Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πράσινο φως από Φώλια για τα νέα τιμολόγια

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), υπέγραψε τη νέα υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου 2007. Νέες αυξήσεις από 1/7/2008. Τι ισχύει για τιμολόγια υψηλής τάσης. Ρήτρα καυσίμων.

ΔΕΗ: Πράσινο φως από Φώλια για τα νέα τιμολόγια
Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), υπέγραψε τη νέα υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου 2007.

Παράλληλα, αναγγέλονται νέες αυξήσεις τιμολαγίων από 1/7/2008, αλλά και αυξήσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης. Καθιερώνεται ρήτρα καυσίμων.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ απέστειλε επιστολή στη ΡΑΕ στις 21-11-07, αιτούμενη τις ακόλουθες μέσες αυξήσεις των τιμολογίων ανά τάση:

• Στη χαμηλή τάση 20,67%

• Στη μέση τάση 21,04%

• Στην υψηλή τάση 30%

Με τη νέα υπουργική απόφαση, οι αναπροσαρμογές των τιμολογίων της ΔΕΗ Α.Ε. διαμορφώνονται ως εξής:

1. Από την 1η Δεκεμβρίου 2007, τα υφιστάμενα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης:

• Τα Οικιακά τιμολόγια με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση μέχρι 800 KWh όπως και τα τιμολόγια πολυτέκνων κατά 0%

• Τα Οικιακά τιμολόγια με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση από 801 μέχρι 2000 KWh κατά 6%

• Τα νυκτερινά Οικιακά τιμολόγια κατά 5%

• Τα Οικιακά τιμολόγια με τριφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση από 0 μέχρι 2000 KWh κατά 7%

• Τα Οικιακά τιμολόγια με μονοφασική ή τριφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση άνω των 2000 KWh κατά 8%

• Τα τιμολόγια εμπορικής χρήσης μέσης και χαμηλής τάσης κατά 6%

• Τα τιμολόγια βιομηχανικής χρήσης μέσης και χαμηλής τάσης κατά 8%

• Τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης κατά 4%

• Τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης μέσης τάσης κατά 8%

• Τιμολόγια Φωτισμού οδών και πλατειών κατά 8%

2. Από τη 1η Ιουλίου 2008, θα ισχύσει μεσοσταθμική αύξηση κατά 7%.

Παράλληλα, η ΔΕΗ Α.Ε. έως 1η Ιουνίου 2008 υποχρεούται να καταρτίσει:

• ”τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου” για κάθε βασική κατηγορία καταναλωτή στα οποία θα αίρονται οι όποιες στρεβλώσεις και σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ κατηγοριών καταναλωτών που τυχόν υφίστανται στα υφιστάμενα τιμολόγια.

• μεταβατικό πρόγραμμα σύγκλισης, βάσει του οποίου θα προτείνονται οι ανά κατηγορία πελατών αυξήσεις επί των υφισταμένων τιμολογίων, καθώς και ανασχεδιασμός των τιμολογίων με σκοπό εντός τριετίας την κατά το δυνατόν σύγκλιση προς τα τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου πλην όμως με τον περιορισμό του επιτρεπόμενου εσόδου.

3. Για τα τιμολόγια υψηλής τάσης:

• Από τη 1η Δεκεμβρίου 2007, τα υφιστάμενα τιμολόγια της ΔΕΗ Α.Ε. αυξάνονται κατά 10%.

• Από την 1η Ιουλίου 2008 απελευθερώνονται τα τιμολόγια υψηλής τάσης και ορίζεται ανώτατη τιμή την οποία δύναται η ΔΕΗ Α.Ε. να χρεώνει, και η οποία αντιστοιχεί σε αύξηση 10% επί των ισχυόντων κατά την 30η Ιουνίου 2008 τιμολογίων.

