Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει η συμφωνία για πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ

«Σύντομα οι ανακοινώσεις του Γιώργου Σταθάκη», λένε κύκλοι του υπουργείου. Στη λίστα σίγουρα ο ΑΗΣ Μελίτης. Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τις μονάδες Αμυνταίου και Μεγαλόπολης.

Κλείνει η συμφωνία για πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ

Οι... τελευταίες πινελιές μπαίνουν στην υπόθεση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να μειωθεί κατά 40% η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της δημόσιας επιχείρησης από το εθνικό καύσιμο...

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμούν ότι «κλείνουν οι συζητήσεις με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπληρώνοντας μάλιστα πως «σύντομα ο ίδιος ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις». Οι διαρροές αυτές γεννούν θετικές προσδοκίες, τουλάχιστον ως προς το κλείσιμο μιας σημαντικής εκκρεμότητας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Κατά τ’ άλλα και σύμφωνα με φειδωλές πηγές, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει ώστε στο επερχόμενο market test να υπαχθεί ο ΑΗΣ Μελίτης της Φλώρινας. Για την ακρίβεια, η εν λειτουργία «μονάδα Ι» καθαρής ισχύος 289 MW και η άδεια για την κατασκευή δεύτερης, ισόποσης ισχύος.

Η «Μελίτη» είναι το «φιλέτο» των λιγνιτικών της ΔΕH, μια και έχει τις πλέον σύγχρονες και καθαρές περιβαλλοντικά μονάδες. Το πρόβλημα με αυτές έχει να κάνει με τα ορυχεία του ΑΗΣ και συγκεκριμένα της Βεύης, όπου μπλέκονται και ιδιώτες ιδιοκτήτες, ενώ εκκρεμεί και η υλοποίηση της εξαγγελίας του Γιώργου Σταθάκη για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το τμήμα που είχε κατακυρωθεί στην ΑΚΤΩΡ.

Το μεγάλο παζάρι φαίνεται ότι έγινε για τις δύο μονάδες του Αμυνταίου της Φλώρινας, καθαρής ισχύος 273 MW η καθεμία. Ο ΑΗΣ, που διαθέτει και το σχεδόν κατεστραμμένο ορυχείο από τις πρόσφατες κατολισθήσεις, είναι ουσιαστικά σε καθεστώς απόσυρσης. Για την ακρίβεια, λειτουργούν περιορισμένες ώρες τον χρόνο, ώστε να παίρνει μερικούς μήνες παράταση και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2019. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου χρειάζεται επίσης περιβαλλοντική αναβάθμιση, προκειμένου να πάρει παράταση ζωής αλλά και για να είναι συμμορφωμένος στις αυστηρές προδιαγραφές της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2.

Το υπουργείο ΠΕΝ θέλει να εντάξει το «Αμύνταιο» προσδοκώντας σε επενδύσεις αλλά κυρίως για να κρατήσει ζωντανή και την τηλεθέρμανση των κατοίκων των περιοχών. Ωστόσο, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών αντιτίθενται, θεωρώντας πως δεν θα επιτευχθεί η προσέλκυση επενδυτών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φέρεται να έχουν πέσει και οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της Αρκαδίας, καθαρής ισχύος 255 και 256 MW αντίστοιχα. Η μία από τις δύο, συγκεκριμένα η «ΙΙΙ», έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2025, πιο περιορισμένη σε σχέση με την άλλη, τη «IV».

Η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ φέρεται να μην επιθυμούσε την προσθήκη των μονάδων στη λίστα των προς πώληση και μάλιστα, πληροφορίες θέλουν να αντέτεινε μόνο την «ΙΙΙ» και τις δύο του Αμυνταίου.

Πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν επίσης ότι η υπόθεση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔEH κλείνει, αλλά στο μεσοδιάστημα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v