Το ενδιαφέρον των ΕΛ.ΠΕ. παραμένει σταθερό για περαιτέρω επενδύσεις στις ΑΠΕ. Ωστόσο το πότε χρονικά το ενδιαφέρον θα υλοποιηθεί, θα εξαρτηθεί από παράγοντες, όπως η διαμόρφωση των τιμών εξοπλισμού και η αμοιβή των παραγωγών από το σύστημα.
Τα παραπάνω τονίζουν στο Euro2day.gr αρμόδιοι παράγοντες των ΕΛ.ΠΕ. με αφορμή την αδειοδότηση της θυγατρικής του ομίλου για τις ΑΠΕ από τη ΡΑΕ, για μονάδες φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 155 μεγαβάτ.
Συγκεκριμένα, με ισάριθμες αποφάσεις της η ΡΑΕ, παραχώρησε επτά άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος από 10-25 μεγαβάτ το καθένα. Φορέας υλοποίησης των επενδύσεων εμφανίζεται η θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ-ΛΑΡΚΟ, στην οποία το 51% των μετοχών ελέγχει ο πετρελαϊκός όμιλος και το 49% η βιομηχανία νικελίου ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον τα ΕΛ.ΠΕ. είναι η εταιρεία που σύμφωνα με την άδεια, εγγυάται την εξασφάλιση χρηματοδότησης των επενδύσεων.
Οι άδειες αφορούν φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν σε εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ και είναι κυρίως πρώην ορυχεία στη Βοιωτία, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης. Συγκεκριμένα για τον Ορχομενό η ΡΑΕ ενέκρινε δύο άδειες 20 και 25 μεγαβάτ, για τα Σέρβια τρεις άδειες δύο των 25 μεγαβάτ η κάθε μία και μία για 30 μεγαβάτ και δύο άδειες μία των 20 και μία των 10 μεγαβάτ για την Καστοριά.
Σημειώνεται ότι οι άδειες αυτές είχαν εκδοθεί αρχικά το 2012. Στη συνέχεια ανεστάλησαν, όπως το σύνολο των αδειών φωτοβολταϊκών και όταν το 2014 εκλήθησαν οι αδειούχοι να δηλώσουν αν συνεχίζουν να έχουν ενδιαφέρον για τις επενδύσεις, τα ΕΛ.ΠΕ. ανταποκρίθηκαν θετικά.
Αρμόδιοι με τους οποίους μίλησε το Euro2day.gr, επισήμαιναν ότι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα καταργηθεί το αντιντάμπινγκ της ΕΕ στα κινέζικα πάνελς που πωλούνται στην ΕΕ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το κόστος ενός κιλοβάτ στην Τουρκία, όπου δεν ισχύει το μέτρο ανέρχεται σε περίπου 450 ευρώ, έναντι 650 ευρώ στην Ελλάδα. Έτσι το τελικό κόστος ενός κιλοβάτ φωτοβολταϊκού στις χώρες εκτός ΕΕ είναι αρκετά κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ υψηλότερα των 1.000 ευρώ στις χώρες της ΕΕ, και στην Ελλάδα φυσικά, οπότε υπό τις παρούσες συνθήκες η επένδυση είναι οριακή.