Στo έργο της ΕΧΑΕ προς όφελος της χρηματοδότησης της οικονομίας, της προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και της ικανοποίησης των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης (φωτ.) κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Ειδικότερα, τόσο ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, όσο και ο εκτελεστικός διευθυντής χρηματοοικονομικών της ΕΧΑE κ. Βασίλης Γκόβαρης αναφέρθηκαν:
• Στην άντληση 52,8 δισ. ευρώ (κατά κύριο λόγο προς τις τράπεζες) κατά την περίοδο 2012-2016 που κατατάσσουν το ΧΑ στην τέταρτη θέση μεταξύ 16 ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
• Στη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό κατά την περίοδο 2006-2016.
• Στις συνεχείς προσπάθειες του ΧΑ για την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και την παρακολούθηση των αλλαγών στο ευρωπαϊκό θεσμικό περιβάλλον (σειρά τιμητικών διακρίσεων).
• Στη μέση ετήσια μείωση των λειτουργικών δαπανών στην ΕΧΑE κατά 3,7% μέσα στην περίοδο 2006-2015.
• Στη διανομή μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου ποσού 562,3 εκατ. ευρώ στους μετόχους από το 2001 έως σήμερα (βλέπε ενδεικτικό πίνακα που είχε δημοσιεύσει το Euro2day.gr την 30η Μαΐου).
• Στην ενίσχυση των μετόχων και μέσα από την πολιτική αγοράς ιδίων τίτλων (από την αρχή του έτους έως την 2α Ιουνίου είχαν αποκτηθεί 1.679.086 μετοχές με μέσο κόστος κτήσης τα 4,91 ευρώ).
Ενδιαφέρον επίσης παρουσίασαν οι απαντήσεις του κ. Σωκράτη Λαζαρίδη σε μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων που του τέθηκαν.
Έτσι, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΧΑ σημείωσε:
• Υπάρχουν -κάτω από προϋποθέσεις- μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά του asset management. Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων:
α) Η τάση των ελληνικών νοικοκυριών να στρέφουν το μεγαλύτερο ποσοστό των αποταμιεύσεών τους στην αγορά ακινήτων θα περιοριστεί λόγω και της υψηλής φορολογίας που έχει επιβληθεί
β) Η κατεύθυνση των αποταμιεύσεων θα επηρεαστεί και από την ανάγκη πολλών Ελλήνων να ενισχύσουν την αυριανή τους σύνταξη. Άρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για μια εγχώρια επαγγελματική αγορά asset management.
• Το ΧΑ επιθυμεί διακαώς να αναπτυχθεί η αγορά εταιρικών ομολόγων. Το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για άντληση κεφαλαίων και επίσης ότι μέχρι σήμερα υπάρχει χάσμα (μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν) μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Λογικά θα δούμε μια στροφή από τα private equity προς περισσότερο «δημόσια προϊόντα» αλλά δεν ξέρει πόσο χρόνο θα απαιτήσει η συγκεκριμένη στροφή.
• Στις αδυναμίες της εγχώριας αγοράς συγκαταλέγονται η συγκέντρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών, το αδύναμο investment banking, η συγκέντρωση της δραστηριότητας σε λίγους διαμεσολαβητές στο port trading, αλλά και το πρόσφατο ιστορικό αποσυσπείρωσης της αγοράς από την οικονομία (πολλοί θεωρούν ακόμη το ΧΑ ως μηχανισμό τζόγου και όχι ως μορφή προσέλκυσης κεφαλαίων για επένδυση).