"Παράταση ζωής" στον ΔΟΛ έδωσε σήμερα το Πρωτοδικείο της Αθήνας, καθώς η πρόεδρος απέρριψε το αίτημα των τραπεζών για άρση της πρόσφατης προσωρινής διαταγής, με βάση την οποία αποδεσμεύτηκε ένας συγκεκριμένος λογαριασμός, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα λειτουργικά έξοδα των ιστορικών εντύπων του ΔΟΛ, των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ, καθώς και η μισθοδοσία των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο λογαριασμός θα παραμείνει αποδεσμευμένος μέχρι να δημοσιευθεί η απόφαση για την ειδική διαχείριση.
Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας (Τμήμα Εκουσίας Μονομελούς) συζητήθηκε σήμερα η αίτηση που έχουν καταθέσει τέσσερις τράπεζες (Αlpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) κατά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), ζητώντας να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με βάση τον «νόμο Δένδια».
Παρεμβάσεις επί του θέματος άσκησαν οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, μέσω των συνδικαλιστικών
τους σωματείων.
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των τραπεζών ζήτησαν την άρση της πρόσφατης προσωρινής διαταγής με βάση την οποία αποδεσμεύτηκε ένας συγκεκριμένος λογαριασμός, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα λειτουργικά έξοδα των ιστορικών εντύπων του ΔΟΛ, των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ, καθώς και η μισθοδοσία των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε να διατηρηθεί η ισχύς της προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση της δικής της απόφασης.
Ως εκ τούτου μέχρι την ημέρα που θα δημοσιευθεί η απόφαση επί της αίτησης για την ειδική διαχείριση, ο λογαριασμός θα παραμένει ενεργός για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της επιχείρησης και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, οι οποίοι πριν από αυτή τη δικαστική εξέλιξη παρέμεναν απλήρωτοι για 7 μήνες.
«Αυτός ο λογαριασμός είναι η πνοή της επιχείρησης που λειτουργεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ΔΟΛ Νίκος Πιμπλής, αντιλέγοντας στο αίτημα των τραπεζών. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε τους εργαζόμενους του ΔΟΛ, επισήμανε προς το δικαστήριο ότι «βασικός άξονας του νόμου Δένδια είναι να μην υποστεί ζημία και να μη μειωθεί η αξία της επιχείρησης. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να μείνουν ανοιχτές οι εφημερίδες».