Eurobank: Προβλέπει επαναφορά του waiver το β΄ τρίμηνο

Τα στελέχη της τράπεζας απέκλεισαν να αυξηθεί το όριο στις εκδόσεις εντόκων. Βλέπουν κορύφωση των επισφαλειών εντός των επόμενων 6 μηνών. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη για πλειστηριασμούς, αναβαλλόμενο και καταθέσεις.

Eurobank: Προβλέπει επαναφορά του waiver το β΄ τρίμηνο

Η επιστροφή στην κερδοφορία παραμένει ο βασικός στρατηγικός στόχος της Eurobank για το 2015 παρά τις προσωρινές αρνητικές συνέπειες που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η αβεβαιότητα των τελευταίων δύο μηνών.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank στην ενημέρωση των ξένων επενδυτών για τα αποτελέσματα 2014 (conference call) προέβλεψαν ότι «εφόσον η κατάσταση εξομαλυνθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρει το waiver εντός του δεύτερου τριμήνου του 2015».

Για τις φερόμενες αλλαγές στο καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος ενίσχυσε κεφαλαιακά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ESM με στόχο την επανεξέταση του θέματος».

Αναφορά έγινε και στο ELA με τα στελέχη του ομίλου να τονίζουν ότι «τα ομόλογα, ενέχυρα του πυλώνα ΙΙ θα παραμείνουν στον ELA ακόμη κι όταν η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver». Κι αυτό διότι από την 1η Μαρτίου έληξε η αποδοχή τους από την ΕΚΤ. Στο μέτωπο των αγορών χρήματος και κεφαλαίου υποστήριξαν ότι με την εξομάλυνση της κατάστασης η πρώτη αγορά που θα ανοίξει θα είναι τα repos και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν κι άλλες πηγές ρευστότητας.

Απέκλεισαν επίσης το ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Η Eurobank σύμφωνα με τα στοιχεία διαθέτει σήμερα 1,7 δισ. ευρώ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και 2,5 δισ. ευρώ έντοκα, έναντι 1,57 δισ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ που είχε αντίστοιχα τον Δεκέμβριο.

Επισφάλειες

Η αύξηση των επισφαλειών το πρώτο δίμηνο του 2015 οφείλεται, σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, στο γεγονός ότι «περιορίσθηκαν σημαντικά οι ρυθμίσεις δανείων εξαιτίας της προσδοκίας που γέννησε στους δανειολήπτες η προεκλογική εξαγγελία για την εφαρμογή γενναίων ρυθμίσεων, την γνωστή σεισάχθεια. Επίσης, σταμάτησαν να πληρώνουν και οι στρατηγικά κακοπληρωτές».

Στο ερώτημα πότε θα υπάρξει το pick στις επισφάλειες απάντησαν: «Πριν την νέα κρίση αβεβαιότητας πιστεύαμε ότι οι επισφάλειες θα έπιαναν την οροφή το 2015. Τώρα η ορατότητα που έχουμε είναι μεν περιορισμένη αλλά με βάση τις ενδείξεις η κορύφωση των επισφαλειών θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 6 μηνών».

Τόνισαν, ότι τα πρώτα στοιχεία του Μαρτίου στο μέτωπο της καθυστέρησης των αποπληρωμών είναι ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν πως όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση και δη στις σχέσεις με τους δανειστές θα υπάρξει αναστροφή.

Πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια

Τα στελέχη της τράπεζας επεσήμαναν ότι με βάση το draft του επικείμενου νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς δεν αναμένουν να υπάρξει αρνητική επίδραση στους ισολογισμούς. «Τα κριτήρια του επικείμενου νομοσχεδίου όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα του υφιστάμενου νόμου, ωστόσο η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τις τράπεζες, κάτι που αποτυπώνεται και στο κείμενο της συμφωνίας με το Εurogroup την 20η Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζει πως δεν θα προστατευθούν οι strategic defaulters», ανέφεραν.

Πρόσθεσαν μάλιστα ότι η εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή θα στηρίξει σημαντικά το έργο των τραπεζών να εντοπίσουν από την πλευρά τους στους στρατηγικά κακοπληρωτές, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των φοροφυγάδων και υπολογίζονται ότι αντιστοιχούν στο 15% επί τους συνόλου των στεγαστικών δανείων και σήμερα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις δανείων και την αλλαγή του νόμου υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί πως οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα προκαλέσει ζημιά στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Καταθέσεις

Η δομική διαφορά στην εκροή καταθέσεων που σημειώθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2015 σε σχέση με τις εκροές του 2012 έγκειται στο γεγονός ότι οι φετινές εκροές δεν έφυγαν σε τράπεζες τους εξωτερικού και μόλις το 1/3 τοποθετήθηκε σε επενδυτικά προϊόντα (A/K κ.ά.).

«Για αυτό πιστεύουμε ότι όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση θα επιστρέψουν στο σύστημα», τόνισαν.

Απέκλεισαν μάλιστα το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων στις καταθέσεις με στόχο να προσελκύσουν τους πελάτες. «Τα προηγούμενα χρόνια η αύξηση προέρχονταν από τις μικρές τράπεζες, οι οποίες είχαν ανάγκη ρευστότητας και δεν είχαν πρόσβαση στην ΕΚΤ.

Σήμερα το σύστημα έχει τέσσερις συστημικές τράπεζες και λίγες μικρές και δεν αναμένεται να υπάρξουν αντίστοιχα φαινόμενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v