Από 1/1/2009, τίθεται σε ισχύ Μηχανισμός Διαχείρισης Μεταβολών Διεθνών Τιμών Καυσίμου:

Α) Τίθενται τιμές αναφοράς πετρελαίου, Μαζούτ 290 €/mt και Φυσικού Αερίου 25,5€/MWhΦΑ που αντιστοιχούν στις εκτιμώμενες μέσες τιμές για το 2008, λαμβάνοαντς υπόψη την εξέλιξη των διεθνών τιμών πετρελαίου κατά το 2ο εξάμηνο του 2007 καθώς και των τιμών που διαμορφώνονται στις διεθνείς προθεσμιακές αγορές για το 2008. Σημειώνεται ότι οι τιμές αυτές ελήφθησαν υπόψη στην έγκριση των ανωτέρω αυξήσεων.

Β) Καθορίζονται πρωτεύοντα όρια διακύμανσης ±10% και δευτερεύοντα όρια διακύμανσης ±20%. Εφόσον οι μέσες τριμηνιαίες τιμές κινούνται μεταξύ των πρωτευόντων ορίων δεν ενεργοποιείται οποιαδήποτε διαδικασία ανάκτησης κόστους. Εάν οι μέσες τριμηνιαίες τιμές διαμορφωθούν σε επίπεδα που υπερβούν τα δευτερεύοντα όρια, οι τιμές αναφοράς αναπροσαρμόζονται στα επίπεδα αυτά με αντίστοιχη διαρκή χρέωση ή πίστωση ανά MWh σε όλους τους πελάτες.

Γ) Εάν κατά ένα τρίμηνο διαμορφωθούν τιμές που υπερβαίνουν τα πρωτεύοντα όρια και για τα δύο καύσιμα που χρησιμοποιούνται στο διασυνδεδεμένο σύστημα (δηλαδή Μαζούτ και ΦΑ), κατά το επόμενο τρίμηνο αυξάνεται ή μειώνεται η τιμή της MWh ηλεκτρικής ενέργειας που χρεώνεται στους καταναλωτές έτσι ώστε να ανακτηθεί το έλλειμμα είτε να επιστραφεί το πλεόνασμα της ΔΕΗ, μόνο για το μέρος της τιμής που τυχόν υπερβεί ή αντίστοιχα υποληφθεί το πρωτεύον όριο επί της τιμής αναφοράς.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

” Η απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ελήφθη με υψηλό αίσθημα ευθύνης και υπηρετώντας με συνέπεια τη βασική επιδίωξη να προστατευτούν τα συμφέροντα των πολιτών-καταναλωτών.

Ειδικότερα, οι οικονομικά ασθενείς καταναλωτές υποβάλλονται σε μηδενικές αυξήσεις και οι λοιποί προστατεύονται από υπέρμετρες αυξήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται επιβάλλοντας στη ΔΕΗ την υποχρέωση να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να βελτιώσει την παραγωγικότητά της.

Επίσης, αναγνωρίστηκε ότι η ΔΕΗ έχει δυνατότητες να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη, ώστε να απαλυνθούν οι επιπτώσεις στους καταναλωτές και συγχρόνως να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής αλλά και των δικτύων της ώστε να διασφαλίζεται η μακροχρόνια επάρκεια και ποιότητα στην τροφοδοσία των καταναλωτών.

Συνεπώς, έχουμε τη βεβαιότητα πως ανεξάρτητα από τις όποιες πρόσκαιρες εντυπώσεις με τη σημερινή απόφαση γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύουμε το δικαίωμα του καταναλωτή στην ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρισμού, δημιουργούμε προϋποθέσεις υγιούς ανταγωνισμού και μεγάλων επενδύσεων. Δρομολογούμε μόνιμα και σε βάθος χρόνου αναπτυξιακά αποτελέσματα που θα ωφελήσουν όλους τους πολίτες και την εθνική μας οικονομία.”

Όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου, οι χαμηλές τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στη ΔΕΗ και στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας γενικότερα.

Τα σημαντικότερα απ’ αυτά είναι:

• Ο κίνδυνος μετατροπής της ΔΕΗ από υγιής επιχείρηση σε ζημιογόνο επιχείρηση, εφόσον τα τιμολόγια της δεν αντανακλούν το πραγματικός κόστος της.

• Η αδυναμία υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων που απαιτούνται για την ανανέωση του πεπαλαιωμένου παραγωγικού της δυναμικού λόγω της οικονομικής δυσπραγία της ΔΕΗ.

