Ραγδαίες και αρνητικές είναι οι εξελίξεις για τη Χαλυβουργική, συμφερόντων Αγγελόπουλου, με τη ΔΕΗ να προχωρά στην άρση της εκπροσώπησης της βιομηχανία στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στη διακοπή ηλεκτροδότησης.
Το τέλος της λειτουργίας της Χαλυβουργικής είχε, εξάλλου, προαναγγείλει μέσω της συνέντευξής του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, δύο ημέρες πριν, ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.
Εκανε σαφές ότι η καταβολή των μισθών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και του δώρου των Χριστουγέννων θα είναι η τελευταία εκ μέρους του χρηματοδότηση στη Χαλυβουργική, ενώ μίλησε για αξιοποίησή της με άλλο τρόπο και όχι ως χαλυβουργίας. «Η Χαλυβουργική μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά με άλλον τρόπο, όχι ως χαλυβουργία. Πρέπει να αναζητήσει νέα δραστηριότητα και να κάνει νέα αρχή. Δεν υπάρχει σήμερα οπουδήποτε στον κόσμο τράπεζα που να δέχεται να χρηματοδοτήσει μια χαλυβουργία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η εταιρεία παραμένει εν ζωή είναι για την προστασία των εργαζομένων. Διαφορετικά θα είχε κλείσει προ πολλού», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με κύκλους της δημόσιας επιχείρησης, "δεν υπήρξε ανταπόκριση της Χαλυβουργικής στο αίτημα της ΔEΗ για την κατάθεση προτάσεων διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών της". Σημειώνεται ότι αυτά ανέρχονται στα 31,4 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ είχε προειδοποιήσει ότι "θα υλοποιηθούν κανονικά από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης". Μάλιστα η διοίκηση της εταιρίας είχε στείλει και σχετική ειδοποίηση στον ΑΔΜΗΕ.
Εχθές, ο Μανώλης Παναγιωτάκης προανήγγειλε διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Χαλυβουργικής μέσω της νομικής οδού.
Ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι δεν τραβάει η ΔEH την πρίζα της επιχείρησης καθώς αυτή θα μπορεί να προμηθεύεται ενέργεια από το σύστημα, ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση της εταιρείας να καταβάλει 500.000 ευρώ έναντι των οφειλομένων που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα.
Ποτάμι: Λουκέτο σε μια εμβληματική βιομηχανία
Η Χαλυβουργική ήταν επί δεκαετίες μια από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις της χώρας. Σήμερα, ύστερα και από δικαστικές διαμάχες, φθάνει κοντά στο λουκέτο όπως έγινε και με πολλές άλλες μεγάλες βιομηχανίες που είχαν απομείνει να λειτουργούν στην Ελλάδα», τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού.
Οπως υπογραμμίζει ο Δ. Τσιόδρας «η κρίση, το δυσμενές επιχειρηματικό κλίμα, οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση, ειδικά οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και τα προβλήματα στη ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Ο κ. Τσίπρας απαριθμεί επιτυχίες και πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της υπερφορολόγησής του, όταν οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν γίνονται όλο και πιο δύσκολες, ο διεθνής ανταγωνισμός μεγαλώνει και χιλιάδες εργαζόμενοι δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν δουλειά. Σε μια ελεύθερη οικονομία, αυτό που θα ‘πρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα ήταν η δημιουργία αναπτυξιακού περιβάλλοντος ώστε να οι εξωστρεφείς μεγάλες επιχειρήσεις που δημιουργούνται να είναι πολύ περισσότερες από αυτές που κλείνουν.
Αλλά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα. Το πρώτο είναι η εξαγορά εκλογικής πελατείας», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.