Έντονες συζητήσεις προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Viohalco σχετικά με την επικείμενη απορρόφηση της ΣΙΔΕΝΟΡ Συμμετοχών από τη μητρική εταιρεία του ομίλου.
Στην πράξη, μέσα από τις δρομολογούμενες κινήσεις του ομίλου (η Viohalco κατέχει πάνω από τα 2/3 των μετοχών της ΣΙΔΕΝΟΡ, οπότε το αποτέλεσμα της σχετικής γενικής συνέλευσης που θα ακολουθήσει θα πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένο):
• Η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ θα σταματήσει να είναι διαπραγματεύσιμη στο ταμπλό του Χ.Α. και οι κάτοχοι τίτλων της εισηγμένης θα λάβουν μετοχές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που επίσης διαπραγματεύεται στο Χ.Α.
• Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα αποκτήσει δύο νέες θυγατρικές: μία που κατέχει το εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη και μία δεύτερη που διαθέτει αντίστοιχη παραγωγική μονάδα στη Μαγνησία.
• Η παραγωγική διαδικασία της ΣΙΔΕΝΟΡ δεν φεύγει από την Ελλάδα, ούτε χάνονται θέσεις εργασίας.
Όπως δημοσίευσε από χθες το Euro2day.gr, κύκλοι του εισηγμένου ομίλου δήλωσαν πως «η συγκεκριμένη κίνηση όχι μόνο δεν σηματοδοτεί την αποχώρηση παραγωγικής δραστηριότητας από την Ελλάδα, αλλά αντίθετα δείχνει την εμπιστοσύνη με την οποία βλέπει ο όμιλος την παραγωγική βάση της Ελλάδας» και πως «η παραγωγική βάση θα μείνει στην Ελλάδα και θα ενισχυθεί σε πρώτη φάση από φρέσκα κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ».
Οι λόγοι της κίνησης
Η αλήθεια είναι πως ο όμιλος Viohalco έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα την τελευταία εξαετία, καθώς μεταξύ άλλων:
• Η ισοπέδωση της οικοδομικής δραστηριότητας περιόρισε δραματικά τις εγχώριες πωλήσεις που ήταν οι πλέον κερδοφόρες.
• Όσο και αν μεγάλο μέρος των μειωμένων εγχώριων πωλήσεων υποκαταστάθηκε από εξαγωγές, τα αντίστοιχα οφέλη ήταν σαφώς περιορισμένα, διότι το υψηλό κόστος μεταφοράς, η εκτίναξη του κόστους των καυσίμων και τα πολύ υψηλά τραπεζικά επιτόκια προκάλεσαν έντονους πονοκεφάλους τόσο στον όμιλο, όσο και σε άλλες ελληνικές εταιρείες του κλάδου. Μάλιστα, μέρος αυτών σταμάτησε την παραγωγική διαδικασία.
• Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που απαιτήθηκαν προκειμένου να αναδιαρθρωθεί ο όμιλος (μερική στροφή από τον κατασκευαστικό κλάδο στη βιομηχανία και επίσης έμφαση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας) βάρυναν την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως με μεγάλες ζημίες και το παθητικό με πολύ υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις.
Τα πιο άμεσα προβλήματα επιβίωσης τα αντιμετώπισε η εταιρεία προφίλ αλουμινίου ΕΤΕΜ (αρνητικά ίδια κεφάλαια και μεγάλα δάνεια), η οποία προκειμένου να αποφύγει το λουκέτο απορροφήθηκε από τη μητρική της ΕΛΒΑΛ που σίγουρα είναι ο πιο δυνατός κρίκος μεταξύ των βασικών θυγατρικών της Viohalco.
Χθες λοιπόν ήρθε η σειρά της ΣΙΔΕΝΟΡ να προσαρτηθεί σε έναν άλλο πόλο του ομίλου, ώστε να ενισχυθεί -σε πρώτη φάση- με 25 εκατ. ευρώ.
«Τα κεφάλαια αυτά τα χρειάζονται τα ελληνικά εργοστάσια, ώστε να εκμεταλλευθούν τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί και που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν όσο πρέπει λόγω της έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας» δήλωσαν κύκλοι προσκείμενοι στο βιομηχανικό όμιλο.
Ήδη, η ΣΙΔΕΝΟΡ έχει ολοκληρώσει επενδύσεις δραστικής μείωσης του παραγωγικού κόστους στο εργοστάσιο της Μαγνησίας, κίνηση που συνεχίζεται και στη μονάδα της Θεσσαλονίκης.
Ένα δεύτερο στήριγμα για τη ΣΙΔΕΝΟΡ είναι και η πολύ μεγάλη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα για αυξημένες εξαγωγές και για άνοιγμα νέων αγορών.
Όλα αυτά ωστόσο -με βάση και το ήδη βαρύ παθητικό της ΣΙΔΕΝΟΡ- χρειάζονται κεφάλαια, που σε πρώτη φάση υπολογίζονται τουλάχιστον στα 25 εκατ. ευρώ, ποσό που θα συνεισφέρει η απορροφώσα Viohalco.