Σε άσκηση διαβίωσης σε... εχθρικό περιβάλλον παραπέμπει η φετινή χρονιά το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Το κόκκινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην oλοκλήρωση της πώλησης του 90% της εταιρείας Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ στο επενδυτικό σχήμα Jermyn Street Real Estate Fund IV LP (μετέχουν ο τουρκικός όμιλος Dogus, το Abu Dhabi Investment Council, η αραβικών συμφερόντων AGC, η BB Real Estate holding SAL, η Doric Investments Inc και η M1 Alpha Capital Limited) ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, υποχρεώνοντας τη διοίκησή της να επαναλειτουργήσει άρον-άρον το συγκρότημα τη φετινή χρονιά, παρότι ο σχεδιασμός της προέβλεπε να παραμείνει κλειστό για να ανακαινιστεί.
Αναπόφευκτα το φετινό restart επιχειρήθηκε υπό πολύ αντίξοες συνθήκες.
Στην παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας για την εθνική οικονομία προστίθενται η αναμενόμενη απώλεια εσόδων από τη μη διοργάνωση φέτος (διοργανώνεται ανά διετία και είναι προγραμματισμένη για το 2016) της ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια.
Ενδεικτικό για το ειδικό βάρος των Ποσειδωνίων στα οικονομικά αποτελέσματα του Αστέρα Βουλιαγμένης είναι το γεγονός ότι το 2014, το συγκρότημα έβαλε στα ταμεία του από τη συγκεκριμένη διοργάνωση περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ από διανυκτερεύσεις και εκδηλώσεις που φιλοξένησε στους χώρους του.
Η απουσία από τα διεθνή συστήματα κρατήσεων (αφού το συγκρότημα επρόκειτο να παραμείνει κλειστό φέτος) υποχρέωσε τον Αστέρα να ξεκινήσει τη χρονιά με μηδενικές κρατήσεις έναντι περίπου 8.000 διανυκτερεύσεων που μετρούσε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι προσπάθειες της διοίκησης επικεντρώθηκαν, αναπόφευκτα, στο να ελαχιστοποιήσει την απώλεια εσόδων έως ότου καταλήξουν οι εν εξελίξει συζητήσεις με τους υποψήφιους αγοραστές του συγκροτήματος.
Σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρείται να αξιοποιηθεί στο έπακρον η μαρίνα του Αστέρα, η οποία πέρυσι κατέγραψε πληρότητα 100% και αύξηση εσόδων της τάξης του 5%.
Ιδιαίτερο βάρος, αντίστοιχα, δίνεται στην περαιτέρω αξιοποίηση της χρυσοφόρας παραλίας του συγκροτήματος (Astir Beach), τα έσοδα της οποίας αντιπροσώπευαν πέρυσι άνω του 10% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.
Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται πως έχουν θετικό πρόσημο καθώς, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας στη χθεσινή τακτική Γ.Σ., κατά το πρώτο τετράμηνο καταγράφηκε αύξηση εσόδων 5% σε σχέση με όσα προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός της Αστήρ Παλάς.
Η πελατεία του συγκροτήματος ίσως αποδειχθεί κομβική μεταβλητή στα οικονομικά αποτελέσματα που θα επιτύχει φέτος ο Αστέρας. Είναι χαρακτηριστικό πως η μισή αποτελείται από Έλληνες και Αμερικανούς, ενώ οι Έλληνες αντιπροσωπεύουν το 30% της πελατείας του. Με δεδομένη την αναμενόμενη νέα σημαντική αύξηση των Αμερικανών φέτος στην Ελλάδα, η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε αυξημένα έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή.
Παρά τη σημαντική αύξηση μεγεθών το 2014 η Αστήρ Παλάς ΑΞΕ έκλεισε για μία ακόμη φορά τη χρονιά με ζημίες εμφανίζοντας κύκλο εργασιών 30,8 εκατ. ευρώ (27,3 εκατ. ευρώ το 2013), προ φόρων ζημίες 3,75 εκατ. ευρώ (ζημίες 6,39 εκατ. ευρώ το 2013) και EBITDA 4,77 εκατ. ευρώ έναντι 1,89 εκατ. ευρώ το 2013.
Πέρυσι η εταιρεία πέτυχε να αυξήσει σημαντικά τις διανυκτερεύσεις της στα ξενοδοχεία «Arion Resort & Spa» και «The Westin Athens» από 55.321 το 2013 σε 59.105. Ταυτόχρονα αύξησε 21% τα έσοδά της από δωμάτια, ενώ κατέγραψε αύξηση 14% της μέσης τιμής των δωματίων.