• Η αδυναμία εισόδου ανταγωνιστών στον τομέα της Προμήθειας, ως αποτέλεσμα των τεχνητά χαμηλών τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

• Αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας τα επόμενα, καθώς οι υφιστάμενες τιμές αποθαρρύνουν τους επενδυτές στον τομέα της Παραγωγής και κατά συνέπεια και την ιδιωτική πρωτοβουλία για επενδύσεις.

• Η διατήρηση της ανορθολογικής συμπεριφοράς των καταναλωτών, καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αντανακλούν το κόστος παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους των ρύπων προσφέροντας λανθασμένα οικονομικά σήματα όσον αφορά τη χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως σημειώνουν ωστόσο, οι αυξήσεις που προτείνονται για τη ΔΕΗ καλύπτουν μέρος μόνο από την αύξηση του κόστους παραγωγής, και υπάρχει η εύλογη απαίτηση να προχωρήσει η διοίκηση και οι εργαζόμενοί της σε γενναία μέτρα μείωσης του ελεγχόμενου λειτουργικού κόστους.

---Πώς είδαν οι αναλυτές την αύξηση στα τιμολόγια

Η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι θετική για την εταιρία, αναφέρουν οι αναλυτές, σε μια πρώτη αντίδραση μετά τις σημερινές εξελίξεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Thomson Financial.

Ο κ. Πάρης Μαντζαβράς, αναλυτής της HSBC Pantelakis, τόνισε: ”με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, δεδομένου ότι οι αυξήσεις κυμαίνονται από 4% έως 8% αναλόγως κατανάλωσης, πρόκειται για αύξηση 7% που ισχύει από αύριο και μια μέση αύξηση 7% τον επόμενο Ιούλιο. Είμαι ικανοποιημένος για την καθιέρωση ρήτρας καυσίμων, μέσω μηχανισμού που θα θεσπιστεί από το 2009, αν και το χρονοδιάγραμμα είναι λίγο μακρινό”.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η μέση αύξηση στα τιμολόγια από αύριο διαμορφώνεται περίπου στο 6,7% αν και ήλπιζαν σε αύξηση 8%. Συνδυαστικά, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις αυξήσεις την 1 Δεκεμβρίου και τον Ιούλιο του 2008, είναι αύξηση 15% από τα τρέχοντα επίπεδα, σημείωσαν.

Οι περισσότεροι αναλυτές υπογράμμισαν ότι η κίνηση θέσπισης ρήτρας καυσίμων είναι πολύ θετική, αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί στην τρέχουσα φάση.

Ένας αναλυτής που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του ανέφερε ότι ”η διοίκηση της ΔΕΗ δεν πήρε όλα όσα ήθελε, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο καθώς ζήτησαν αύξηση στις τιμές που δύσκολα θα χορηγούταν. Ωστόσο, είναι μια αύξηση μεταξύ 6-7% για εφέτος και μια ακόμη ύψους 7% τον Ιούλιο. Από το να έπαιρναν μια αύξηση στα επίπεδα του πληθωρισμού, η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική για την εταιρία”.

----Πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα, λέει ο ΣΕΒ

Η επιβολή και νέας αύξησης που φτάνει το 20% στο βιομηχανικό και εμπορικό ρεύμα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ.

Σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο των πρώτων υλών διεθνώς, η αύξηση αυτή συντελεί στην επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει επικίνδυνα τις πληθωριστικές πιέσεις, που απειλούν ευθέως την αγοραστική δύναμη όλων των καταναλωτών, όλων των εργαζομένων, τονίζει ο σύνδεσμος.

Επιχειρηματίες και καταναλωτές πληρώνουν σήμερα το κόστος της ολιγωρίας και καθυστέρησης πολλών ετών. Ο ΣΕΒ στηρίζει προσπάθειες της ΔΕΗ για εξυγίανση και δραστική βελτίωση της αποδοτικότητάς της, που θα είχαν ευεργετικές συνέπειες στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Η προσπάθεια αυτή, όμως, δεν μπορεί να περιορίζεται στην αύξηση των τιμολογίων. Αυτό ισοδυναμεί με μονομερή μετακύλιση του κόστους στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v