Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατούλης: Ολοκληρωτική κατεδάφιση συντάξεων από την κυβέρνηση

Οι δανειστές θα αξιοποιήσουν αυτές τις σφαγιαστικές προτάσεις για να πετύχουν όσα έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τα παλαιομνημονιακά κόμματα, δηλαδή τη μετατροπή των συντάξεων σε επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης, επισημαίνει ο κ. Στρατούλης.

Στρατούλης: Ολοκληρωτική κατεδάφιση συντάξεων από την κυβέρνηση

Νέα λεηλασία των συντάξεων χαρακτήρισε τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές για το ασφαλιστικό ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της προσωρινής ΠΓ της Λαϊκής Ενότητας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως επισημαίνει, οι προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων με κύρια θύματα τους χαμηλοσυνταξιούχους λόγω σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ, τους νέους συνταξιούχους και τους αγρότες.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2016, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή ενός επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας.

Υποστηρίζει μάλιστα, ότι «το κουαρτέτο των δανειστών στις "διαπραγματεύσεις" θα αξιοποιήσει αυτές τις σφαγιαστικές προτάσεις ως πρώτο βήμα, για να πετύχει αυτά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τα παλαιομνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) έχουν συμφωνήσει μαζί του στο 3ο μνημόνιο, δηλαδή τη μετατροπή όλων των συντάξεων (νυν καταβαλλομένων και μελλοντικών) σε επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης».

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλιστης, σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης:

- Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και, σταδιακά, μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς. Εάν πάρουμε υπόψη ότι αυτό το δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

- Οι συντάξεις υπερηλίκων ανασφάλιστων Ελλήνων και ομογενών, ύψους 360 ευρώ το μήνα, επανέρχονται ως Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά με τόσο αυστηρές προϋποθέσεις που δεν θα το πάρει σχεδόν κανείς.

- Η εγγυημένη, υποτίθεται, από το κράτος εθνική σύνταξη, ύψους 384 ευρώ, δίνεται με τέτοιες προϋποθέσεις που μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων -κυρίως ΑμεΑ με αναπηρία μικρότερη του 80% και όσοι/ες φύγουν με μειωμένη σύνταξη πριν την ηλικία των 67 ετών- θα παίρνουν πολύ λιγότερα από αυτό το ποσό.

- Το αναλογικό τμήμα της σύνταξης υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο λόγω του ότι ο συντάξιμος μισθός καθορίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου και οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά, ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η/1/2016 από 15% έως 30%. Πρόκειται για τη «σφαγή» των «νέων» συνταξιούχων. Για τις κύριες συντάξεις, οι οποίες ήδη καταβάλλονται, αναφέρεται ότι θα επανυπολογιστούν με βάση τα όσα ισχύουν για τους «νέους» συνταξιούχους και ότι όταν προκύπτει μείωση, αυτή θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, η οποία όμως θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018 που λήγει το μνημόνιο, με συνέπεια τη μείωση των συντάξεων και των νυν συνταξιούχων. Ωστόσο, μειώσεις έχουν γίνει στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους/ες συνταξιοδοτούνται μετά την 1η/7/2015, και λόγω αύξησης από 19/8/2015, της ποινής κατά 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

- Στις επικουρικές συντάξεις εφαρμόζεται για όλους/ες η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που μετονομάζεται σε κανόνα βιωσιμότητας και προβλέπει συνεχείς μειώσεις τους, ενώ για τις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές αναφέρεται ότι μετά την 31η/7/2018 θα ισχύσουν και για αυτές οι μειώσεις. Οι επικουρικές έχουν μειωθεί κατά 6% λόγω θέσπισης αντίστοιχου ποσοστού κράτησης για την υγειονομική περίθαλψη.

- Για τις εφάπαξ παροχές καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%, ενώ αυτές για τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων θα φτάσουν στο 30%.

- Αυξάνονται δραστικά οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και, κυρίως, των αγροτών που τριπλασιάζονται από 7% σε 20%.

- Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μόνο για την επικουρική ασφάλιση κατά μια ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζομένους, παραμερίζοντας την αρχική κυβερνητική πρόταση για την αύξηση των εισφορών και στις κύριες συντάξεις, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη μείωση κατά 1,8 δισ. ευρώ των συνταξιοδοτικών δαπανών και επομένως προοιωνίζει μειώσεις και στις σημερινές καταβαλλόμενες συντάξεις, οι οποίες θα προκύψουν από τις «διαπραγματεύσεις» με το «κουαρτέτο» των δανειστών.

- Ενοποιούνται αναδρομικά από 1η/1/2016 όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης και εφάπαξ (πρόνοιας) σε ένα υπέρ-ταμείο με άμεσο κίνδυνο πλήρους οργανωτικής παραλυσίας και ταλαιπωρίας έως βασανισμού, των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων ασφαλισμένων, ενώ η διάχυση χρεών και ελλειμμάτων των πιο «προβληματικών» ταμείων θα έχει δραματικές συνέπειες για όλες τις συντάξεις. Τέτοιας έκτασης οργανωτικές αλλαγές στον υπόλοιπο κόσμο γίνονται με μεταβατική περίοδο 3 έως και 10 ετών και μετά από διάλογο με τους φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στατούλης σημειώνει ότι «η ΛΑΕ καλεί το λαό και τη νεολαία σε παλλαϊκό ξεσηκωμό. Μόνο οι συντονισμένοι, μαζικοί, ενωτικοί, μαχητικοί και κλιμακούμενοι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες μπορούν να βάλλουν αποτελεσματικούς φραγμούς στην καταστροφή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων και ν' ανοίξουν το δρόμο για μία ελπιδοφόρα εναλλακτική αντιμνημονιακή και προοδευτική πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v