Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ.Αράπογλου: Τι δήλωσε στο 11ο Thessaloniki Forum

Τη διαβεβαίωση ότι η εξωστρέφεια δεν αποτελεί αυτοσκοπό για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), αλλά τον τρόπο για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να είναι κερδοφόρα και ανεξάρτητη, έδωσε σήμερα ο πρόεδρός της, Τάκης Αράπογλου, από το βήμα του επίσημου γεύματος του 11ου Thessaloniki Forum.

Τ.Αράπογλου: Τι δήλωσε στο 11ο Thessaloniki Forum
Τη διαβεβαίωση ότι η εξωστρέφεια δεν αποτελεί αυτοσκοπό για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), αλλά τον τρόπο για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να είναι κερδοφόρα και ανεξάρτητη, έδωσε τη Δευτέρα 4 Ιουνίου ο πρόεδρός της, Τάκης Αράπογλου, από το βήμα του επίσημου γεύματος του 11ου Thessaloniki Forum.

O κ.Αράπογλου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί η ΕΤΕ πήρε στα ”χέρια” της την καλύτερη τράπεζα της Τουρκίας (Finansbank) και πρόσθεσε ότι ο όμιλος έχει αποδεδειγμένα τα αποτελέσματα που προέβλεψε από αυτή την επιχειρηματική κίνηση.

”Διαψεύστηκαν οι κίνδυνοι που κάποτε είχαν προταχθεί για αυτή την αγορά”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η ΕΤΕ χρειάζεται περίπου έναν χρόνο για να απορροφήσει τις εξαγορές σε Τουρκία και Σερβία, προκειμένου να ”ομογενοποιηθεί” ο όμιλος.

Ο κ.Αράπογλου επεσήμανε ακόμη ότι η ΕΤΕ κράτησε το όνομα και τη διοίκηση της Finansbank, ”για να μην ενοχλήσει κανέναν στην Τουρκία” και δεν έχασε καταθέσεις και πελάτες, ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΤΕ ”πήγε 53 ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία”, μέσω των δυνατοτήτων που τους έδωσε για τη χρηματοδότηση των δράσεών τους στην τουρκική αγορά.

Νωρίτερα, με την ιδιότητα του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο κ.Αράπογλου κάλεσε τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας να γίνουν πιο εξωστρεφείς –αφού, όπως υποστήριξε, ”δεν έχουν αναπτύξει την εξωστρέφεια που απαιτούν οι καιροί”- και να αναπτύξουν νέα νοοτροπία στη σχέση τους με τις τράπεζες, θεωρώντας τες και ως συνεργάτιδες και συμβούλους, αντί για απλές δανείστριες.

Ο ίδιος παρουσίασε τις αλλαγές που κομίζουν στη χρηματοπιστωτική αγορά της ΕΕ τα νέα πρότυπα ”Βασιλεία ΙΙ”, επισημαίνοντας ότι, στο εξής οι τράπεζες θα επιβραβεύουν τους συνεπείς δανειολήπτες και θα ”τιμωρούν” τους ασυνεπείς. Ο κ.Αράπογλου αναφέρθηκε και στον ρόλο των τραπεζών στη διάθεση των ενισχύσεων του δημοσίου, μέσω, π,χ., του αναπτυξιακού νόμου ή του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

Επεσήμανε, τέλος, ότι ο παλαιός ”φιλικός” τρόπος αντιμετώπισης των εταιριών από τις τράπεζες ήταν μακροπρόθεσμα ζημιογόνος για όλους: από τη μία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε αρκετές τράπεζες και από την άλλη ”παρήγε” προβληματικές επιχειρήσεις και μεγάλα ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v