Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή φέρνει το ΠΑΣΟΚ το θέμα ΔΕΗ - RWE

Στη Βουλή μεταφέρονται οι επιλογές της διοίκησης της ΔΕΗ για στρατηγική συνεργασία με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική τόσο με επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου προς τον Κ. Καραμανλή όσο και με αίτημα του προέδρου της εταιρίας να ενημερώσει το σώμα.

Στη Βουλή φέρνει το ΠΑΣΟΚ το θέμα ΔΕΗ - RWE
Στη Βουλή μεταφέρονται οι επιλογές της διοίκησης της ΔΕΗ για στρατηγική συνεργασία με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική τόσο με επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου προς τον Κ. Καραμανλή όσο και με αίτημα του προέδρου της εταιρίας να ενημερώσει το σώμα.

Ειδικότερα, αίτημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια υπέβαλε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος, για να ενημερώσει ο ίδιος την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με τα στρατηγικά σχέδια της Επιχείρησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα υποβλήθηκε με επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και φέρεται να προηγήθηκε της ερώτησης που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατέθεσε σήμερα στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού, στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση με θέμα: ”Εθνικός σχεδιασμός και ΔΕΗ”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει μεταξύ άλλων ότι η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της ενέργειας έχει σοβαρές επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες και στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει πως ακολουθούνται αδιαφανείς διαδικασίες που οδηγούν στον αφελληνισμό της ΔΕΗ και αναδεικνύει την αδιαφορία που επιδεικνύεται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

**** Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Προς: Τον πρωθυπουργό

κ. Κων/νο Καραμανλή

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργου A. Παπανδρέου

Θέμα: ”Εθνικός Ενεργειακός σχεδιασμός και ΔΕΗ”

Η κλιματική αλλαγή και ο αναγκαίος περιορισμός των εκπομπών αερίων, η εξάντληση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, που θα συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία κάθε χώρας, αποτελούν ζητήματα, τα οποία απασχολούν τις πολιτικές ηγεσίες κάθε κράτους.

Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο στη χώρα μας, καθώς η ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δείχνει πως η ίδια δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα αυτών των παραμέτρων.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. ακολουθεί πολιτική:

1. Με ύποπτες, αδιαφανείς και αυθαίρετες επιλογές που οδηγούν στον αφελληνισμό και στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.

2. Με επιδεικτική αδιαφορία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

3. Με προβληματική διοίκηση και διαχείριση, που έχει καταστήσει μία μέχρι πρότινος κερδοφόρα επιχείρηση σε ζημιογόνα.

Κατόπιν τούτου, ερωτάται ο πρωθυπουργός:

1. Βάσει ποιων μελετών δρομολογείται η κατασκευή και η λειτουργία τόσο πολλών μονάδων λιθάνθρακα. Έχουν υπολογιστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή αυτών των μονάδων στις περιοχές όπου προβλέπεται η εγκατάστασή τους και πώς αυτές συνδυάζονται με τους στόχους του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας; Είναι αυτός ο σχεδιασμός συμβατός με τις ρυθμίσεις του συστήματος εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τις δεσμεύσεις προς τη συμφωνία του Κιότο;

2. Γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προκηρύσσει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, ως οφείλει, για την αναζήτηση εταίρων της ΔΕΗ και επιλέγει αντί αυτού τον ύποπτο και αδιαφανή δρόμο της απευθείας επιλογής;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v