που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι κατασκευές, καταδεικνύει τη σημασία του Ultra Fast Broadband» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης. «Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα προκειμένου εντός του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων υποδομών οπτικών ινών που θα εξασφαλίσουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

Δέκα εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον για συμμετοχή δήλωσαν οι ακόλουθες εταιρείες:

• Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (σ.σ. θυγατρική του ΑΔΜΗΕ)

• Oman Fiber Optic SAOC

• Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών

• Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία

• Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων

• Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία

• Ιντρακόμ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών

• Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία Όμιλος Επιχειρήσεων

• Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία

• ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία Α.Ε.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος προβλέπεται ως διαγωνιστική διαδικασία από τη νομοθεσία κατ’ επιταγή οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται κατά κανόνα σε πολύπλοκα έργα υποδομής, όπως είναι το UFBB. Στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου η Αναθέτουσα Αρχή διεξάγει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την υλοποίηση του εκάστοτε έργου".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v