Μερίδιο 2,5% -σε μια έντονα πτωτική αγορά- απέκτησε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο το IQOS, το καινοτόμο καπνικό προϊόν της Παπαστράτος, το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος της στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου Philip Morris International παγκοσμίως.
Η επίδοση αυτή έρχεται σε μια χρονιά όπου η πτώση της νόμιμης αγοράς τσιγάρων και καπνικών αγγίζει το 11%-12%, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος Χρήστο Χαρπαντίδη, στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι αθροιστικά η πτώση της νόμιμης αγοράς αγγίζει το 50% τα τελευταία χρόνια, αποδίδοντας το φαινόμενο στον συνδυασμό υψηλής φορολογίας επί των καπνικών προϊόντων και του ανεξέλεγκτου λαθρεμπορίου, καθώς το ποσοστό των καπνιστών παραμένει υψηλό στη χώρα.
Ανάφερε επίσης πως για το 2017, το δημόσιο εκτιμάται ότι θα απολέσει μισό δισ. ευρώ από τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στον καπνό.
Πέρα από τα δεδομένα της εσωτερικής αγοράς, η Παπαστράτος υλοποιεί την παραγωγική επένδυση που εξήγγειλε τον περασμένο Μάρτιο, μετατρέποντας σταδιακά το εργοστάσιο του Ασπροπύργου σε καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού συμβατών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εμπορική εκμετάλλευση των ράβδων θα ξεκινήσει στο α' δίμηνο του 2018, ενώ έως το τέλος της χρονιάς, αναμένεται η μονάδα να διαθέτει full capacity παραγωγής 20 δισεκατομμυριών ράβδων ετησίως.
Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επένδυση θα δημιουργήσει 400 επιπλέον θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της εταιρίας σε 1.200, ενώ θα απαιτήσει κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, και θα καταστήσει την Παπαστράτος το δεύτερο παραγωγικό hub της Philip Morris.
Σήμερα, η Παπαστράτος εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ η συνεισφορά της στα κρατικά ταμεία κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) ετησίως, ποσόν που αντιστοιχεί περίπου στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, και το 2018, οπότε ουσιαστικά αρχίζει η εξαγωγή των καπνικών ράβδων από τον Ασπρόπυργο στις περίπου 35 αγορές όπου το IQOS έχει λανσαριστεί, και η εισαγωγή των συμβατικών τσιγάρων που έχει ανάγκη η ελληνική αγορά, η Παπαστράτος «θα έχει θετικό αποτέλεσμα».
IQOS και νέες καινοτομίες
To IQOS σήμερα έχει 3,7 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως (από 1,3 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάιο) και αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας (από το 2008) αλλά και επένδυσης που αγγίζει τα 3 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πάντως ότι ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα «παραποιημένων» ράβδων καπνού και συσκευών, γεγονός που ο διεθνής όμιλος παρακολουθεί.
Η PMI παράλληλα κατέθεσε τον προηγούμενο Δεκέμβριο αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόν μειωμένου κινδύνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Ωστόσο η παραπάνω «πλατφόρμα» όπως αποκαλείται δεν αποτελεί το μόνο καπνικό προϊόν νέας γενιάς που αναπτύσσει η πολυεθνική. Ήδη κυκλοφορεί προϊόν ηλεκτρονικού τσιγάρου (σε Αγγλία και Ισραήλ), ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται η κυκλοφορία δύο ακόμη κατηγοριών καπνικών προϊόντων από την PMI.