«Κοινωνικό μισθό» με τη μορφή επιδόματος σίτισης 6 ευρώ την ημέρα προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση που συμφώνησαν η ΓΕΝΟΠ και η διοίκηση της επιχείρησης. Η νέα σύμβαση θα είναι τριετούς διάρκειας και δεν επιφέρει άλλες μισθολογικές αλλαγές, καθώς διατηρεί τα ισχύοντα μισθολογικά κλιμάκια τα οποία καθορίζονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Έτσι όποια αύξηση θα λάβουν οι εργαζόμενοι προκύπτει μέσω του επιδόματος σίτισης, που ζήτησαν οι συνδικαλιστές από τη διοίκηση της ΔΕΗ και το οποίο θα μπορεί να παραχωρείται και με τη μορφή κουπονιού. Όπως δε υποστηρίζουν στο Euro2day.gr συνδικαλιστικά στελέχη, η χορήγηση παρόμοιων επιδομάτων προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Πάντως να σημειωθεί ότι εφόσον η κυβέρνηση κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για μείωση του μισθού γενικού γραμματέα υπουργείου, ο οποίος είναι και το ανώτατο όριο για όλο το δημόσιο τομέα, κατηγορίες εργαζομένων στη ΔΕΗ, όπως αυτοί που απασχολούνται σε βάρδιες στα ορυχεία, στα εργοστάσια, ή στελέχη σε θέσεις ευθύνης, θα υποστούν μειώσεις στις καθαρές αποδοχές τους. Για το λόγο αυτό το σωματείο Σπάρτακος προχώρησε σε παράσταση προς τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν διευκρινιστεί οι προθέσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.
Η νέα συλλογική σύμβαση διακρίνεται επίσης από την καινοτομία ότι για πρώτη φορά θα υπογραφεί από τη ΓΕΝΟΠ αλλά και από τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ και των θυγατρικών της (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Η διαδικασία αυτή προκρίθηκε λόγω της εταιρικής μορφής που έχει πλέον ο όμιλος. Κυρίως όμως με τον τρόπο αυτό επιλύεται και το πρόβλημα της συνδρομής των εργαζομένων υπέρ της ΓΕΝΟΠ, καθώς η απευθείας παρακράτηση από τους εργαζόμενους της συνδρομής υπέρ δευτεροβάθμιας εργατικής οργάνωσης, έπασχε νομικά. Η μηνιαία παρακράτηση για το σκοπό αυτό ορίστηκε σε 2 ευρώ.
Τέλος να σημειωθεί ότι στη συλλογική σύμβαση ΔΕΗ-ΓΕΝΟΠ περιλαμβάνονται και τα μισθολογικά δικαιώματα συνδικαλιστών που ως εκλεγμένοι σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια σωματεία, δικαιούνται από το νόμο συνδικαλιστική άδεια. Όπως είπαν στο Euro2day.gr συνδικαλιστικά στελέχη, στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνολικά λιγότερα από οκτώ άτομα, εκλεγμένα σε σωματεία ή σε εργατικά κέντρα, ενώ για το τι θα περιλαμβάνει η αμοιβή τους (επιδόματα βάρδιας για όσους δούλευαν σε βάρδιες), υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.