Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΗ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ύστερα από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και μετά από σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), εκδόθηκε η νέα υπουργική απόφαση για την ετήσια αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου 2007.

Αυξήσεις σε τιμολόγια ΔΕΗ ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Ύστερα από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και μετά από σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), εκδόθηκε η νέα υπουργική απόφαση για την ετήσια αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου 2007.

Με τη νέα υπουργική απόφαση, οι αυξήσεις στους καταναλωτές χαμηλής κατανάλωσης περιορίζονται στα όρια του πληθωρισμού στο 2,6%, συνεχίζονται τα ουσιαστικά κίνητρα (μείωση κόστους) για όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους τα οποία θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά το 2006, λαμβάνεται, και πάλι, ειδική πρόνοια για τους αγρότες και τους πολυτέκνους και τέλος το νυχτερινό και το βιομηχανικό τιμολόγιο παραμένουν στα επίπεδα που καθοριστήκαν την 1η Απριλίου του 2007 και δεν μεταβάλλονται.

Ι. Τα νέα τιμολόγια, μετά την υπουργική απόφαση, διαμορφώνονται ως εξής:

Α. ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Αναλυτικά, η μεταβολή των τιμολογίων της ΔΕΗ, για τους οικιακούς καταναλωτές, εξαιρουμένων των πολυτέκνων, ανά κλιμάκιο κατανάλωσης, έχει ως εξής, για καταναλώσεις εως 800 kWh ανά 4μηνο το ποσοστό της αύξησης ανέρχεται στο 2,6% και αφορά ποσοστό 45,7% των Οικιακών Πελατών, ενώ για πάνων από 800 kWh ανά 4μηνο το ποσοστό της αύξησης ανέρχεται στο 3,8% και αφορά ποσοστό 54,3% των Οικιακών Πελατών.

Με βάση τα παραπάνω, η αναπροσαρμογή των τιμολογίων για κατανάλωση 800 KWh το τετράμηνο ανέρχεται σε 40 λεπτά του ευρώ μηνιαίως, δηλαδή λιγότερο από 5 ευρώ ετησίως.

Για τη μέση κατανάλωση των 1100-1200 KWh το τετράμηνο, η αναπροσαρμογή είναι χαμηλότερη από 1 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 12 ευρώ ετησίως.

Β. ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Τα τιμολόγια των πολυτέκνων καθώς και τα αγροτικά, αυξάνονται ομοιόμορφα κατά 2,5%.

Γ. ΛΟΙΠΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Για όλα τα άλλα τιμολόγια, πλην του βιομηχανικού και του νυχτερινού που δεν μεταβάλλονται, η αύξηση ανέρχεται σε ποσοστό 3,5%.

ΙΙ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, συνεχίζονται τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα που θεσπίστηκαν, για πρώτη φορά πέρυσι, για τους οικιακούς καταναλωτές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα: Όσοι οικιακοί καταναλωτές μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας συνολικά στο επόμενο δωδεκάμηνο κατά 6% (προκειμένου για ετήσια κατανάλωση μέχρι 12000kWh) σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, θα τύχουν επιστροφής που θα είναι ίση με το 5% της συνολικής δαπάνης τους για κατανάλωση ενέργειας και παγίου.

Υπενθυμίζεται, ότι είχε προηγηθεί η υποβολή, στις 26 Ιουλίου, από τη ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ, πρότασης, με την οποία η ΔΕΗ ζητούσε τις εξής αναπροσαρμογές:

Πρώτον: Για τα οικιακά τιμολόγια, αύξηση κατά 3,9% για τετραμηνιαία κατανάλωση μέχρι 800kWh και κατά 6,3% για καταναλώσεις από 800 kWh και πάνω, η οποία μεσοσταθμικά αποτελεί αύξηση κατά 5,5% του οικιακού τιμολογίου.

Δεύτερον: Για τα λοιπά τιμολόγια, πλην των βιομηχανικών και της νυχτερινής κατανάλωσης μέσης και χαμηλής τάσης, αύξηση κατά 5,5%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Η απόφαση για τη νέα ετήσια αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ έγινε και εφέτος με γνώμονα την ανάκτηση μέρους από την αύξηση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, αλλά και την προστασία των, κατά τεκμήριο, ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Για μια ακόμη χρονιά, η αύξηση των τιμολογίων για τους αγρότες, τους πολύτεκνους, του χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους είναι χαμηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού.

Σε σχέση με το 2004, το 2006 το επιπλέον κόστος της ΔΕΗ από τις αυξημένες διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθε σε 524 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, το πρώτο εξάμηνο του 2007, η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με δαπάνη για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξημένη κατά 16%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Όπως πέρυσι, έτσι και εφέτος, παρέχεται ισχυρό οικονομικό κίνητρο επιστροφής χρημάτων σχεδόν σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές που, στους επόμενους 12 μήνες, θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 6%.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ΔΕΗ με στόχο να κατακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπενθυμίζω ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών:

Πρώτον: Με υπουργική απόφαση καθορίστηκαν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ανοίγοντας το δρόμο για την καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους στη ΔΕΗ.

Δεύτερον: Με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στη ΔΕΗ ΑΕ να αυξήσει το παραγωγικό δυναμικό της με επιπλέον ισχύ 800 MW, με στόχο την ανανέωση των παλαιών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισοδύναμης ονομαστικής ισχύος.

Ήδη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος μας έχει ζητήσει, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης της παραγωγικής της βάσης, την έγκριση για επιπλέον 800 MW με πλήρη αντικατάσταση παλαιών μονάδων ίσης ισχύος. Το αίτημα αυτό εξετάζεται με θετική προσέγγιση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v