Έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II ανά πάσα στιγμή είναι η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς και σε αυτό συμβάλλει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
«Είμαστε ready to go. Παρακολουθούμε στενά την αγορά ομολόγων και την τιμολόγηση τους», απάντησε πριν από λίγο σε ερώτηση του Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Τύπου τόσο για τα αποτελέσματα του πρώτου 3μηνου, όσο και για την συμφωνία με την Intrum. Στο μέτωπο των NPEs στόχος της τράπεζας είναι η μείωση τους κάτω από το 9% από το 2023 και μετά.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Η συμφωνία με την σουηδική εταιρεία αποτελεί όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων προς την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και σαφώς την τράπεζα Πειραιώς. «Πρόκειται για μια μεγάλη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα. Η Intrum είναι μια εταιρεία υψηλών προδιαγραφών και όχι ένα απλό fund. Ήρθε στην ελληνική αγορά για να μείνει», ανέφερε.
Μετά την συμφωνία και την μεταβίβαση των 27 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αλλά και του deal που αφορά τη σύσταση έτερης εταιρείας, η οποία θα διαχειρισθεί τα ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ, δημιουργείται σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πειραιώς η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.
Η συμφωνία δεν αναμένεται προς το παρόν να αλλάξει τους στόχους μείωσης των NPEs που έχει υποβάλλει η Πειραιώς στο SSM ωστόσο μετά την υλοποίηση της συναλλαγής και αφού περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα από 8 μήνες έως 1 έτος ανά πάσα στιγμή με τη δυναμική που θα έχει αναπτυχθεί στην διαχείριση του χαρτοφυλακίου δεν αποκλείεται αναθεώρηση των στόχων προς το θετικότερο.
Πολλαπλά οφέλη
«Τα οφέλη για την τράπεζα Πειραιώς από την συμφωνία είναι πολλαπλά και όσο η κοινή εταιρεία, στην οποία η τράπεζα θα ελέγχει το 20% θα μεγαλώνει καθώς θα μπορεί να αναλάβει την διαχείριση δανείων και ακινήτων τρίτων τόσο θα αυξάνονται τα οφέλη για την τράπεζα», επεσήμανε. Το σημαντικό για την Πειραιώς είναι ότι αποκτά έναν στρατηγικό σύμμαχο από τον οποίο σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας θα αντληθεί υψηλών προδιαγραφών τεχνογνωσία.
«Οι είσοδος των ξένων εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων εκμοντερνίζει την ελληνική αγορά και εισάγει πιο σύγχρονες πρακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος. Η Πειραιώς επέλεξε εγκαίρως να συμμετάσχει στην επόμενη ημέρα και να επιτύχει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της», πρόσθεσε. Η εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα εποπτεύεται από την ΤτΕ και στοχεύει να αναλάβει σημαντικά ενεργό ρόλο στις τιτλοποιήσεις NPEs αξιοποιώντας σε μέγιστο βαθμό – όταν αυτά υλοποιηθούν – τόσο το σχέδιο APS του ΤΧΣ όσο και το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει εκπονήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι δανειολήπτες
Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες ο κ. Μεγάλου ότι θα ωφεληθούν καθώς η νέα εταιρεία με την τεχνογνωσία της Intrum θα είναι σε θέση «να προσφέρει βιώσιμες εξατομικευμένες λύσεις ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανάλογα με τις ανάγκες τους.