Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Σχολιασμός δημοσιεύματος για Tellas

Ανακριβές και παραπλανητικό χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σημερινό άρθρο πρωινής εφημερίδας, το οποίο σχολιάζει την πώληση του μεριδίου που κατέχει η ΔΕΗ στην Tellas, τονίζοντας ότι η προσφορά των 175 εκατ. ευρώ σε μετρητά συν την απαλλαγή από τα €50 εκατ. των εγγυήσεων που είχε παράσχει η ΔΕΗ για λογαριασμό της Tellas είναι η καλλίτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

ΔΕΗ: Σχολιασμός δημοσιεύματος για Tellas
Ανακριβές και παραπλανητικό χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σημερινό άρθρο πρωινής εφημερίδας, το οποίο σχολιάζει την πώληση του μεριδίου που κατέχει η ΔΕΗ στην Tellas, τονίζοντας ότι η προσφορά των 175 εκατ. ευρώ σε μετρητά συν την απαλλαγή από τα €50 εκατ. των εγγυήσεων που είχε παράσχει η ΔΕΗ για λογαριασμό της Tellas είναι η καλλίτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:

”Με αφορμή σημερινό άρθρο πρωϊνής εφημερίδας, το οποίο σχολιάζει την πώληση του μεριδίου που κατέχει η ΔΕΗ ΑΕ στην Τellas ΑΕ, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Το άρθρο είναι ανακριβές και παραπλανητικό.

Συγκεκριμένα:

Η σύλληψη της επιχειρηματικής ιδέας για επέκταση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, βασίσθηκε σε αντιλήψεις που επικρατούσαν στην προηγούμενη δεκαετία, οι οποίες, ωστόσο, πολύ σύντομα δεν ευδοκίμησαν, καθώς πολλές από τις εταιρείες ενέργειας που μπήκαν στο χώρο των τηλεπικοινωνιών διαπίστωσαν ότι, δεν έχουν τις απαιτούμενες συνέργειες και η μία μετά την άλλη άρχισαν να αποχωρούν από τις τηλεπικοινωνίες λόγω των ζημιών που συσσώρευαν.

Έτσι, από την αρχή της σύστασης της Tellas κατά το 2001 έως και σήμερα φάνηκαν τα δυσμενή αποτελέσματα αυτού του επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς οι στόχοι οι οποίοι είχαν τεθεί από το Επιχειρηματικό Σχέδιο της Tellas το 2001 δεν επετεύχθησαν, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση των ετήσιων εσόδων που ήσαν υποπολλαπλάσια εκείνων που προβλέπονταν από το Επιχειρηματικό Σχέδιο.

Με την πώληση του μεριδίου της ΔΕΗ στην Tellas μπαίνει ένα τέλος στη συνεχή καταγραφή ζημιών από τον όμιλο της ΔΕΗ. Από τη σύσταση της Tellas μέχρι και τις 30/6/2007 ο όμιλος της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημία από αυτή τη συμμετοχή ύψους περίπου €55 εκατ.

Σε ότι αφορά άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενέργειας που μπήκαν στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις των συμμετοχών τους υφιστάμενες ζημιές στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι, λοιπόν, διαψεύσθηκε το μοντέλο multi-utility – που επικράτησε στη δεκαετία του 1990 – σύμφωνα με το οποίο οι καταναλωτές θα προμηθεύονται ρεύμα, φυσικό αέριο, θέρμανση, τηλεπικοινωνίες και άλλες υπηρεσίες από μια εταιρία.

Σύντομα αποδείχθηκε στις περισσότερες των περιπτώσεων ότι, οι καταναλωτές προτιμούν ξεχωριστούς παρόχους για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Η πολιτική των χαμηλών τιμολογίων προσέλκυσε πελάτες που έψαχναν για ”ευκαιρίες” οι οποίοι γρήγορα μετακινήθηκαν σε χαμηλότερες προσφορές ανταγωνιστών. Οι προσδοκίες αυτών των επιχειρήσεων για υψηλές αποδόσεις δεν επαληθεύθηκαν.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις:

• Στην Ιταλία η ENEL αγόρασε την WIND το 1998 και την πώλησε το 2005.

• Η ΑΕΜ αγόρασε την Fastweb το 1999 και την πώλησε το 2004.

• Στην Αγγλία, όλες οι εταιρίες ηλεκτρισμού που είχαν δραστηριοποιηθεί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών είχαν αποχωρήσει μέχρι το 2005.

Η National Grid αγόρασε την Energis το 1995 και αποχώρησε το 2002. Η Centrica αγόρασε την OneTel το 2001 και αποχώρησε το 2005. Η Scottish Power δραστηριοποιήθηκε με την Τhus από το 1994 μέχρι το 2002. Η EDF Energy, θυγατρική της EDF στην Αγγλία, απεχώρησε από τη πώληση τηλεφωνίας το 2001 και τη μίσθωση δικτύου οπτικών ινών το 2005.

