Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές των πωλούμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τα νέα οικονομικά στοιχεία που επικαλείται η εταιρεία και τα οποία δείχνουν ότι Μεγαλόπολη και Μελίτη έχουν περάσει σε κερδοφορία.
Παράλληλα, ορισμένοι εξ αυτών δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από τις επίμονες και απανωτές δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας Μανόλη Παναγιωτάκη. Προχθές στη Βουλή είχε πει πως «κάποιοι προσδοκούν πως θα πάρουν τις μονάδες με πολύ χαμηλό τίμημα», ενώ στις 24 Ιανουαρίου, με δήλωσή του στο ΑΠΕ σημείωνε ότι «η επιχείρηση πουλά αλλά δεν ξεπουλά τις μονάδες…».
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των επενδυτών είναι και το γεγονός πως, όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, ορισμένοι είναι αμφίβολο αν θα συμμετάσχουν στη σημερινή συνάντηση με τη ΔΕH. Χθες κύκλοι της δημόσιας επιχείρησης διέρρεαν ότι κάλεσαν για σήμερα τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να τους παρουσιάσουν νέα δεδομένα, μετά την οικειοθελή αποχώρηση 400 εργαζομένων από τους λιγνιτικούς σταθμούς.
Ο διαγωνισμός πώλησης της Μεγαλόπολης και της Μελίτης φτάνει πια σε οριακό σημείο, όπως δείχνουν οι διαρροές και δηλώσεις ένθεν κακείθεν. Και ενώ η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, η ΔEH επιμένει για τις προοπτικές κερδοφορίας των δύο σταθμών και μάλιστα για την περίπτωση της Μεγαλόπολης τονίζει ότι με την προοπτική χορήγησης Αποδεικτικού Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) (αποζημιώσεις από τον μηχανισμό επάρκειας ισχύος) «θα γίνει σημαντικά κερδοφόρα…». Ανάλογες διαβεβαιώσεις δίνει και για τη Μελίτη, «με την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρίσει η τιμή προμήθειας λιγνίτη από την Αχλάδα».
Να ξεκαθαρίσουν οι όροι
Το Euro2day.gr επικοινώνησε με στελέχη των εταιριών που διεκδικούν τις λιγνιτικές μονάδες, ζητώντας τη θέση τους απέναντι στα «νέα δεδομένα» που επικαλείται η δημόσια εταιρεία. Αυτοί αντιτείνουν πως «μόνο αν η ΔEH ξεκαθαρίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει, οι διαγωνιζόμενοι είναι πιθανόν να συμμετάσχουν με προσφορά».
Διευκρινίζουν ότι «τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ακόμη ανοικτά, αν και έγιναν απόπειρες βελτίωσης. Αυτά αφορούν τη μείωση του εργατικού κόστους και για τη χορήγηση ΑΔΙ». Η συγκεκριμένη πλευρά των επενδυτών επιμένει πως δεν είναι σαφές το ποσό με το οποίο θα βελτιωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα από τη μείωση του προσωπικού, ενώ για τα ΑΔΙ δεν υπάρχει ακόμη καμία δέσμευση από την Κομισιόν».
Από άλλο στρατόπεδο επενδυτή υπάρχει αμφισβήτηση των τελευταίων στοιχείων που παρουσίασε η ΔΕH και πηγές προσκείμενες σε αυτόν σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι «οι οικονομοτεχνικές αναλύσεις μας δεν δείχνουν μεταβολή της εικόνας των λιγνιτικών μονάδων».
Το εύλογο τίμημα
Σε σχέση με τις τελευταίες επισημάνσεις-μηνύματα του προέδρου της ΔΕH για το θέμα του τιμήματος, πηγές των επενδυτών προτρέπουν τον κ. Παναγιωτάκη: «Ας πει δημόσια ποιο θεωρεί ως ελάχιστο εύλογο τίμημα, ώστε να γνωρίζουμε τι προσφορές θα υποβάλουμε…», σχολιάζουν.
Πάντως, η αίσθηση παραγόντων της αγοράς είναι πως «δεν αποκλείεται αυτές οι κινήσεις της διοίκησης της ΔΕH να επιδιώκουν την απόσειση των ευθυνών της από ενδεχόμενο αποτυχίας του διαγωνισμού και τη μετακύλισή τους στις δήθεν άγριες διαθέσεις των υποψήφιων επενδυτών…».