Το έντονο ενδιαφέρον, από περισσότερους των 15 ομίλων, για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που κατείχε στο παρελθόν ο όμιλος Μπ. Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) και πουλά η Alpha Bank αναμένεται να επαναληφθεί στην περίπτωση της Ektasis Development αν οι τράπεζες κερδίσουν το δικαστήριο για την ειδική εκκαθάριση της τελευταίας.
Τα δύο μεγάλα χαρτοφυλάκια, συνολικής αξίας, άνω των 400 εκατ. ευρώ με κτίρια γραφείων και καταστημάτων, δεν θα είναι τα μοναδικά που θα αλλάξουν χέρια το 2019. Στον μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται και άλλα σημαντικά ακίνητα που ξεκινούν από ξενοδοχειακές μονάδες (υποθέσεις «κόκκινων δανείων» που σέρνονται επί χρόνια και στη διάρκεια της νέας χρονιάς θα έχουμε εξελίξεις) και φτάνουν μέχρι εμπορικές επιχειρήσεις (π.χ. αντιπροσωπείες αυτοκινήτων) που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Οι πωλήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων φέρνουν στο προσκήνιο και νέους «παίκτες» που κινούνται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά αναζητώντας ευκαιρίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Orilina ΑΕΕΑΠ, επενδυτική εταιρεία που συνδέεται με τον Τρύφωνα Νάτση έναν εκ των ιδρυτικών εταίρων του hedge fund Brevan Howard, το GreCo Fund που έκανε προ μηνών δυναμική είσοδο με την απόκτηση του κτιρίου γραφείων που στεγάζει την Wind Hellas στην Λεωφ. Κηφισίας έναντι 23,6 εκατ. ευρώ.
Ευκαιρίες αναζητούν και ξένοι όμιλοι όπως η αμερικανική Hines η οποία έχει πραγματοποιήσει μόνο «μισή» επένδυση στη χώρα μας (το πρώην «Λήδρα» στη Λεωφ. Συγγρού που σήμερα στεγάζει το ξενοδοχείο Grand Hyatt σε κοινοπραξία με την Henderson Park) ενώ βρέθηκε «κατά λάθος» και με το στοιχειωμένο οικόπεδο της Ακαδημίας Πλάτωνος που πώλησε κοψοχρονιά (μόλις 6 εκατ. ευρώ) η αμερικανική BlackRock.
Αραβικά (όπως η AGC που απέκτησε τον Αστέρα Βουλιαγμένης πριν από δύο χρόνια) και κινεζικά κεφάλαια εξακολουθούν, επίσης, να κινούνται στην ελληνική αγορά.
Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται και μεταξύ των ΑΕΕΑΠ οι οποίοι αναζητούν ποιοτικά ακίνητα, κυρίως στον τομέα των κτιρίων γραφείων, αφού εδώ και χρόνια απουσιάζουν οι νέες αναπτύξεις. Γι’ αυτό και θεωρείται σίγουρο πως οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων θα «χτυπήσουν» το διαγωνισμό για τα ακίνητα της Μπ. Βωβός καθώς περιλαμβάνουν «φιλέτα» όπως το κτίριο γραφείων, επιφανείας 17.000 τ.μ., στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, όπου βρίσκονται σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Vodafone καθώς και οριζόντιες ιδιοκτησίες στο κτίριο γραφείων που βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας 95 - 97, απέναντι από το Μέγαρο του ΟΤΕ.
Στο χαρτοφυλάκιο έχουν ενταχθεί, επίσης τα γραφεία επί της Λ. Κηφισίας 24-26, που στεγάζουν τη Samsung, κτίριο γραφείων στη Μιχαλακοπούλου που μισθώνεται από την ασφαλιστική AXA, κτίριο στη Μεταμόρφωση που μισθώνεται από την αντιπροσωπεία της Porsche κ.ά.
«Φιλέτα» θεωρούνται και αρκετά από τα 31 ακίνητα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Ektasis Development και βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στο Μαρούσι, την Κηφισιά και το Νέο Ηράκλειο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αξία του χαρτοφυλακίου των 31 ακινήτων προσεγγίζει αθροιστικά τα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα ακίνητα επιδιώκεται βγουν σε πλειστηριασμό με βάση το νόμο 4307/2014 (άρθρα 68 κ.λπ.) του πτωχευτικού δικαίου προκειμένου να καλύψουν χρέη ύψους 116,13 εκατομμυρίων ευρώ προς τις τρεις κύριες πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, οι οποίες εκπροσωπούν το 71% των απαιτήσεων. Οι τράπεζες, βέβαια, πρέπει να κερδίσουν τη δικαστική μάχη ώστε να τεθεί η εταιρεία σε ειδική εκκαθάριση. Η υπόθεση εκδικάστηκε προ ημερών και αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου.
Εκτός από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, κάποια από τα οποία θα συνδέονται και με την προσπάθεια των τραπεζών για ξεκαθάρισμα των «κόκκινων δανείων», εξελίξεις αναμένονται κατά τη νέα χρονιά και σε άλλα μέτωπα. Για παράδειγμα, εντός του 2019 αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το μεγάλο εμπορικό κέντρο του Ελληνικού που προωθεί η Lamda Development. Πρόκειται για σχέδιο που αφορά στην κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας και για το οποίο ενδιαφέρονται ισχυροί παράγοντες της αγοράς λιανικής όπως οι μέτοχοι των Attica που συνεργάζονται ήδη (και μετοχικά) με τον όμιλο Λάτση. Οι εξελίξεις στο Ελληνικό, με αφορμή και την παραχώρηση της άδειας για τουριστικό συγκρότημα με καζίνο, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα και τη νέα χρονιά.
Πιθανώς εντός του έτους θα κριθεί και η τύχη δύο άλλων εμπορικών κέντρων, του Athens Heart (που ελέγχεται από την Pasal της οικογένειας Θεοδωρίδη) και του Avenue (τμήμα του οποίου έχει ήδη βγει σε πλειστηριασμό). Οσο για το «κουφάρι» του εμπορικού κέντρου που άφησε στη μέση ο όμιλος Βωβού στο Βοτανικό, μάλλον θα μείνει για ένα ακόμα χρόνο στα μπετά…
Στο σφυρί έχουν ήδη βγει και πιθανώς θα αλλάξουν χέρια μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς και σημαντικά μεμονωμένα ακίνητα όπως το κτίριο γραφείων στο Περιστέρι που στέγαζε τον όμιλο Κλωνατέξ, το κτίριο γραφείων του ομίλου Altec στην οδό Πάτμου 16 – 18 στο Μαρούσι, κ.α. Τα δύο ακίνητα πωλούνται από την Πειραιώς Real Estate, ενώ μακρύς είναι ο αντίστοιχος κατάλογος και των άλλων τραπεζών.