Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Νέα μονάδα 120MW στη Ρόδο

Άδεια Παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 120 MW, που θα λειτουργεί σε πρώτη φάση με μαζούτ χαμηλού θείου και πρόβλεψη για φυσικό αέριο στην περιοχή Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή στο Δήμο Νότιας Ρόδου, υπέγραψε το ΥΠΑΝ.

ΔΕΗ: Νέα μονάδα 120MW στη Ρόδο
Άδεια Παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 120 MW, που θα λειτουργεί σε πρώτη φάση με μαζούτ χαμηλού θείου και πρόβλεψη για φυσικό αέριο στην περιοχή Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή στο Δήμο Νότιας Ρόδου, υπέγραψε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΝ, κ. Νίκος Στεφάνου, ύστερα από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Με την κατασκευή της νέας μονάδας, που θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 1η Ιουνίου του 2011, διασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης της Ρόδου και ιδίως των υψηλών αιχμιακών φορτίων της θερινής περιόδου.

Επισημαίνεται ότι η φετινή αιχμή της Ρόδου ανήλθε σε 193,5 MW και καλύφθηκε με την ενίσχυση της υπάρχουσας δομής στο νησί με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 23 MW, που τοποθέτησε η ΔΕΗ έπειτα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ και έγκριση που χορηγήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με την ευκαιρία αυτή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Με τη σημερινή χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ για μονάδα 120 MW, με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου και εν συνεχεία φυσικό αέριο, όταν αυτό καταστεί δυνατόν, στην περιοχή Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή της Ρόδου, διασφαλίζεται ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της νήσου έως και το 2020.

Έτσι, μετά την Κρήτη και τη σημερινή απόφαση για τη Ρόδο, η κυβέρνηση προωθεί τον σχεδιασμό για τη μακροχρόνια διασφάλιση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των μεγάλων νήσων που αποτελούν τους τουριστικούς πυλώνες της χώρας.

Επισημαίνεται ότι ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής των 150 KV Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, ενώ βρίσκεται στην τελική φάση του ο σχεδιασμός για τη Λέσβο και τη Σάμο.

Παράλληλα προωθείται από τη ΔΕΗ, σύμφωνα και με τη ΜΑΣΜ 2006 - 2010, ο διαγωνισμός για την υποβρύχια διασύνδεση των Κυκλάδων με το Λαύριο, με την οποία θα λυθεί οριστικά ο ενεργειακός εφοδιασμός των Κυκλάδων, αφού θα αποτελούν μέρος του Διασυνδεδεμένου Συστήματος της χώρας.

Επισημαίνω ότι στο προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συνεργάστηκαν στενά με τη διοίκηση της ΔΕΗ με γνώμονα την κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών των μεγάλων νήσων της χώρας σε μεσοπρόθεσμη βάση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v