Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Υποστήριξη σε ΜΜΕ για προγράμματα Γ’ ΚΠΣ

Στα προϊόντα της Εθνικής για την ενίσχυση των ΜΜΕ αναφέρθηκε ο Θ. Καρατζάς σε ομιλία του στην Πατρα, ενώ ο υποδιοικητής Α. Βρανάς, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η Εθνική θα υποστηρίξει τα 2 προγράμματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μεταποίησης και τουρισμού), στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ.

Εθνική: Υποστήριξη σε ΜΜΕ για προγράμματα Γ’ ΚΠΣ
Στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και με επαγγελματίες και εκπροσώπους διαφόρων επαγγελματικών φορέων, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Καρατζάς συναντήθηκε σήμερα στην Πάτρα με 330 επιχειρηματίες από τρεις νομούς (Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας).

Ο κ. Καρατζάς είχε ήδη παρόμοιες συναντήσεις με επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Δυτική Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη,τον Πειραιά και, πρόσφατα, τριών νομών της Θεσσαλίας (Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας). Toν διοικητή κ. Θεοδ. Καρατζά συνόδευε σήμερα, ο υποδιοικητής της Τράπεζας κ. Ανδρέας Βρανάς.

Ο κ. Καρατζάς αναφέρθηκε αρχικά, στη σημερινή ομιλία του, στην πολιτική και τις κατευθύνσεις της Τράπεζας στον τομέα των χορηγήσεων στις μικρές επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες και τόνισε, μεταξύ άλλων:

* Η Εθνική Τράπεζα θεωρεί ότι από τις μικρές μονάδες παραγωγής αγαθών και προσφοράς υπηρεσιών, που διακρίνονται για την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την ταχύτητα διαδικασιών που τις χαρακτηρίζουν, θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον οι νέες σημαντικές καινοτόμες επιχειρήσεις που θα διευρύνουν την παραγωγική βάση της οικονομίας και θα συμβάλλουν στην αύξηση απασχόλησης εργατικού δυναμικού.

Για τον λόγο αυτό, η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε τη Διεύθυνση Επαγγελματικής Πίστης, που αποτελεί την επιτελική μονάδα για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα συμπληρώνει τον ρόλο των χρηματοδοτικών κέντρων.

Επί πλέον προσφέρονται, ως μοχλοί ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των αναγκών των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι παραδοσιακής μορφής πιστοδοτήσεις, η χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) και το factoring, προϊόντα που διατίθενται μέσω της Διεύθυνσης Πίστης, ενώ παρεμφερείς επενδύσεις κάνει και η Εθνική Συμβουλευτική Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital).

* Σκοπός της ΕΤΕ είναι να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να γίνουν μεγαλύτερες. Υπολογίζουμε ότι σε δύο χρόνια από σήμερα, το σύνολο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις αυτές θα τριπλασιασθεί, επεσήμανε ο κ. Καρατζάς.

* Προσφέρουμε ποικιλία προϊόντων (αλληλόχρεοι λογαριασμοί, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια, βιοτεχνικά δάνεια, leasing, factoring κ.λ.π.). Έμφαση επίσης δίδεται στο Ανοιχτό Επαγγελματικό Δάνειο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη έχει πολλαπλασιασθεί ο αριθμός των αιτήσεων για δάνεια αυτής της κατηγορίας.

Νέα προϊόντα είναι :

* Το Ανοικτό Επαγγελματικό Πλάνο, ένας ανοικτός λογαριασμός με συμφωνημένο ανώτατο ύψος χρηματοδότησης, που μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα από τον πελάτη, με δυνατότητα να επανεισπράττει μάλιστα τα ήδη κατατεθέντα ποσά, ακόμη και μέσω ΑΤΜ.

Η μόνη προσδιορισμένη τακτική υποχρέωση του πελάτη είναι η πληρωμή των τόκων, ενώ το κεφάλαιο μπορεί να αποπληρωθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες και το πρόγραμμά του.

* Μεσομακροπρόθεσμα Δάνεια με απλή ή τοκοχρεωλυτική μορφή που καλύπτουν οποιεσδήποτε ανάγκες του πελάτη, όπως απόκτηση εξοπλισμού, ανακαίνιση επαγγελματικής στέγης, ή μονιμότερου χαρακτήρα Κεφάλαιο Κίνησης, με δυνατότητα να συμφωνείται περίοδος χάριτος μέχρι 12 μήνες για την έναρξη εξυπηρέτησης του δανείου.

Σε όλες τις περιπτώσεις η έγκριση των δανείων γίνεται με απλές και σύντομες διαδικασίες, ενώ για χρηματοδοτήσεις μικρών σχετικά ποσών δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών.

Ο Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Α. Βρανάς αναφερόμενος στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ειδικότερα στα δύο προγράμματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας Μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού, τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα θα διαθέσει 225 καταστήματα του δικτύου της, προκειμένου να καλύψει σε όλη τη χώρα τις ανάγκες ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των επενδυτών.

Σε κάθε κατάστημα εκπαιδευμένα στελέχη θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους επενδυτές, θα βοηθούν στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και θα φροντίζουν για την υποβολή πλήρους φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου για την έγκριση των επιχορηγήσεων.

Η έναρξη της παραλαβής των προτάσεων αναμένεται να αρχίσει σύντομα, ενώ η ολοκλήρωση αυτής της φάσης καθώς και της αποστολής στη συνέχεια των προτάσεων στις 13 Περιφέρειες προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, δημιουργείται και η υποδομή για την παρακολούθηση των επενδύσεων οι οποίες θα υπαχθούν στις ενισχύσεις με στόχο να είναι η Τράπεζα δίπλα στον πελάτη-επενδυτή, να ανταποκρίνεται άμεσα στις απαιτήσεις του και να καλύπτει χωρίς καθυστέρηση τις ανάγκες του.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων του Γ΄ Κοινοτικού πλαισίου στήριξης η Tράπεζα θα αξιολογήσει:

α) τη χρηματοδότηση ενός τμήματος της επένδυσης, β) την επιπλέον εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων με την προεξόφληση της κρατικής ενίσχυσης και γ) την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης και της ρευστότητας της επιχείρησης.

Η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζοντας αφενός μεν τη σπουδαιότητα του Γ΄ Κ.Π.Σ. για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας αφετέρου δε για να ενισχύσει το ρόλο της ως κινητήριας δύναμης για την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Γ΄ Κ.Π.Σ. όσο και για την οικονομία της χώρας κορμό της οποίας αποτελούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v