Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις σε δημοσίευμα

Σε διευκρινίσεις προχώρησε η ΔΕΗ με αφορμή σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ”σε τρικ καταφεύγει η ΔΕΗ για να δικαιολογήσει την τρίτη κατά σειρά φέτος τσουχτερή αύξηση των τιμολογίων της για τα νοικοκυριά αλλά και τη βουτιά της κερδοφορίας της”.

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις σε δημοσίευμα
Σε διευκρινίσεις προχώρησε η ΔΕΗ με αφορμή σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ”σε τρικ καταφεύγει η ΔΕΗ για να δικαιολογήσει την τρίτη κατά σειρά φέτος τσουχτερή αύξηση των τιμολογίων της για τα νοικοκυριά αλλά και τη βουτιά της κερδοφορίας της”.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ Α.Ε. διευκρινίζει τα ακόλουθα:

”Το δημοσίευμα είναι παντελώς παραπλανητικό, καθώς βρίθει ανακριβειών, προφανώς λόγω άγνοιας των οικονομικών λειτουργιών της Επιχείρησης και των εξωγενών παραγόντων που επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματά της.

Ειδικότερα:

1. Το δημοσίευμα θεωρεί ότι, θα ήταν σωστό να παρουσιασθεί η επίδραση των τιμών των καυσίμων στην πορεία της κερδοφορίας της Επιχείρησης λαμβάνοντας ως βάση αναφοράς τις τιμές καυσίμων του 2004, αντί του 2002, με βάση τις οποίες παρουσιάσθηκε σχετική ανάλυση στο Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ στις 28/11/07. Εάν πράγματι ληφθούν ως βάσεις αναφοράς οι τιμές των καυσίμων του έτους 2004, τότε:

• Κατά το 2005 τα κέρδη προ φόρων από 196 εκατ. ευρώ θα αυξάνονταν σε 442 εκατ. ευρώ.

• Κατά το 2006 τα κέρδη προ φόρων από 42 εκατ. ευρώ θα αυξάνονταν σε 524 εκατ. και, συνεπώς, θα ήσαν τα μεγαλύτερα όλων των προηγουμένων ετών.

• Επισημαίνεται ότι, όπως αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου της 28/11/07, τα κέρδη προ φόρων των ετών 2005 και 2006, εάν είχαν υπολογισθεί με βάση τις τιμές καυσίμων του έτους 2002 θα ήσαν 421 εκατ. ευρώ και 502 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Από τα ανωτέρω καταδεικνύεται ότι, οποιαδήποτε χρονιά και εάν ληφθεί ως βάση αναφοράς η επίδραση στα αποτελέσματα της Επιχείρησης από τη μεγάλη άνοδο των τιμών των καυσίμων είναι εμφανέστατη.

2. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ”τον Οκτώβριο του 2004 το πετρέλαιο είχε γύρω στα 52 δολάρια το βαρέλι με το ευρώ να ισούται με 1,1 δολάρια”. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου τον Οκτώβριο 2004 κυμάνθηκε από 1,2267 έως και 1,2792.



3. Είναι προφανές ότι, η δαπάνη καυσίμων η οποία επιβαρύνει τα αποτελέσματα της Επιχείρησης, που εκφράζονται σε ευρώ, εμπεριέχει εκτός από τη μεταβολή των ποσοτήτων και των τιμών των καυσίμων, και τη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

4. Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι, η υδροηλεκτρική παραγωγή μέχρι το 2004 κάλυπτε το 15% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής. Η πραγματικότητα είναι ότι:

• το 2004 το ποσοστό συμμετοχής της υδροηλεκτρικής παραγωγής στο σύνολο της χώρας ήταν 8,6% (9,4% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα)

• ουδέποτε το σχετικό ποσοστό ξεπέρασε το 10-11%.

5. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, ”η ελλειμματική παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων της οφείλεται σε αδυναμία εξόρυξης και μη εκσυγχρονισμό των ορυχείων της, γι΄αυτό και αντικαταστάθηκαν από ακριβές εισαγωγές ρεύματος που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται…”.

Η πραγματικότητα είναι ότι, κατά την προηγούμενη δεκαετία, ενώ αυξανόταν η συνολική ζήτηση ακολουθήθηκε μια πολιτική που δεν επέτρεπε τις αδειοδοτήσεις παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνιτικές μονάδες, εκτός από αυτήν της Φλώρινας. Αυτή η πολιτική σε μια περίοδο συνεχούς αύξησης της ζήτησης είχε ως αναπόφευκτες συνέπειες:

• την ουσιαστική αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του φυσικού αερίου και των λοιπών καυσίμων εκτός του λιγνίτη,

• την αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος,

• την κάλυψη της συνολικής ζήτησης από τη ΔΕΗ, λόγω της μη πραγματοποίησης μεγάλων επενδύσεων από τους ιδιώτες που είχαν εξασφαλίσει άδειες παραγωγής.

6. Σε ότι αφορά στην εξόρυξη η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που αναφέρεται στο δημοσίευμα, για τους εξής λόγους:

• Η παραγωγή λιγνίτη αυξήθηκε κατά 1,3% ή κατά 600.000 τόννους κατά το 9μηνο 2007 ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

• Οι διακινήσεις μαζών – που είναι απαραίτητες για την αποκάλυψη κοιτασμάτων και εξόρυξη λιγνίτη - αυξήθηκαν κατά 5,1% ή κατά 14,7 εκατ. κυβικά μέτρα στο 9μηνο 2007 ως προς την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγουμένου έτους.

• Στα τελευταία χρόνια χειροτέρευσε η σχέση εκμετάλλευσης – δηλαδή η σχέση που δείχνει πόσα κ.μ. αγόνων πρέπει να διακινηθούν για να εξορυχθεί ένας τόννος λιγνίτη - από 3,9/1 το 2004 σε 5,2/1 το 9μηνο του 2007, χειροτέρευση της τάξης του 33%. Αυτή η χειροτέρευση της εκμετάλλευσης οφείλεται στη φύση του λιγνίτη και αποτελεί ένα εξωγενή παράγοντα μη ελέγξιμο από την Επιχείρηση. Εάν η σχέση εκμετάλλευσης παρέμενε στα επίπεδα του 2004 είναι αυτονόητο ότι τα σημερινά αποτελέσματα της Επιχείρησης θα ήσαν ακόμη καλλίτερα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v