Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Η στρατηγική για συνεργασίες - άνθρακα

Τη στρατηγική της ΔΕΗ στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Τάκης Αθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Επιχείρηση δεν χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή, αλλά δέχεται συνεργασίες, και ότι πολιτική της είναι η ανάπτυξη ανθρακικών μονάδων.

ΔΕΗ: Η στρατηγική για συνεργασίες - άνθρακα
Τη στρατηγική της ΔΕΗ στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Τάκης Αθανασόπουλος κατά τη διάρκεια ημερίδας για τον τομέα ενέργειας που πραγματοποίησε σήμερα η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ο κ. Τ. Αθανασόπουλος στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:



Βασικοί στόχοι της στρατηγικής παραγωγής της ΔΕΗ είναι:

* Η επιτάχυνση της αντικατάστασης παλαιών και μη αποδοτικών μονάδων.

* Η βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου.

* Η μείωση του λειτουργικού κόστους.

Η υλοποίηση της πολιτικής της ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής θα επιτρέψει τη μείωση του μέσου κόστους λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων του διασυνδεδεμένου συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για δικαιώματα CO2, κατά 23% περίπου μεταξύ 2008 και 2014.

Θετικά θα είναι τα οφέλη για το περιβάλλον από την ολοκλήρωση του προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων της ΔΕΗ, αφού μεταξύ των ετών 2008 και 2015 θα εξασφαλιστεί ανά παραγόμενη κιλοβατώρα μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 25%, του διοξειδίου του θείου (SO2) κατά 91%, των οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 39% και των σωματιδίων (PM) κατά 56%.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΔΕΗ να αναπτύξει ανθρακικές μονάδες, ο κ. Τ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι:

* Οι ανθρακικές μονάδες θα ενσωματώνουν την πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική τεχνολογία με δυνατότητες δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

* Η πολιτική της ΔΕΗ στον τομέα του άνθρακα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Οι ανθρακικές μονάδες αποτελούν τη φθηνότερη εναλλακτική λύση. Οι τιμές του άνθρακα παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

* Η εισαγωγή του άνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, καθώς τα αποθέματα άνθρακα είναι πολλαπλάσια αυτών του φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας ο κ. Τ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι:

”Σε ό,τι αφορά τον εγχώριο λιγνίτη, το στρατηγικό εθνικό καύσιμο, η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί για την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Μεγαλόπολης και της δυτικής Μακεδονίας μέχρι την εξάντλησή τους με τη δημιουργία νέων σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον μονάδων”.

Σχετικά με τις εξεταζόμενες επιχειρηματικές συνεργασίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος επισήμανε τα εξής:

* Η ΔΕΗ δεν χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτοτελώς.

* Συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις δέχεται η ΔΕΗ να συζητήσει μόνο όταν αυτές συμβάλλουν στη συνολική αύξηση της παραγωγικής της βάσης μέσα από νέα εταιρικά σχήματα που θα λειτουργούν αυτόνομα και παράλληλα προς την Επιχείρηση.

* Προτάσεις συνεργασίας εξετάζονται και αξιολογούνται από τη διοίκηση της ΔΕΗ μόνο όταν αυτές συμβάλλουν στη συνεχή ανάπτυξή της και στην αύξηση των εσόδων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v