Και ξαφνικά, στον αέρα... βρίσκεται ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ, το «project Μελίτη», που προωθεί η ΔΕΗ σε συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό CMEC και έτυχε της προσωπικής στήριξης του Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο. Τότε ο πρωθυπουργός τόνιζε ότι «η επένδυση της CMEC με τη ΔΕΗ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Το επενδυτικό σχέδιο, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕH Μανώλη Παναγιωτάκη και τους εκπροσώπους της CMEC, προέβλεπε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης εταιρίας, στην οποία θα συμμετείχαν η ΔΕH με τη λιγνιτική μονάδα παραγωγής ρεύματος «Μελίτη Ι» και την άδεια για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στην περιοχή «Μελίτη ΙΙ», η κινεζική CMEC που θα αναλάμβανε τη χρηματοδότηση του project και οι δύο ελληνικές τεχνικές εταιρίες, η «ΑΚΤΩΡ» στην οποία είχε παραχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού με σύμβαση την 1η Δεκεμβρίου του 2014 το 60% του λιγνιτωρυχείου της Βεύης (το υπόλοιπο 40% ανήκει στη ΔΕH) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία μίσθωνε τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας.
Τα ορυχεία αυτά πρόκειται να εφοδιάσουν με λιγνίτη τις δύο μονάδες της Μελίτης. Από την περασμένη Παρασκευή 31 Μαρτίου, όμως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στη δευτερολογία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, αιφνιδίασε. Ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε την περιοχή και συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με τους δανειστές και αφορούσαν στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕH.
Σε ερωτήσεις, λοιπόν, που του ετέθησαν για το «project Μελίτη», ο υπουργός άφησε άφωνη την κατάμεστη αίθουσα. Αναφερόμενος στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που καταδικάζει τη χώρα μας για το μονοπώλιο της ΔΕH στον λιγνίτη και υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να μην της δώσει δικαιώματα σε νέα ορυχεία, είπε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου μιλά για τέσσερα λιγνιτωρυχεία. Γνωρίζουμε ότι από αυτά μόνο η Βεύη είναι σε μια προοπτική η οποία μπορεί να προκηρυχθεί. Δεν υπογράφω αυτή τη σύμβαση που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, διότι δεν έγινε με διαγωνισμό. Δεν υπέγραψα και δεν υπογράφω μια σύμβαση που δόθηκε λίγες εβδομάδες πριν πέσει μια κυβέρνηση, όπως δόθηκε. Να είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Σταθάκης.
Χωρίς το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, και συγκεκριμένα του τμήματος που αφορά στον Άκτωρα (ο οποίος χθες επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το θέμα), οι δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς το συγκεκριμένο πεδίο με εκείνο της ΔΕH γειτνιάζουν και δεν είναι δυνατόν, για τεχνικούς λόγους, να γίνει εκμετάλλευση.
Η προαναφερόμενη δήλωση του κ. Σταθάκη, αν και διαψεύστηκε με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στην τελευταία παράγραφό της επιβεβαιώνεται και τινάζει στον αέρα το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ με τη CMEC. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο».
Πρόκειται για μια συμφωνία την οποία επικρότησε και ο προκάτοχος του κ. Σταθάκη, ο Πάνος Σκουρλέτης. Είχε παραβρεθεί στην εκδήλωση της ΔΕΗ με τη CMEC και στην ομιλία του υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι η σημερινή υπογραφή αυτού του πολύ σημαντικού μνημονίου ανάμεσα στην εταιρεία σας και τη ΔΕH αποτελεί ουσιαστικά μια ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στην ίδια την εταιρεία, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Είναι άλλο ένα δείγμα, άλλη μια απόδειξη, ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει με σταθερά βήματα στον δρόμο της ανάκαμψης. Ταυτόχρονα η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού, της στρατηγικής των συμπράξεων, με αξιόπιστους εταίρους που μπορεί να δώσουν μια νέα δυναμική», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης, σε μία εκδήλωση που είχαν επίσης παραβρεθεί ο αντιπρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Δημήτρης Κούτρας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.
Στο μεταξύ η ΔΕH ανέμενε εντός του Απριλίου την απάντηση από τη CMEC για το επενδυτικό σχέδιο, με δεδομένο ότι οι Κινέζοι ξεκίνησαν οικονομοτεχνικές μελέτες έχοντας ξεσκονίσει όλα τα οικονομικά μεγέθη.
Τι έγινε, όμως, και άλλαξε στάση η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ;
Πληροφορίες αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση του κ. Σταθάκη για το θέμα των ορυχείων της Βεύης, λίγο μετά τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίοι άνοιξαν θέμα πώλησης λιγνιτικών μονάδων αλλά και μη συμμετοχής της ΔΕH σε νέα λιγνιτικά κοιτάσματα.
Πηγές φέρουν τους δανειστές να εκτιμούν ότι με το συγκεκριμένο project, αν και η ΔΕH θα συμμετείχε με ποσοστό στην εταιρία, έστω κι εμμέσως, θα ανέβαζε και πάλι τη συμμετοχή της στη λιγνιτική παραγωγή.
Άλλες πηγές εκτιμούν ότι οι Κινέζοι ήδη έκαναν πίσω από τις προθέσεις τους, με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θυμηθεί τις «αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες της Βεύης» και να επιδιώκει να βάλει το ορυχείο στο πακέτο πώλησης μαζί με τις μονάδες.
Όπως και να έχει, όμως, οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια προκαλούν νέο κύμα αβεβαιότητας σε εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική οικονομία.