Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Σκληραίνει τη στάση της για Endesa Hellas

Σκληραίνει τη στάση της η διοίκηση της ΔΕΗ μετά τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την αίτηση μετατροπής της άδειας της Endesa Hellas από αυτοπαραγωγού σε συμπαραγωγού.

ΔΕΗ: Σκληραίνει τη στάση της για Endesa Hellas
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Σκληραίνει τη στάση της η διοίκηση της ΔΕΗ μετά τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την αίτηση μετατροπής της άδειας της Endesa Hellas από αυτοπαραγωγού σε συμπαραγωγού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος κατά τη σημερινή δεύτερη ακρόαση του στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας της Βουλής επιχείρησε να ”υπαγορεύσει” την τελική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση που εγκριθεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ η Επιχείρηση θα ζημιωθεί κατά 60 εκατ. ευρώ.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε περί τις 4.30 ώρες, ο κ. Αθανασόπουλος χαρακτήρισε ”σκανδαλώδη” την απαίτηση της Endesa Hellas από τη μία να θέλει να πληρώνει χαμηλό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τη μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος και από την άλλη να επιθυμεί να είναι και συμπαραγωγός.

Κατά την άποψη του κ. Αθανασόπουλου, η ΑτΕ θα έπρεπε να ενταχθεί στο σύστημα μόνον ως αυτοπαραγωγός, όπως προέβλεπε η αρχική άδεια της.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της RWE ο κ. Αθανασόπουλος επιμένει στην επιδιωκόμενη συνεργασία με τη γερμανική εταιρία. Το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είπε, θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας και από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που είναι, κατά τον ίδιο, τα θεσμοθετημένα όργανα της Επιχείρησης για να αποφασίσουν για τη συνεργασία.

”Αφήστε τις διοικήσεις να κάνουμε τη δουλειά μας”, εξερράγη ο πρόεδρος της ΔΕΗ. ”Δεν μπορούμε να ακολουθούμε μεθόδους του 1970”.

Ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την έλλειψη επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υιοθετηθεί και άλλη πηγή ενέργειας εκτός του φυσικού αερίου, δηλαδή ο λιθάνθρακας.

Δύο λόγοι κάνουν τη ΔΕΗ να υιοθετήσει τα λιθάνθρακα κατά τον κ. Αθανασόπουλο.

Από τη μία γιατί θέλει να πετύχει ασφάλεια στον εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργειας με το χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με αυτό του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και από την άλλη γιατί η χώρα θα πρέπει να πάψει να εξαρτάται από άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους λόγους που οδήγησαν, όπως είπε ο ίδιος, τη ΔΕΗ να συνεργασθεί με τη Χαλυβουργική είναι γιατί η τελευταία έχει άδεια 880 MW και επιπλέον διαθέτει πλεονεκτική γεωγραφική θέση τέτοια που να μπορέσει να ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα της Πελοποννήσου.

Επιπλέον ο κ. Αθανασόπουλος αποκάλυψε τις προθέσεις της ΔΕΗ να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. ”Ελπίζω”, είπε, ”η πολιτεία να δώσει την άδεια στη ΔΕΗ να μπει στη νέα ισχύ”.

Ο ίδιος μάλιστα αναφερόμενος στην οριακή τιμή του συστήματος εξέφρασε την άποψη ότι ”υπάρχει στρέβλωση στην αγορά”, που στοίχισε, κατά τον ίδιο, στη ΔΕΗ 35 εκατ. ευρώ το 2007. ”Δεν είναι ώριμη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” ισχυρίσθηκε ο κ. Αθανασόπουλος. ”Υπάρχουν ρυθμιστικές παρεμβάσεις και δημιουργούνται συνθήκες αρμπιτράζ”.

Απαντώντας εξάλλου σε άλλες ερωτήσεις ο πρόεδρος της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι αν η Επιχείρηση δεν λάβει την οψιόν του 30% στη ΔΕΠΑ θα αναπτυχθεί με άλλο τρόπο στο φυσικό αέριο.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να δαπανήσει περί τα 180 εκατ. ευρώ για επενδύσεις αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτροδότησης των νησιών και προς τούτο προγραμματίζει την ανέγερση δύο μονάδων από 120 MW στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη.

Ακόμη ανέφερε ότι έχει προχωρήσει η ρύθμιση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν στη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v