• Στην Γερμανία η RWE αγόρασε την O.Tel.O. το 1997 και αποχώρησε το 1999.

Μόνο δύο από τις παραπάνω εταιρίες αποχώρησαν με κέρδη, στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί και η ΔΕΗ που κατάφερε, με το τίμημα που εξασφάλισε, να υπερκαλύψει όλες τις κεφαλαιακές αφαιμάξεις που είχε υποστεί στα προηγούμενα χρόνια από τις ζημιές που είχε η Tellas.

Είναι ανακριβέστατο, επίσης, το δημοσίευμα και στα σημεία που αναφέρεται ότι:

1. Δεν συμμετείχε η Διεύθυνση Στρατηγικής στις διαπραγματεύσεις.

2. Δεν έγιναν αποτίμηση της αξίας της συμμετοχής της ΔΕΗ στην Tellas και διαπραγματεύσεις.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική:

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενημερωνόταν επαρκώς για την πορεία της Tellas και των προοπτικών από τη συμμετοχή της Επιχείρησης σε αυτήν.

2. Οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων ήσαν επίπονες και διήρκεσαν αρκετούς μήνες.

3. Η ΔΕΗ τήρησε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσει το καλλίτερο τίμημα. Για το λόγο αυτό, μετά από έρευνα αγοράς, προσλήφθηκε επενδυτικός τραπεζικός σύμβουλος της ΔΕΗ, η τράπεζα HSBC. Τεχνικός σύμβουλος σε θέματα τηλεπικοινωνιών προσλήφθηκε η εταιρία Spectrum.

Οι σύμβουλοι, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, προχώρησαν σε αποτίμηση της αξίας του μεριδίου (50% μείον μια μετοχή) της ΔΕΗ στην Τελλάς.

Συναντήθηκαν κατ΄ επανάληψη και διαπραγματεύτηκαν με τους εκπροσώπους της Weather Investments. Επίσης συναντήθηκαν και με άλλους πιθανούς αγοραστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι οικονομικοί αναλυτές κατά το Μάϊο 2007, αναφερόμενοι στις αποτιμήσεις της αξίας του μεριδίου της ΔΕΗ στην Tellas, έγραφαν:

* ”…θεωρούμε ότι απεικονίζουμε την πλήρη αξία της Tellas στην αποτίμηση μας, αποτιμώντας την 1,75 φορές τα επενδεδυμένα κεφάλαια, σε €100 εκατ.…”,

* ”Ορίζουμε αξία EUR100εκ. για το μερίδιο της ΔΕΗ στην Tellas, από EUR50εκ… Συγκρίνοντας την Tellas με την εισηγμένη εταιρία τηλεπικοινωνιών Forthnet, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση EUR400εκ, πιστεύουμε ότι η αξία των EUR50εκ που είχαμε ορίσει στο παρελθόν ήταν πολύ συντηρητική και ως εκ τούτου δικαιολογείται η απόφασή μας να αυξήσουμε την αποτίμηση σε EUR100εκ …”.

Η πρώτη προσφορά που υπεβλήθη από τον όμιλο Weather Investments ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τις ανωτέρω εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Οι σύμβουλοι και η Διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμούν ότι:

Η προσφορά των €175 εκατ. σε μετρητά συν την απαλλαγή από τα €50 εκατ. των εγγυήσεων που είχε παράσχει η ΔΕΗ για λογαριασμό της Tellas είναι η καλλίτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Υπογραμμίζεται ότι, με το τίμημα αυτό επιτυγχάνεται από τη ΔΕΗ απόδοση 27% στα επενδεδυμένα κεφάλαια.

Επιπλέον, οι υποδομές του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της ΔΕΗ που μισθώνει η Tellas εξακολουθούν να ανήκουν στη ΔΕΗ και θα της αποφέρουν έσοδα από μισθώματα.

Γι΄ αυτούς τους λόγους, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΔΕΗ, οι οικονομικοί αναλυτές σχολίασαν θετικά την απόφαση της Επιχείρησης να εστιάσει τις δραστηριότητες της στο χώρο της ενέργειας και εκτίμησαν ότι η προσφορά που εξασφάλισε η ΔΕΗ για το μερίδιο της στην Tellas είναι πέρα για πέρα ικανοποιητική.

Με το τελικό τίμημα που εξασφαλίσθηκε έγινε εφικτό να υπερκαλυφθούν όλες οι ζημιές και οι κεφαλαιακές ενισχύσεις με τις οποίες επιβαρύνθηκε η ΔΕΗ που προκλήθηκαν από τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που είχαν γίνει κατά το 2001.

Έτσι, σήμερα η ΔΕΗ μπορεί απερίσπαστη πλέον να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητές της, στην άμεση κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής και στον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της Επιχείρησης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v