Η απόφαση των διοικήσεων της Telenor και της TeliaSonera για ακύρωση του σχεδίου συγχώνευσης των δραστηριοτήτων τους στη Δανία συνδέονται απόλυτα με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία τάσσεται κατά ενός νέου γύρου συγκέντρωσης στις τηλεπικοινωνίες, με το επιχείρημα πως στραγγαλίζει τον ανταγωνισμό και την καινοτομία.
Η στάση της νέας Επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, στην οποία έχει αναφερθεί αρκετές φορές το Euro2day.gr, δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και τα σχέδια συγχωνεύσεων και σε άλλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ειδικά στη χώρα μας, είχε επιχειρηθεί η εκκίνηση ενός νέου γύρου συγκέντρωσης με προσφορές (μη δεσμευτικού χαρακτήρα) για τη Forthnet από Vodafone - Wind και αντίστοιχη προσφορά του ΟΤΕ για απόκτηση της συνδρομητικής πλατφόρμας Nova. Οι Vodafone και Wind είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν να συγχωνευθούν, αλλά το σχέδιο συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση της Κομισιόν γιατί οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα θα γίνονταν δύο! Οι δύο επιχειρήσεις συνέστησαν, πάντως, κοινή εταιρεία για τη διαχείριση του δικτύου τους, ενώ ανακοίνωσαν και κοινή προσπάθεια απόκτησης της Forthnet η οποία έχει "παγώσει".
Η ακύρωση της συμφωνίας Telenor - TeliaSonera, επειδή δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι συνεχείς δηλώσεις της κυρίας Vestager δείχνουν πάντως πως το νέο κύμα συγχωνεύσεων στην Ελλάδα πιθανώς θα περιμένει, παρά τα προβλήματα ορισμένων «παικτών» της αγοράς.
Προ εβδομάδων η M. Vestager, με αφορμή τις χώρες όπου ο αριθμός των εταιρειών τηλεπικοινωνιών μειώνεται από τέσσερις σε τρεις μέσω του τελευταίου κύματος συγχωνεύσεων, είχε δηλώσει: «Τα πρώην μονοπώλια υποστηρίζουν πως αν δεν μπορούν να συγχωνευθούν με ανταγωνιστές τους στην ίδια χώρα, τότε είναι αδύνατον να αυξήσουν τις επενδύσεις. Ακούω αυτό το επιχείρημα πολύ συχνά, χωρίς να έχω μέχρι στιγμής αρκετές αποδείξεις πως ισχύει».
Οι αναλυτές της αγοράς τηλεπικοινωνιών έσπευσαν να θεωρήσουν την απόφαση των δύο σκανδιναβικών ομίλων για ακύρωση του σχεδίου συγχώνευσης ως προπομπό ναυαγίου και άλλων αντίστοιχων συμφωνιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Οι εταιρείες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αποδεκτούς όρους ώστε να προχωρήσει το σχέδιο δημιουργίας μιας ισχυρής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας», αναφερόταν στην κοινή ανακοίνωση των Telenor - TeliaSonera.
Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών, παρά το γεγονός πως η συμφωνία θα μείωνε τον αριθμό των «παικτών» στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Δανίας από τέσσερις σε τρεις, εμφανίζονταν σίγουρες πως θα λάβουν την έγκριση της Κομισιόν. Όταν τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει «σε ενδελεχή έρευνα» του σχεδίου συγχώνευσης, έσπευσαν να προχωρήσουν σε σειρά υποχωρήσεων και αλλαγών ώστε να πείσουν τις Βρυξέλλες.
Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν η παραχώρηση φάσματος σε εναλλακτικούς ομίλους, αλλά οι υπηρεσίες της Κομισιόν δεν άλλαξαν στάση. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το Reuters μετέδωσε πως οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, που εποπτεύει η κυρία Vestager, ζήτησαν περισσότερες παραχωρήσεις από τις δύο εταιρείες. Οι διοικήσεις των τελευταίων δεν αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στις απαιτήσεις της Κομισιόν, αλλά η συμφωνία ακυρώθηκε.
Οι αναλυτές της Standard & Poors έσπευσαν από την περασμένη Τετάρτη να προεξοφλήσουν πως η αντίδραση της Κομισιόν στην περίπτωση των Telenor - TeliaSonera δείχνει τη γενικότερη στάση που θα κρατήσει απέναντι στις συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιακών ομίλων.
«Σ’ αυτή τη φάση, επανήλθε η αβεβαιότητα για τη στάση της νέας Επιτροπής Ανταγωνισμού», δήλωσε ο Xavier Buffon, ανώτερο στέλεχος της S&P. Ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι επίτροποι «αναθεωρούν τη στάση τους σε σχέση με τη συγκέντρωση της αγοράς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα νέα, πάντως, δεν είναι ευχάριστα για ισχυρούς ομίλους που προωθούσαν σχέδια συγχωνεύσεων.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο όμιλος Hutchison: Προωθεί την εξαγορά της O2 μέσω της θυγατρικής 3UK στη Βρετανία, αλλά και τη συγχώνευση της 3 Italia με τη Wind στην Ιταλία. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν σε μείωση του αριθμού εταιρειών στην κινητή τηλεφωνία από τέσσερις σε τρεις. Η Μ. Vestager έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, όπως γνωρίζουν πλέον καλά οι Σκανδιναβοί.