Την συγχώνευση των Viohalco SA (Viohalco) και της ΣΙΔΕΝΟΡ Εταιρία Συμμετοχών ΑΕ (Σιδενόρ Συμμετοχών) αποφάσισαν σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών. Η απόφαση όπως αναφέρεται θεωρείται ως τη βέλτιστη ενδεδειγμένη τεχνική λύση για την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των βιομηχανικών εταιριών και εργοστασίων παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων της ΣΙΔΕΝOΡ Συμμετοχών που λειτουργούν στην Ελλάδα και την υποστήριξή τους σε βάθος χρόνου μέσω της ευχερέστερης πρόσβασης που θα διασφαλίσει, απλοποιημένο πλέον, το νέο εταιρικό σχήμα στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά χρήματος και κεφαλαίων.
Η συγχώνευση, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, εξυπηρετεί την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης με κεφάλαια που θα αντληθούν εκτός Ελλάδος των εργοστασίων παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και στον Αλμυρό Μαγνησίας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στη Βιοχάλκo, η συγκεκριμένη κίνηση όχι μόνο δεν σηματοδοτεί την αποχώρηση παραγωγικής δραστηριότητας από την Ελλάδα, αλλά αντίθετα δείχνει την εμπιστοσύνη με την οποία βλέπει ο όμιλος την παραγωγική βάση της Ελλάδας.
«Η παραγωγική βάση θα μείνει στην Ελλάδα και θα ενισχυθεί σε πρώτη φάση από φρέσκα κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά τα χρειάζονται τα ελληνικά εργοστάσια, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί και που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν όσο πρέπει λόγω της έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας».
Η διαδικασία απαιτεί την έγκριση της πλειοψηφίας των 2/3 των μετοχών της Σιδενόρ Συμμετοχών (εισηγμένη στο ΧΑ χωρίς δραστηριότητα, η οποία θα απορροφηθεί από τη Βιοχάλκo, προκειμένου η τελευταία να κατέχει απ’ ευθείας τα ελληνικά εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη και Μαγνησία) και όταν ολοκληρωθεί θα σημάνει την αποχώρηση της μετοχής της Σιδενόρ από το ταμπλό του ΧΑ (οι μέτοχοί της θα αποκτήσουν τίτλους της Βιοχάλκο που διαπραγματεύονται στο ΧΑ).
Οι συνέπειες της κρίσης
Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Βιοχάλκo αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τα δύο εργοστάσια συσσώρευσαν σημαντικές ζημίες, κυρίως λόγω της δραματικής κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή τους και τις θέσεις απασχόλησης που με μεγάλη δυσκολία διατηρούν ακόμη.
Παρά τις συνεχιζόμενες ζημίες της περιόδου αυτής, τα δύο εργοστάσια προέβησαν σε επενδύσεις και στοχευμένες ενέργειες για τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Ωστόσο, η δραματική έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, κινδυνεύει πλέον να ακυρώσει τις ενέργειες αυτές και να ματαιώσει εκ των πραγμάτων τις διαφαινόμενες θετικές επιπτώσεις ειλημμένων κυβερνητικών μέτρων για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων του χαλυβουργικού κλάδου.
Τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν με τη συγχώνευση θα απεγκλωβίσουν κρίσιμο, ανενεργό σήμερα, παραγωγικό δυναμικό, θα τονώσουν την εξαγωγική δραστηριότητα και θα ευνοήσουν τη διατήρηση και την αύξηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας και απασχόλησης στον Αλμυρό και στην Θεσσαλονίκη.
Προερχόμενα πρωτίστως από υφιστάμενα διαθέσιμα της απορροφώσας Viohalco, τα εν λόγω κεφάλαια θα ανέλθουν σε μια πρώτη φάση σε 25 εκατ. ευρώ και θα επενδυθούν στα δύο εργοστάσια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου που θα γίνουν στις χαλυβουργικές εταιρίες της ΣΙΔΕΝOΡ Συμμετοχών «Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα ΑΕ» και «Sovel Ελληνική Εταιρία Επεξεργασίας Χάλυβος ΑΕ», αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
Ειδικότερα, τα δύο Διοικητικά Συμβούλια: 1) αποφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας για τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της ΣΙΔΕΝOΡ Συμμετοχών από την Viohalco, 2) όρισαν ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31.12.2014, 3) αποφάσισαν τη σύνταξη του κοινού σχεδίου διασυνοριακής συγχώνευσης και των εκθέσεων των Διοικητικών Συμβουλίων για τη διασυνοριακή συγχώνευση και προσδιόρισαν προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μετοχών, 4) αποφάσισαν να συνυποβάλουν αίτηση προς τον Πρόεδρο του Εμποροδικείου των Βρυξελλών για τον ορισμό κοινού ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για τη σύνταξη της έκθεσης του άρθρου 6 του ελληνικού νόμου 3777/2009 και του άρθρου 772/9 του βελγικού Κώδικα Εταιριών, και 5) έδωσαν την εντολή να γίνουν όλες οι κατά τον νόμο απαιτούμενες ενέργειες και γνωστοποιήσεις.
Η συγχώνευση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη λογιστική αξία των συγχωνευομένων εταιριών και τις οικονομικές καταστάσεις της 31.12.2014 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 772 του βελγικού Κώδικα Εταιριών και του ελληνικού νόμου 3777/2009 για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κατ' εφαρμογή της οδηγίας 2005/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιριών.
Συνεπεία της σκοπούμενης συγχώνευσης, οι μέτοχοι της ΣΙΔΕΝOP Συμμετοχών θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της Viohalco, μετοχές εισηγμένες και διαπραγματευόμενες Xρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής προσδιορίσθηκε σε 2,28:1, δηλαδή οι μέτοχοι της ΣΙΔΕΝOΡ Συμμετοχών προτείνεται να ανταλλάξουν δύο κόμμα είκοσι οκτώ (2,28) μετοχές της Σιδενόρ Συμμετοχών με μία (1) μετοχή της Viohalco.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης τελεί υπό την έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων των συγχωνευομένων εταιριών και την πλήρωση όλων των νομίμων διατυπώσεων.
Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου 2015, τονίζει η Viohalco στη σχετική ανακοίνωση.
Διακοψιμότητα
Παράγοντες του κλάδου της Χαλυβουργίας, σχολίαζαν στο Euro2day.gr ότι η απόφαση της συγχώνευσης ΣΙΔΕΝΟΡ-Viohalco, στην ουσία αποτελεί κίνηση της δεύτερης να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της πρώτης κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία που διέρχεται ο κλάδος, σε συνδυασμό με το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Τόνιζαν δε, ότι αντίστοιχο ποσό μπορεί να εξασφαλίζει σε ετήσια βάση η ΣΙΔΕΝΟΡ, εφόσον εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μέτρο της διακοψιμότητας, στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Η δυνατότητα σύναψης αντίστοιχων συμβάσεων έχει νομοθετηθεί, ενώ ειδική ομάδα εργασίας που συνέστησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, προκειμένου στη συνέχεια να λάβει την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργασίες της επιτροπής βρίσκονται στην τελική τους φάση οπότε αναμένεται να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από την ΕΕ διαδικασία. Εκτιμάται δε ότι πάση θυσία το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει η βιωσιμότητα αρκετών βιομηχανιών με χιλιάδες θέσεις εργασίας.