Συνεχίζει το success story η Energean Oil & Gas, εξάγοντας πρωτοποριακή τεχνογνωσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στα δύο μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαχειρίζεται εξ ημισείας με την Kerogen Capital, τα Karish και Tanin στο Ισραήλ.
Όπως έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, θυγατρικής της Energean Oil & Gas, Δημήτρης Γόντικας, «για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ η εταιρία πρόκειται να εγκαταστήσει την πρώτη μονάδα FPSO (Floating Production Storage Offloading - Πλωτή Μονάδα Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης) στην ιστορία της περιοχής, σε μία επένδυση που συνολικά θα κυμανθεί μεταξύ 1,3 και 1,5 δισ. δολαρίων και σχεδιάζεται από τον παγκόσμιου βεληνεκούς όμιλο της Technip FMC».
Τα δύο κοιτάσματα διαθέτουν 2,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου δυνητικά αποθέματα και 25 εκατ. βαρέλια ελαφρού πετρελαίου, ενώ, όπως εξήγησε ο κ. Γόντικας στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε το ΙΕΝΕ με το ΕΒΕΑ και τον ΠΣΕ, «η χρήση του FPSO μεγιστοποιεί την αποληψιμότητα των διαπιστωμένων υδρογονανθράκων. Με 50% στην Energean Israel συμμετέχει ο διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Kerogen Capital».
Επιπλέον η Energean, όπως σημείωσε ο κ. Γόντικας, «εξάγει το παράδειγμα του Πρίνου και τη συνύπαρξη της βιομηχανίας πετρελαίου σε περιοχές με αυξημένη τουριστική δραστηριότητα (Θάσος, Κόλπος Καβάλας) και ιδιαίτερο περιβαλλοντικό κάλλος (Δέλτα Νέστου) στην Αδριατική (Μαυροβούνιο), μια περιοχή επίσης με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα και πανέμορφο περιβάλλον. Αυτό το μοντέλο θα ακολουθηθεί, φυσικά», όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, «και στην περιοχή του Κατακόλου όπως και στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τη διαχείριση των οποίων αναλαμβάνει πλέον και με ποσοστό 60% ο ισπανικός πετρελαϊκός όμιλος Repsol, ενώ η Energean διατηρεί το 40%».
Ο κ. Γόντικας, πρόσθεσε ακόμη: «Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία έχει εισάγει στην Ελλάδα την πλέον σύγχρονη τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων, έχοντας συνεργαστεί στον Πρίνο με τεχνικές εταιρείες όπως η Schlumberger, η Archer, η Frank’s International, η Nov κ.α. ενώ η παραγωγή του Πρίνου διατίθεται αποκλειστικά στην BP».
Κοίτασμα «Έψιλον»
Παράλληλα, ο κ. Γόντικας έκανε γνωστό ότι η Energean Oil & Gas επισπεύδει την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον» στη θαλάσσια περιοχής της Καβάλας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα γεωτρήσεων που εκτελεί σε Πρίνο, Έψιλον και Βόρειο Πρίνο για την άντληση των βεβαιωμένων αποθεμάτων (2Ρ) πετρελαίου, ύψους 41 εκατ. βαρελιών.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την EBRD. Ο αντιπρόεδρος της Kavala Oil σημείωσε πως «η Energean, από το τέλος του 2007, όταν και ανέλαβε τον Πρίνο, και έχοντας από το 2013 και τη στήριξη της Third Point, η οποία έχει αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή στην εταιρεία, έχει επενδύσει πάνω από 300 εκατ. δολάρια, πραγματοποιώντας μέχρι το 2015 επτά επιτυχημένες παραγωγικές γεωτρήσεις με τέσσερα μεταφερόμενα γεωτρύπανα, διαξάγοντας δύο σεισμικές έρευνες, και δημιουργώντας νέες υποδομές για την μόνη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της χώρας (ιδιόκτητο γεωτρύπανοEnergean Force, πλοία υποστήριξης Valiant Energy και EnergeanWave).
Από το 2015», συνέχισε «τρέχει το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα στην ιστορία των κοιτασμάτων του Κόλπου της Καβάλας με περισσότερες από 15 γεωτρήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι πέντε με επίτευγμα τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγής από το 2015 στο 2016 με παραγωγή 1,3 εκατ. βαρέλια συνολικά για όλη τη χρονιά».
Η εταιρεία έχει δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας, απασχολώντας 479 εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων στην Καβάλα, ενώ περίπου 100 είναι απόφοιτοι του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η σταθερή συνεργασία της Energean με το οποίο συμβάλλει στην εξέλιξη και τη δημιουργία του νέου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού της χώρας.
Η τοπική κοινωνία της Καβάλας και το ελληνικό Δημόσιο έχουν εισπράξει ως τώρα από τη δραστηριότητα της Energean πάνω από 360 εκατ. ευρώ.