«Πράσινο φως» έχει ανάψει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να ξεκινήσει την προεργασία μετάβασης στο τυποποιημένο μοντέλο υπολογισμού του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού.
Η μετάβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα οδηγήσει αύξηση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού (Risk-weighted asset -RWA), με αποτέλεσμα ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να υποχωρήσει κατά περίπου 120 μονάδες βάσης.
Ο παραπάνω λογαριασμός εκτιμάται ότι θα αντισταθμισθεί, εν μέρει, από τις πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού, που θα μειώσουν το σταθμισμένο ενεργητικό κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας κατά 50 με 55 μονάδες βάσης τους κεφαλαιακούς δείκτες. Προς το παρόν, έκλεισε η συμφωνία για την πώληση της Romaneasca, εξέλιξη που θα έχει θετική κεφαλαιακή επίδραση κατά 27 μονάδες βάσης.
Παρά την αξιοσημείωτη επίδραση, η αλλαγή κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να υποβοηθηθούν οι επιθετικότερες αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και οι εκποιήσεις ενεχύρων. Το υφιστάμενο μοντέλο εσωτερικού υπολογισμού δουλεύει με την ιστορικότητα. Έτσι, τράπεζες με υψηλό απόθεμα NPEs, όπως οι ελληνικές, επιβαρύνονται δυσανάλογα από ρευστοποιήσεις ενεχύρων σε χαμηλές τιμές.
Πρακτικά, η Εθνική φέρνει τη… ζημιά μπροστά, προκειμένου να διευκολύνει την ταχύτερη εξυγίανση του ισολογισμού της.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα μετέβη από το τυποποιημένο στο εσωτερικό μοντέλο, επί διοίκησης Αράπογλου.
Για το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων και δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις υιοθετήθηκε το πλήρως το εσωτερικό μοντέλο υπολογισμού του κινδύνου, ενώ για τις εταιρικές χορηγήσεις το βασικό.
Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η τράπεζα γνωστοποίησε ότι εξετάζει την υποβολή σχετικού αιτήματος, κατά τη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.