Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή του ΟΛΠ ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο, καθώς επίκειται η αποσφράγιση των προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.
Αγνωστος παραμένει, επισήμως, ο αριθμός των προσφορών για τον ΟΛΠ, αν και σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί το άνοιγμά τους, με την κινεζική Cosco να φέρεται ως μοναδική υποψήφια.
"Όντως ξεκινά η πιο κρίσιμη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά προβλέψεις δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω", υποστήριξε το Σάββατο ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Στέργιος Πιτσιόρλας, με αφορμή το σημερινό άνοιγμα της προσφοράς (ή των προσφορών, αν και φαίνεται πως μοναδικοί που εμφανίστηκαν ήταν οι Κινέζοι της Cosco) για τον ΟΛΠ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "αυτό που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κανονικά και να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό τίμημα".
Σήμερα το μεσημέρι, πάντως, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, ώστε να ανοίξει ο φάκελος με τη δεσμευτική οικονομική προσφορά της Cosco.
Στην ίδια συνεδρίαση, θα ανοίξουν και οι φάκελοι με τις δύο αποτιμήσεις του ΟΛΠ που διενήργησαν οι εταιρείες συμβούλων Kantor και American Appraisal Hellas. Η προσφορά του κινεζικού ομίλου θα συγκριθεί με τη μεγαλύτερη από τις δύο αποτιμήσεις των συμβούλων.
Στην αγορά υποστηρίζουν πως η προσφορά των Κινέζων θα κινηθεί μεταξύ 350.000.000 έως 400.000.000 ευρώ (για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ), όταν σήμερα στο χρηματιστήριο ο οργανισμός αποτιμάται συνολικά κοντά στα 350.000.000 ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, πως αν ο διαγωνισμός έχει αίσιο τέλος, ο επενδυτής θα αποκτήσει καταρχήν το 51% των μετοχών του ΟΛΠ. Η απόκτηση του υπολοίπου 16% συνδέεται με την υλοποίηση επενδύσεων, ύψους περί τα 350.000.000 ευρώ στα επόμενα χρόνια. Ετσι, η διαφορά μεταξύ του 67% και του 51%, με βάση την προσφορά του, θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό και θα εκταμιευθεί μόνο στην περίπτωση που τηρήσει τις δεσμεύσεις του για επενδύσεις.
Η πρωτοφανής τακτική της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, που επέμεινε να μην ανακοινώσει ούτε καν τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών συζητείται, πάντως, σε επενδυτικούς κύκλους. Σήμερα θα γνωρίζουμε πιθανώς ποιον ακριβώς στόχο εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη τακτική. Πάντως, αν η προσφορά των Κινέζων θεωρηθεί χαμηλή, με βάση τις αποτιμήσεις, τότε θα έχουν περιθώριο λίγων ημερών να αυξήσουν το προσφερόμενο τίμημα.
Εκτός από τους Κινέζους, οι Δανοί της APM Terminals και οι Φιλιππινέζοι της ICTSI εμφανίζονταν επί μήνες ως σφόδρα ενδιαφερόμενοι για τον ΟΛΠ. Μέχρι στιγμής πάντως η πιθανότητα να έχουν υποβάλει δεσμευτικές οικονομικές προσφορές φαντάζει εξαιρετικά περιορισμένη, με τους Δανούς να έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρθον τους στη Θεσσαλονίκη και στον ΟΛΘ.
Η υπόθεση του ΟΛΠ αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως θα κρίνει το επενδυτικό κλίμα στη χώρα για τους επόμενους μήνες.
Η κατάθεση των προσφορών αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαδικασία παραχώρησης του ΟΛΠ καθώς εκκρεμεί η λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής εποπτείας των λιμένων. Εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης, οι εποπτικές και άλλες διοικητικές αρμοδιότητες του οργανισμού θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητη αρχή, η οποία υποτίθεται πως συστήνεται εδώ και δύο χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει ανενεργή. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται, επίσης, και η έγκριση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή.
Το Σάββατο, ο κ. Πιτσιόρλας επιχείρησε "ιδεολογικό μασάζ" προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και σε συνέντευξη που παραχώρησε στα "Νέα" υποστήριξε πως "η Αριστερά πρέπει να απελευθερώσει την κοινωνία από τον κρατισμό". Οπως είπε, "θεωρώ ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει μια μεγάλη ιστορική και θεωρητική παρεξήγηση. Η μεγάλη αξία της Αριστεράς ήταν πάντα η εργασία και κατ' επέκταση η κοινωνική της αναφορά ήταν πάντα ο κόσμος της εργασίας. Ποτέ δεν ήταν το κράτος".