Με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κρατική κινεζική εταιρία State Grid.
Από την πλευρά της ΔΕΗ τη συμφωνία υπέγραψε ο CEO της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης και εκ μέρους της κινεζικής εταιρίας, ο CEO της Stade Grid International Hu Yuhei.
Μιλώντας στην τελετή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει δεσμεύσεις για σημαντικές αλλαγές, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.
Χαρακτήρισε τη συναλλαγή αυτή ως τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση των Κινέζων στην Ελλάδα, ενώ δεσμεύτηκε ότι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί από την παρουσία της κινεζικής εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ.
Εκ μέρους της State Grid, ο CEO της εταιρίας Kou Wei υπενθύμισε ότι η εταιρία του από το 2014 έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ, χαρακτήρισε τον ΑΔΜΗΕ ως μια εξαιρετική εταιρία με τεχνογνωσία και προοπτικές ανάπτυξης, καθώς προωθεί έργα διασυνδέσεων με τα νησιά αλλά και με δίκτυα τρίτων χωρών.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία για τη μεταβίβαση των μετοχών, από την οποία η ΔΕΗ θα εισπράξει 320 εκατ. ευρώ, έγινε δυνατή μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης, καθώς απαιτείται η λήψη αδειών από Ρυθμιστικές Αρχές κ.λπ., αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, οπότε και η ΔΕΗ θα εισπράξει το τίμημα.
Σταθάκης: Σημαντικό βήμα η επένδυση της State Grid στον ΑΔΜΗΕ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παραβρέθηκε, σήμερα, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ, που ανήκε στη ΔΕΗ. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, υπογράμμισε ότι «η λέξη κλειδί για την επόμενη μέρα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναπόφευκτα η λέξη ‘δίκτυα’», παραπέμποντας στις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο, που επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κινεζική State Grid, καθώς με τη συγκεκριμένη επένδυση αναδεικνύεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία που επένδυσε στην Ελλάδα, μετά από την COSCO. Η θετική αυτή εξέλιξη δεν είναι άμοιρη με το πρόσφατο ταξίδι που έκανε ο πρωθυπουργός στην Κίνα, μαζί με τον κ. Σταθάκη και άλλα κυβερνητικά στελέχη. «Σήμερα είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο αυτής της πολύ στενής σχέσης στην οποία προσδοκούμε, επενδύουμε και θεωρούμε ότι θα έχει ισχυρό αμοιβαίο όφελος και για την Ελλάδα και για την Κίνα», ανέφερε ο Υπουργός.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι πρόκειται για την πρώτη «πολύ σημαντική επένδυση που γίνεται στο πλαίσιο των αλλαγών της αγοράς ενέργειας, με βάση το στόχο της Ενεργειακής Ένωσης του 2020». Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει βήμα-βήμα προς όλες τις αναγκαίες αλλαγές, προασπίζοντας φυσικά το δημόσιο συμφέρον στην εγχώρια αγορά ενέργειας» οι οποίες θα στοχεύουν «πρώτον, στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, δεύτερον, στο όφελος των καταναλωτών και τρίτον, στην ισχυρή περιβαλλοντική αναβάθμιση του ενεργειακού τομέα».
«Μικρή ΔΕΗ» - δημοπρασίες
Μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας με τους Κινέζους, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης ρωτήθηκε σχετικά με την επίπτωση που θα έχουν οι χθεσινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες.
Ο κ. Παναγιωτάκης, παρά τις σχετικές αναφορές ότι η απόφαση αυτή μπορούσε να κριθεί ότι διευκολύνει την προοπτική δημιουργίας μιας «μικρής ΔΕΗ», είπε ότι δεν βλέπει μια τέτοια διάσταση, καθώς όπως τόνισε, οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί, δηλαδή οι δημοπρασίας λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και η πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.
Επιπλέον, η σχεδιαζόμενη δημιουργία μικτού σχήματος με κινεζική εταιρία για δημιουργία νέας λιγνιτικής μονάδας, της Μελίτης ΙΙ, με εισφορά και ιδιωτικών ορυχείων της περιοχής Φλώρινας, μειώνουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό της ΔΕΗ, άρα θεωρεί ότι κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει θέμα, εκφράζοντας την απορία γιατί συνδέθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου με την απελευθέρωση της αγοράς.
Καταλήγοντας ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε: «Το ζητούμενο είναι ο σκοπός, δηλαδή η επίτευξη των στόχων για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στην αγορά, και όχι το εργαλείο με το οποίο θα επιτευχθεί. Αν επιτευχθεί ο στόχος, δεν τίθεται πρόβλημα, εκτός και αν το εργαλείο γίνει αυτοσκοπός…», κατέληξε.