Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Παρουσίαση του business plan

Τις Στρατηγικές Προτεραιότητες της ΔΕΗ ΑΕ για την περίοδο 2008 – 2014 παρουσίασε σήμερα ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

ΔΕΗ: Παρουσίαση του business plan
Τις Στρατηγικές Προτεραιότητες της ΔΕΗ ΑΕ για την περίοδο 2008 – 2014 παρουσίασε σήμερα ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στις πέντε κύριες προτεραιότητες της ΔΕΗ οι οποίες είναι:

1. Εναρμόνιση με το Ρυθμιστικό Πλαίσιο, που επιβάλλει την:

• διακριτή δομή των τιμολογίων και εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και

• προσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου της ΔΕΗ με το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρισμού.

Το μέσο κόστος της αγοράς για τη διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος προς τους πελάτες διαμορφώνεται στα 105 ευρώ/ MWh και είναι κατά 25% υψηλότερο από το μέσο έσοδο της ΔΕΗ που είναι 85 ευρώ/MWh.

2. Στρατηγική Παραγωγής, η οποία προβλέπει την:

• επιτάχυνση του προγράμματος αντικατάστασης παλαιών και μη αποδοτικών μονάδων με νέες και

• μείωση του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Τ. Αθανασόπουλο, η ζήτηση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξάνει με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,5% μέχρι το 2020.

Στο διασυνδεδεμένο σύστημα η ΔΕΗ θα κατασκευάσει νέες μονάδες συνολικής ισχύος έως 3.700 MW, επενδύσεις οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Σημαντικές επενδύσεις θα γίνουν και σε μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας με εγκαταστάσεις νέων μονάδων και αποσύρσεις παλαιών χαμηλής απόδοσης. Επίσης, προβλέπεται η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα το 2012.

Με την κατασκευή νέων μονάδων προβλέπεται να μειωθούν οι συνολικές εκπομπές CO2 το 2014 κατά 20% περίπου σε σύγκριση με το 2007.



3. Βελτίωση της Παραγωγικότητας, που θα εξασφαλισθεί με:

• πολύ μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα, που θα παρέχουν αξιοπιστία και μεγαλύτερη αποδοτικότητα, και

• μείωση του κόστους λειτουργίας.

Οι νέες επενδύσεις που θα γίνουν για τη βελτίωση των υποδομών των δικτύων Διανομής και Μεταφοράς υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ.

4. Νέες Πηγές Εσόδων, οι οποίες θα εξασφαλισθούν μέσω της:

• αυξημένης διείσδυσης στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,

• επέκτασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,

• εισόδου της ΔΕΗ ΑΕ στην αγορά φυσικού αερίου και

• μεγιστοποίησης της αξίας του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας.

Στόχος της Επιχείρησης είναι η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να εξασφαλίσει το 20% της αγοράς των ΑΠΕ έως το 2012, ενώ οι σχετικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.



5. Ανάπτυξη Εταιρικής Κουλτούρας, η οποία θα επιτευχθεί με την:

• δημιουργία ενός διακριτού οράματος, της αποστολής και των αξιών στελεχών και εργαζομένων,

• ευθυγράμμιση των εταιρικών πολιτικών και πρακτικών με το όραμα και

• ενίσχυση του ρόλου των στελεχών της διοίκησης.

Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων τις οποίες έχει ζητήσει η Επιχείρηση, δήλωσε τα εξής:

- ”Λυπάμαι που για δεκαετίες η ΔΕΗ δεν είχε πάρει θέση μπροστά στα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα του τομέα ηλεκτροπαραγωγής που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Τώρα, είναι αναγκασμένη να το κάνει.

Οι αυξήσεις που ζητήσαμε, ομολογουμένως πολύ μεγάλες, είναι, δυστυχώς, οι μικρότερες που επιβάλλονται προκειμένου να εξασφαλίσουμε εκείνες τις επενδύσεις, τόσο στον τομέα της παραγωγής για την κάλυψη της επάρκειας, όσο και στα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής για την αδιάλειπτη και ποιοτική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους Έλληνες.

Οι επενδύσεις αυτές, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε πρωτόγνωρα για τη χώρα μας επίπεδα, θα καταστήσουν την εταιρία μας ικανή να ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις αυξανόμενες ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών για ηλεκτρική ενέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τ. Αθανασόπουλος στους δημοσιογράφους, τα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών παραμένουν τα χαμηλότερα μεταξύ των ”15” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι αυξήσεις που δόθηκαν στην τελευταία διετία ήσαν οι χαμηλότερες μεταξύ των ”15” με εξαίρεση τις αυξήσεις της ”πυρηνικής” Γαλλίας.

Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία και μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. με βάση τιμές τις ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά υπολογισμένων σε όρους Ισοδύναμης Αγοραστικής δύναμης (PPS).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v