ΧΑ: «Ξεθαρρεύουν» τώρα δεκάδες εισηγμένες!

Μετά από αρκετά χρόνια «δίαιτας» και άμυνας, αρκετές εταιρείες αποφασίζουν να χαλαρώσουν την πολιτική τους, προσφέροντας ρευστότητα. Ποιες χρηματοδοτούν νέες επενδύσεις, ποιες επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους.

ΧΑ: «Ξεθαρρεύουν» τώρα δεκάδες εισηγμένες!

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών συνεχίζει να έχει ως άμεση προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ρευστότητας, την αποφυγή επισφαλειών και γενικότερα τον περιορισμό κάθε είδους κινδύνου, αυξάνονται οι όμιλοι που για διάφορους λόγους χαλαρώνουν την πολιτική τους και αρχίζουν να «ξοδεύουν» μέρος της ρευστότητάς τους.

Ένας από τους λόγους είναι η υλοποίηση επενδύσεων για να διευρύνουν τις δυνατότητές τους και τις ευκαιρίες σε μια περιοχή (Ελλάδα και λοιπές βαλκανικές οικονομίες) που τείνει να ανακάμψει μετά από πολυετή ταλαιπωρία. Σύμφωνα με ορισμένους, «τώρα είναι η κατάλληλη εποχή προκειμένου κάποιος να εκμεταλλευθεί τις λεγόμενες ευκαιρίες της κρίσης»...

Ένας δεύτερος λόγος είναι το ότι η εξοικονόμηση μετρητών τα τελευταία χρόνια (άλλοτε από τη λειτουργία των εταιρειών και άλλοτε μέσα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων) απέδωσε πολύ σημαντικά ποσά σε δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον έχουν την «πολυτέλεια» είτε να ξεκινήσουν εκ νέου επενδυτικά προγράμματα, είτε να αποζημιώσουν τους μετόχους τους για την... υπομονή τους, χωρίς να θέσουν το μέλλον τους σε κίνδυνο.

Επίσης, το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει ανοίξει η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας των μεγάλων ελληνικών ομίλων από τις ομολογιακές αγορές του εξωτερικού και αρκετές εισηγμένες έσπευσαν και έχουν αντλήσει κεφάλαια. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν πως η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία θα μπορούσε να βελτιωθεί ως έναν βαθμό από το νέο έτος.

Επιπρόσθετα, αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν δεχτεί κρούσεις ώστε -υπό προϋποθέσεις- να αντλήσουν κεφάλαια από funds του εξωτερικού, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε πράξη.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Ο ΟΤΕ, μετά από μία τριετία μεγάλης εξοικονόμησης μετρητών (εισέπραξε 1,2 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις τριών θυγατρικών του και μέσα από σειρά κινήσεων περιόρισε τον καθαρό του δανεισμό στο ύψος μόλις ενός ετήσιου EBITDA), το πρώτο φετινό εξάμηνο σημείωσε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές 12,9 εκατ. ευρώ, καθώς έκανε επενδύσεις άνω των 260 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, προχώρησε σε πρόταση εξαγοράς της Nova, ενώ ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιδιώξει να αποκτήσει το υπόλοιπο 46% των μετοχών της ρουμανικής RomTelecom.

H Eurobank Properties επένδυσε πάνω από 210 εκατ. σε νέα ακίνητα (προβλέπει αρχή ανάκαμψης τιμών στα ποιοτικά επαγγελματικά ακίνητα από το 2015), με αποτέλεσμα οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της να κυμανθούν στα 198 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο. Μάλιστα, φαίνεται διατεθειμένη να επενδύσει περαιτέρω, καθώς τα διαθέσιμά της υπερβαίνουν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων.

Ο όμιλος Sarantis αφού μάζεψε μεγάλα ποσά μετρητών τα τελευταία χρόνια, είτε μέσα από τη λειτουργική του δραστηριότητα, είτε με πωλήσεις χρεογράφων, δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρειών σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη (αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές στο εξάμηνο).

Έτοιμη για νέα deals δηλώνει και η εταιρεία Πετρόπουλος που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων, προτάσσοντας ως πλεονέκτημα την ισχυρή της ρευστότητα.

Πτώση στο κόστος των αγορών

Το Πλαίσιο διαθέτοντας πλέον πλεόνασμα ρευστότητας (θετικό καθαρό ταμείο στις 30/6/2014) διέθεσε στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς πάνω από 7 εκατ. μετρητά (αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές) κυρίως για να αποκτήσει εμπορεύματα σε μικρότερες τιμές και να σημειώσει νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας. Έτσι, το πρώτο μισό του 2014 σημείωσε κέρδη προ φόρων 8,04 εκατ. έναντι 6,68 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, υπενθυμίζοντας πως ο εισηγμένος όμιλος εμφάνισε πέρυσι την υψηλότερη κερδοφορία στην πολυετή ιστορία του.

Ανάκαμψη πωλήσεων

H Autohellas παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμά της, «έχασε» το πρώτο εξάμηνο 13,6 εκατ. μετρητά, κυρίως προκειμένου να αυξήσει τον στόλο των οχημάτων της και να μπορέσει να εξυπηρετήσει τη μεγαλύτερη ζήτηση που αναμενόταν στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων λόγω του αυξημένου τουριστικού ρεύματος.

Η αύξηση των πωλήσεων σε εταιρείες όπως η Πετρόπουλος, η Παπουτσάνης, η IDEAL και η Μοτοδυναμική (άνοδος κερδών οι πρώτες τρεις, ψαλίδισμα ζημιών η τέταρτη) τις υποχρέωσε σε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (-2,3 εκατ., -386 χιλ., -330 χιλ. και -240 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα), προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα αυξημένα κεφάλαια κίνησης. Ειδικότερα για την IDEAL, η άνοδος των πωλήσεων οφείλεται και στη διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων της.

«Θυμήθηκαν» τους μετόχους

Δεν ήταν τέλος λίγες οι εταιρείες που φέτος -σε αντίθεση με το παρελθόν- ακολούθησαν για διάφορους λόγους μια πολύ πιο «γενναιόδωρη» πολιτική προς τους μετόχους τους, άλλοτε με τη μορφή μερισμάτων, άλλοτε μέσα από επιστροφές κεφαλαίου και άλλοτε πάλι μέσα από έναν συνδυασμό αυτών των δύο.

Μεταξύ των εταιρειών που ακολούθησαν φέτος τη συγκεκριμένη πολιτική συγκαταλέγονται η Aegean Airlines, η Eurobank Properties, η Μύλοι Κεπενού, η FG Europe, ο ΟΛΘ, η Epsilon Net, ο Sarantis, η Folli Follie, η Βογιατζόγλου, η ΤΙΤΑΝ, η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΛΒΑΛ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v