Η πίεση, σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, της γαλλικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει επιθετική αναδιάρθρωση στις γαλλικές δραστηριότητες του ομίλου FAMAR φαίνεται ότι έδρασε ως καταλύτης στην απόφαση του KKR να αποεπενδυθεί από τον φαρμακευτικό όμιλο, μόλις έξι μήνες μετά την απόκτηση του ελέγχου του από τις εγχώριες τράπεζες.
Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, το private equity fund συμφώνησε να αποκτήσει στις 12 Δεκεμβρίου 2018 τον έλεγχο της FAMAR, μέσω της προπτωχευτικής διαδικασίας, έχοντας καταρτίσει ένα business plan που προέβλεπε επιθετική αναδιάρθρωση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων του ομίλου.
Για τον λόγο αυτό, η δομή της συναλλαγής προέβλεπε πέραν του κουρέματος των δανείων του ομίλου FAMAR (μειώθηκαν στα 118 εκατ. ευρώ από 234 εκατ. ευρώ), την καταβολή από την Pillarstone Europe, θυγατρική της KKR, νέων κεφαλαίων στον φαρμακευτικό όμιλο, ύψους 57,6 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτούσε τις ενέργειες αναδιάρθρωσης. Το πλάνο αναδιάρθρωσης περιλάμβανε, σύμφωνα με πληροφορίες, συγχωνεύσεις των ζημιογόνων βιομηχανικών μονάδων στη Γαλλία και μείωση του απασχολούμενου προσωπικού, προκειμένου να αναπνεύσει ο όμιλος.
Η πίεση που ασκήθηκε, όμως, από τη γαλλική κυβέρνηση, σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βραχυκύκλωσε την εφαρμογή του σχεδίου, οδηγώντας ενώπιον αδιεξόδου στην απόφαση τμηματικής πώλησης της FAMAR. Στόχος της τμηματικής πώλησης είναι οι γαλλικές δραστηριότητες του ομίλου να καταλήξουν σε διαφορετικούς, αν γίνεται, αγοραστές, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα δραστικού περιορισμού των μονάδων.
Στην παραπάνω λύση ανάγκης φέρεται να συναίνεσαν οι εγχώριες τράπεζες, που παρότι απώλεσαν τον έλεγχο του φαρμακευτικού ομίλου, με την αναδιάρθρωση που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, διατήρησαν ουσιαστικό λόγο στις στρατηγικού τύπου αποφάσεις, όπως είχε αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η λειτουργική αναδιάρθρωση των γαλλικών δραστηριοτήτων του ομίλου FAMAR επείγει, εξέλιξη που αποδείχθηκε τελικώς περισσότερο δύσκολη από όσο ανέμενε το private equity fund.
Οι τράπεζες ευελπιστούν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τα προς πώληση «ιμάτια» του ομίλου, χωρίς να απαιτηθεί νέα αναδιάρθρωση ή «κούρεμα» δανειακών υποχρεώσεων.