Σχεδόν 35 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να μελετάται, το 1983, ένα από τα μεγαλύτερα κτιριακά έργα της χώρας, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΣΚΗ), εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα.
Το «Μέγαρο Μουσικής» του Ηρακλείου παραδόθηκε ημιτελές προ τριετίας, με την αρμόδια δημοτική επιχείρηση (ΔΕΠΤΑΗ) να προκηρύσσει διαγωνισμό για τη δεύτερη φάση, που ανατέθηκε πέρυσι σε θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ (ΚΑΣΤΩΡ). Αν και έχει περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος, τα έργα της δεύτερης φάσης ουδέποτε ξεκίνησαν, ενώ ο ανάδοχος έχει εγείρει σημαντικές απαιτήσεις με σειρά προσφυγών και αγωγών. Ως απάντηση, προ ημερών η διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ του έδωσε δεκαήμερη προθεσμία «συμμόρφωσης», ώστε να μην τον κηρύξει έκπτωτο.
Το έργο, ένα μεγάλο συγκρότημα πέντε κτιρίων, είχε ανατεθεί αρχικά στην κοινοπραξία Eδραση Ψαλλίδας - Δομική Κρήτης, η οποία και το παρέδωσε με σημαντική καθυστέρηση και ακόμα σημαντικότερη αύξηση του κόστους. Υπολογίζεται πως το κόστος προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ, με τον αρχικό προϋπολογισμό κοντά στα 23 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και το κόστος ολοκλήρωσης (δηλαδή η δεύτερη φάση), τότε το τελικό κόστος θα είναι σχεδόν τριπλάσιο του αρχικού.
Παρά το γεγονός πως προκηρύχθηκε ως «εργολαβί-σκούπα» η δεύτερη φάση (ώστε να αποπερατωθούν οι θεατρικές αίθουσες, τα ηλεκτρομηχανολογικά και άλλος εξοπλισμός των κτιρίων), δεν έχει ακόμα και σήμερα γίνει η προσωρινή παραλαβή της πρώτης φάσης! Βεβαίωση περάτωσης του πρώτου έργου υπάρχει βέβαια εδώ και 2,5 χρόνια.
Η ΔΕΠΤΑΗ προκήρυξε τη δεύτερη φάση το 2015, με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ, που είχε θεωρηθεί χαμηλός για το εύρος των εργασιών που απαιτούνταν. Ο όμιλος Eλλάκτωρ, μέσω της ΚΑΣΤΩΡ, ήταν ο μοναδικός που εκδήλωσε ενδιαφέρον και τελικά του ανατέθηκε το έργο τον περασμένο Απρίλιο.
Τότε η διοίκηση του ομίλου είχε ανακοινώσει πως «επεκτείνοντας την ήδη εκτενή εμπειρία της στην κατασκευή πολιτιστικών κέντρων, η Άκτωρ, μέσω της θυγατρικής της Κάστωρ, ανέλαβε την Ολοκλήρωση Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης. Το έργο, με βάση το σύστημα ‘μελέτη-κατασκευή’, περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών, την κατασκευή οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών και την προμήθεια του εξοπλισμού για ένα κτιριακό συγκρότημα σύνθετης μορφής, το οποίο αποτελείται από πέντε διακριτά κτίρια με ειδικούς χώρους όπως χώρους συγκέντρωσης κοινού, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα συναυλιών, αμφιθέατρα, ποικίλους χώρους εκδηλώσεων και εκθέσεων, χώρους γραφείων, χώρους εστίασης, καταστήματα, εργαστήρια και υπόγειους χώρους στάθμευσης».
Η συνέχεια δεν ήταν καθόλου ευχάριστη ούτε για τον όμιλο Ελλάκτωρ, ούτε για τη δημοτική αρχή. Ο κατασκευαστικός όμιλος έχει καταθέσει σειρά αιτήσεων θεραπείας, προσφυγών, αγωγών κ.λπ. Προ ημερών, η εφημερίδα «Πατρίς» δημοσίευσε ειδική πρόσκληση της ΔΕΠΤΑΗ, με την οποία καλείται η ανάδοχος εταιρεία «εντός δέκα ημερών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καθώς και στις έγγραφες επισημάνσεις και εντολές των επιβλεπόντων και της Δ/νουσας Υπηρεσίας, προκειμένου να κατατεθεί το αναθεωρημένο Χρονοδιάγραμμα μαζί με την Αίτηση Παράτασης, όπως η Σύμβαση ορίζει. Μετά την άκαρπη πάροδο της προθεσμίας, η Ανάδοχος θα κηρυχθεί έκπτωτη από το έργο».
Σημειώνεται πως για την πρώτη φάση του έργου υπάρχουν δύο όχι και τόσο κολακευτικά, πολυσέλιδα, πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων. Τα πορίσματα είχαν σταλεί από πέρυσι στις δικαστικές αρχές.
Το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο
Το πρώτο τμήμα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, αυτό των κτιρίων Α, Β, Γ & Ε, διαθέτει, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει κατά την παράδοσή του ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης:
1. Τέσσερα επίπεδα υπόγειου πάρκινγκ, χωρητικότητας 220 οχημάτων, που λειτουργεί δωρεάν για τους πολίτες, από το 2012.
2. Τον δημόσιο χώρο που περιβάλλει το Συγκρότημα των κτιρίων με προσβάσεις από και σε όλες τις περιβάλλουσες οδούς και κατ’ επέκταση στο πάρκο της Πλατείας Φανερωμένης.
3. Γέφυρα υπεράνω της λεωφόρου Πλαστήρα με την οποία το Πολιτιστικό Κέντρο συνδέεται λειτουργικά με το Μαρτινέγκο.
4. Δύο θέατρα, το Πειραματικό 170 θέσεων, ένα πραγματικά πρωτοποριακό θέατρο με φουαγιέ και καμαρίνια, και το Μικρό ή Παιδικό θέατρο 110 θέσεων, πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα να φιλοξενήσουν παραστάσεις.
5. Στεγασμένο και ηχητικά μονωμένο χώρο εκθέσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων επιφανείας 400 μ2 και δυναμικότητας 300 ατόμων, στην οροφή του κτιρίου Δ.
6. Δύο αίθουσες σεμιναρίων και λοιπών εκδηλώσεων, χωρητικότητας 160 ατόμων, πλήρως εξοπλισμένες.
7. Ένα χώρο πολλαπλών χρήσεων στον οποίο σύντομα θα στεγασθεί το Ωδείο του Δήμου Ηρακλείου.
8. Ένα χώρο εκδηλώσεων και εστίασης που μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 1.000 άτομα.
9. Ένα χώρο μόνιμης υπαίθριας έκθεσης γλυπτών κάτω από μία ξύλινη τετράκλινη στέγη επιφανείας 170 μ2.
10. Τέσσερα μεγάλα καταστήματα στο ισόγειο.
11. Δύο art café με περιβάλλοντα χώρο στις βεράντες του Κτιρίου, που σκεπάζονται με ένα καλαίσθητο στέγαστρο.
12. Τον χώρο διοίκησης του Πολιτιστικού στο κτίριο Ε.