Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο συγχώνευσης ΓΕΚ με ΤΕΡΝΑ

Σχεδιο συγχώνευσης μεταξύ ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ, που θα αρχίσει να υλοποιείται κατόπιν της εισαγωγής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο Χ.Α., επεξεργάζεται ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί σχήμα μεγάλης κεφαλαιοποίησης και να παραμείνουν δύο οι εισηγμένες εταιρίες του ομίλου.

Σχέδιο συγχώνευσης ΓΕΚ με ΤΕΡΝΑ
To έναυσμα για γενικότερη αναδιοργάνωση του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ αναμένεται να δώσει η προώθηση της εισαγωγής στο Χ.Α. της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ εταιρίας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του euro2day.gr, o όμιλος δεν επιθυμεί να έχει τρεις διαφορετικές εισηγμένες εταιρίες και επεξεργάζεται σοβαρότατα το ενδεχόμενο συγχώνευσης της ΓΕΚ με την ΤΕΡΝΑ, με δεδομένο ότι η πρώτη κατέχει ήδη ποσοστό 54,22% της δεύτερης.

Παρότι οριστικές αποφάσεις δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί, καθώς η συγχώνευση θα μπορούσε να προχωρήσει κατόπιν της εισαγωγής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη Σοφοκλέους, άρα ύστερα από αρκετούς μήνες, μία τέτοια κίνηση εμφανίζεται να συγκεντρώνει διακριτά πλεονεκτήματα.

Το κυριότερο εμφανίζεται να είναι ο σχηματισμός μίας εταιρίας με πολύ μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, η οποία θα συγκρίνεται πλέον ευθέως με οποιοδήποτε άλλο κατασκευαστικό σχήμα, δεδομένου και του προβαδίσματος που ο συγκεκριμένος όμιλος έχει στον χώρο της ενέργειας, στον οποίο εμφανίζεται να κάνει συνεχώς τολμηρές κινήσεις.

Παρότι το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ (με κλεισίματα Παρασκευής ξεπερνούσε το 1,35 δισ. ευρώ) δεν αποτελεί πλήρη ένδειξη για την τελική κεφαλαιοποίηση ενός ενιαίου σχήματος, καθώς η ΓΕΚ κατέχει το 54,22% της ΤΕΡΝΑ, σαφέστατα δίνει ένα μέγεθος της τάξης που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Και αυτό, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυνητική κεφαλαιοποίηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατόπιν της εισαγωγής της στο Χ.Α.

Πληροφορίες για την πιθανή σχέση ανταλλαγής δεν υπάρχουν, ενώ σημειωνεται ότι ”κοινό σημείο” στα μετοχολόγια τόσο της ΓΕΚ όσο και της ΤΕΡΝΑ αποτελεί η Deutsche Bank με ποσοστό 5,16% σε κάθε μία από τις δύο εταιρίες.

Στην ΤΕΡΝΑ δεν εμφανίζονται άλλοι μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5%, ενώ στη ΓΕΚ ποσοστά λίγο πάνω από το 18% εμφανίζονται να έχουν ξεχωριστά η οικογένεια Κάμπα και ο κ. Γιώργος Περιστέρης.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το euro2day, ο όμιλος προωθεί την εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με στόχο την άντληση 150 εκατ. ευρώ (εφόσον διατεθεί ποσοστό 25% - 30%, συνεπάγεται μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 480 - 600 εκατ. ευρώ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κλείσει το σχήμα αναδοχής.

Κύριος ανάδοχος με ευθύνη εξωτερικού θα είναι η UBS, συντονιστής κύριος ανάδοχος η Alpha Bank και κύριοι ανάδοχοι η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ελέγχεται κατά 63,6% από την Τέρνα, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης και παραγωγής ενέργειας από απόβλητα και βιομάζα.

Η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει σε λειτουργία ήδη οκτώ αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 109 MW σε διάφορες περιοχές της χώρας (Εύβοια, Θράκη, Κρήτη), τα πρώτα εκ των οποίων λειτουργούν από το 2000. Επιπλέον, αιολικά πάρκα ισχύος 58 MW βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής.

Για τις ανάγκες των έργων αυτών η εταιρία κατασκεύασε το σύνολο σχεδόν των πυλώνων των ανεμογεννητριών, όλα τα αναγκαία έργα υποδομής (οδοποιία, θεμέλια, κτιριακά), υποσταθμούς, τις απαιτούμενες γραμμές μεταφοράς 50 KV (6 χλμ.) και δεκάδες χιλιόμετρα εναέριων και υπόγειων γραμμών 20 KV.

Παράλληλα, η εταιρία έχει θέσει τις βάσεις για περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων με την εξασφάλιση αδειών παραγωγής, συνολικής ισχύος 500 MW περίπου, η ανάπτυξη των οποίων προχωρά τόσο από πλευράς αδειοδότησης, όσο και από πλευράς τεχνικοοικονομικού σχεδιασμού και χρηματοδότησης.

Στα υδροηλεκτρικά η εταιρία αναπτύσσει σειρά από μικρά και μεγάλα έργα, για τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής σε διάφορες περιοχές της χώρας, συνολικής ισχύος άνω των 120 ΜW, εκ των οποίων τα 60 MW αφορούν στο μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο της στο Αυλάκι επί του ποταμού Αχελώου, και τα 60 MW συνολικά στα μικρά υδροηλεκτρικά έργα (ΜΥΗΕ).

Επιπρόσθετα, 81 MW βρίσκονται σε διαδικασία αρχικής αδειοδότησης. Μέσα στην περσινή χρονιά ξεκίνησε η κατασκευή δύο εκ των μικρών υδροηλεκτρικών έργων της εταιρίας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 15 MW και συνολικού προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής και η εμπορική λειτουργία τους αναμένεται το 2008.

Τα υπόλοιπα υδροηλεκτρικά έργα βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, τόσο από πλευράς αδειοδότησης (δύο εξ αυτών βρίσκονται ήδη στη φάση έκδοσης των περιβαλλοντικών τους όρων), όσο και από πλευράς τεχνικοοικονομικού σχεδιασμού, καθώς και εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης.

Τέλος, εξετάζεται και η δραστηριοποίησή της στον τομέα της συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, καθώς και της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκά, κ.λπ.). Παράλληλα, η εταιρία διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης.

Χρ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v