Για την επίλυση της δύσκολης εξίσωσης της διάσωσης της ΔΕΗ εξετάζεται σοβαρά αν όχι η κατάργηση, ίσως το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης 10% που απολαμβάνουν οι συνεπείς, στις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος, πελάτες της δημόσιας εταιρίας.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, στα μέτρα για την άντληση της πολυπόθητης ρευστότητας ύψους 750 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να παύσει η εμπορική πολιτική της παροχής της έκπτωσης συνέπειας. Αυτή, σημειωτέον, είχε ήδη περικοπεί (από το 15% στο 10%) την περασμένη Άνοιξη από την απερχόμενη διοίκηση της επιχείρησης σε μία προσπάθεια να μαζέψει ότι μπορούσε σε έσοδα μετά την άρνηση της κυβέρνησης να εγκρίνει τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Πηγές φέρουν τόσο την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και τον νέο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργο Στάσση να έχουν λάβει προτάσεις κατάργησης της, προκειμένου να μαζέψει η εταιρία, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, περί τα 180 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Βέβαια, ο προβληματισμός έγκειται στο ό,τι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται να πυροδοτηθεί νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ή απώλεια πελατών της επιχείρησης.
Από την άλλη πλευρά, η έκπτωση του 10% προσφέρεται ως μία από τις ιδανικές λύσεις για την είσπραξη εσόδων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα τιμολόγια και την ενσωμάτωση της ρήτρας CO2 σε αυτά.
Πέραν αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, με την κατάργηση του μπόνους συνέπειας, το ύψος των ανατιμήσεων στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ δεν αποκλείεται να είναι χαμηλότερο, ενώ γίνεται πιο εύκολη η υπόθεση της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, την οποία η κυβέρνηση θέλει να αποφασίσει προκειμένου να διατηρήσει τα τελικά ποσά πληρωμής των λογαριασμών (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) αμετάβλητα.
Ο μεγάλος προβληματισμός, όπως αναφέρουν πηγές, είναι το ενδεχόμενο το ποσοστό μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ να μην αντισταθμίσει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια. Κι αυτό καθώς η μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων ανησυχεί τους παραγωγούς ΑΠΕ για τον κίνδυνο επανεμφάνισης των ελλειμμάτων και άρα συνίσταται μία πιο προσεκτική διαχείριση.
Πάντως, άλλες πηγές εμφανίζονται πιο καθησυχαστικές ως προς τις επιπτώσεις των φθηνότερων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ καθώς αναφέρουν ότι η μείωση του θα έχει διετή ορίζοντα ώστε να «κουμπώσει» με την έναρξη εφαρμογής του target model, όπου πλέον αλλάζει το καθεστώς ενίσχυσης των ΑΠΕ.
Στο μεταξύ, στα σενάρια της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της αλλαγής των χρεώσεων σε κατηγορίες καταναλωτών, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως και να έχει πηγές επιμένουν ότι το τελικό ποσό που θα πληρώνουν στους λογαριασμούς τους τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα είναι αμετάβλητο. Κάτι που εκτός της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ επιτυγχάνεται και με την μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6%, απόφαση που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση.