H Ελλάδα ανέφερε στους πιστωτές ότι αναμένει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΛΠ, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Έλληνα αξιωματούχο.
Η απόφαση να ανακοινώσει στους πιστωτές τα σχέδιά της είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, παρά τις αντιδράσεις αναφέρει η WSJ.
Οι Ελληνες αξιωματούχοι είπαν ακόμη στους πιστωτές ότι θα ιδιωτικοποιηθεί η παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Το δημοσίευμα έρχεται μια μόλις μέρα μετά τις κυβερνητικές διαφωνίες μεταξύ Δραγασάκη και Δρίτσα για το λιμάνι του Πειραιά.
Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Προσέθεσε πως η Cosco, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό και θεωρείται από πολλές πλευρές το φαβορί, «μπορεί να καταθέσει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά».
Μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67,7% των μετοχών της ΟΛΠ -γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην κινεζική πλευρά και σειρά διπλωματικών παρεμβάσεων- στις αλλαγές που έγιναν στο ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.
Ο Γ. Δραγασάκης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την επίσημη θέση του Πεκίνου, χαρακτήρισε την υπάρχουσα συνεργασία του OΛΠ με την Cosco στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ «παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών και «μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα» εξαιτίας της καθοριστικής της σημασίας στην ανάπτυξη του λιμανιού.
Ανέφερε επίσης πως η Αθήνα έχει υιοθετήσει ένα τριετές αναπτυξιακό πλάνο που καλύπτει όλα τα projects κινεζικού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένου του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του οποίου επίσης συμμετέχει η Cosco.
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κάλεσε περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ελληνικά έργα όπως η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ κατέδειξε τους τομείς της ναυτιλίας, των logistics, του τουρισμού, του εμπορίου, της αγροτικής παραγωγής, τις υποδομές και τον πολιτισμό ως πεδία στα οποία η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία.
«Αποστάσεις» από Δρίτσα
«Η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής. Ό,τι δημοσιεύματα υπάρχουν σήμερα αναφορικά με αυτό το θέμα θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Κίνα» δήλωσε το απόγευμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη ο κ. Δρίτσας τόνισε: «Τα δημοσιεύματα αυτά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μεταβολή της θέσης της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα του λιμανιού του ΟΛΠ».