Σε ανοικτή επίθεση κατά του ΟΤΕ προχώρησε, με συνέντευξή του στην "Καθημερινή", ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Βιτόριο Κολάο, ο οποίος εμφανίζεται προβληματισμένος και για την πολύμηνη αδράνεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Ο Β. Κολάο, ο οποίος ηγείται του διεθνούς ομίλου Vodafone από το καλοκαίρι του 2008, υποστηρίζει πως "ο OΤΕ και η Cosmote έχουν ιδιαίτερα δεσπόζουσα θέση -70% μερίδιο αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία και 51% στην κινητή" και "υιοθετούν πρακτικές που δεν είναι σωστές. Για παράδειγμα, στην καρτοκινητή, για να καλέσει ένας συνδρομητής Cosmote έναν συνδρομητή της Vodafone πληρώνει 39 λεπτά. Για να καλέσει άλλον συνδρομητή της Vodafone, πληρώνει μόνο δύο λεπτά".
Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone προσθέτει πως "είχαμε καταθέσει καταγγελία για το θέμα αυτό [σ.σ.: στην ΕΕΤΤ] το 2012. Δεν είναι και πολύ σύνθετη υπόθεση, όταν μία εταιρεία έχει πάνω από το 50% της αγοράς. Χθες [σ.σ. την Τρίτη] που ρώτησα, μου είπαν ότι εδώ και οκτώ μήνες δεν υπάρχει ο ρυθμιστής και ότι είναι άγνωστο πότε θα υπάρξει απόφαση. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά". Οπως είναι γνωστό, από τον Φεβρουάριο η ΕΕΤΤ αδυνατεί να λάβει αποφάσεις καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση δε διόρισε διοικητικό συμβούλιο. "Δεν πρόκειται για αδράνεια της υπηρεσίας, αλλά για πρόβλημα που συνδέεται με την αδυναμία λήψης αποφάσεως αφού δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο" επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν την υπόθεση.
Εκτός από την κατά μέτωπο επίθεση προς τον όμιλο του OΤΕ, η αντίδραση της διοίκησης του οποίου αναμένεται, ο Βιτόριο Κολάο προχώρησε και σε μια έμμεση αναφορά στη δραστηριότητα του οργανισμού στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Οπως υποστηρίζει, η παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο δίκτυο και η παροχή περιεχομένου από την ίδια επιχείρηση "είναι δύο διαφορετικές δουλειές. Η δική μου δουλειά είναι να φτιάχνω τους αγωγούς και να διαχειρίζομαι τους πελάτες. Μετά υπάρχει μια άλλη δουλειά, αυτή της δημιουργίας ταινιών, της παραγωγής ειδησεογραφικών εκπομπών και ποδοσφαιρικών μεταδόσεων. Ιστορικά, ο συνδυασμός αυτός δεν έχει ποτέ πραγματικά λειτουργήσει καλά».
Προσθέτει, μάλιστα, πως η Vodafone θα εξετάζει εξονυχιστικά απόπειρες των πρώην κρατικών μονοπωλίων, όπως η ισπανική Telefonica, να αξιοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στα δίκτυα για να αποκτήσουν αποκλειστικά δικαιώματα στη συνδρομητική τηλεόραση. Ωστόσο και η Vodafone έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια επιθετική στρατηγική στο θέμα του περιεχομένου με εξαγορές καλωδιακών δικτύων κ.λπ.
«Ποτέ δεν μειώσαμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Από την αρχή της ελληνικής κρίσης, έχουμε επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ στη χώρα. Αλλά η κορυφαία εκδήλωση της πίστης μας στην Ελλάδα είναι η εξαγορά της HOL πέρυσι, ενώ συνέβαιναν όλα όσα συνέβαιναν. Θα προτιμούσα να κάναμε την αγορά σε καλές εποχές, γιατί κανείς δεν θα την αμφισβητούσε. Αλλά είμαστε εδώ για να μείνουμε, είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές στη χώρα. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα πολύ σημαντικό, μεταξύ άλλων και για τους εργαζόμενους της Vodafone», υποστηρίζει στη συνέντευξη ο Β. Κολάο.