Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: Τι λέει για την υπόθεση Πειραιώς

Περαιτέρω λεπτομέρειες για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με την Τράπεζα Πειραιώς έδωσε η διοίκηση της κυπριακής τράπεζας, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γ. Προβόπουλου, όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch.

Τρ. Κύπρου: Τι λέει για την υπόθεση Πειραιώς
Περαιτέρω λεπτομέρειες για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με την Τράπεζα Πειραιώς έδωσε η διοίκηση της κυπριακής τράπεζας, με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γ. Προβόπουλου, όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch.

Ειδικότερα, στελέχη της διοίκησης του συγκροτήματος (Ε. Ιωάννου, Α. Αρτέμης και Γ. Κυπρή), μιλώντας σε μικρή μερίδα δημοσιογράφων του κυπριακού Τύπου, υποστήριξαν πως οι δύο τράπεζες ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία ισότιμης συνεργασίας και έδωσαν εξηγήσεις για την αποτυχία της προσπάθειας συνένωσής τους.

”Ήμαστε πολύ κοντά σε συγχώνευση των δύο τραπεζών. Συγκεκριμένα η Τράπεζα Κύπρου θα απορροφούσε την Τράπεζα Πειραιώς και το νέο σχήμα θα ονομαζόταν Όμιλος Κύπρου-Πειραιώς. Στην Κύπρο η νέα τράπεζα θα είχε τη δική μας ονομασία και στην Ελλάδα αυτήν της Πειραιώς. Το deal όμως ναυάγησε γιατί υπήρχε διαφωνία στην εταιρική διακυβέρνηση”, ανέφεραν τα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου σε δημοσιογράφους.

”Η Τρ. Πειραιώς ζητούσε να αφαιρούνταν εντελώς οι εξουσίες του Δ.Σ. και τις αποφάσεις να έπαιρνε Επταμελής Εκτελεστική Ομάδα, η οποία θα είχε 4 μέλη της Πειραιώς με πρόεδρο τον κ. Μιχάλη Σάλλα και 3 μέλη της Τράπεζας Κύπρου. Εμείς παρ’ όλο που αποδεχτήκαμε να έχουμε τη μειοψηφία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, δεν μπορούσαμε να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση να αφαιρεθούν οι εξουσίες του Δ.Σ.”, υποστήριξαν, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Η διοίκηση της BOCY ανέφερε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου η ελληνική τράπεζα της έδωσε πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο αφορούσε στη σχέση των δύο τραπεζών τώρα και στο μέλλον. ”Στις 27 Φεβρουαρίου εμείς τους δώσαμε τις δικές μας εισηγήσεις για τροποποιήσεις στις προτάσεις που μας έκαναν, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την Τρ. Πειραιώς και έτσι δεν μπορούσε να προχωρήσει το deal”, επισήμαναν.

Αιχμές κατά Μ. Σάλλα

Μάλιστα οι διοικούντες της Τράπεζας Κύπρου άφησαν και σαφέστατες αιχμές προς το πρόσωπο του κ. Σάλλα, αναφέροντας ότι ήταν γνώστες των πιέσεων που δεχόταν από την ΜΡΒ για διάθεση του πακέτου μετοχών. ”Στο μέσον των συνομιλιών μας με την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Σάλλας μας ανέφερε ότι δεχόταν πιέσεις από τη Marfin Popular για να της διαθέσει το πακέτο που κατείχε στην τράπεζά μας και να κάνουν τη γνωστή συμφωνία ειρήνης. Ο κ. Σάλλας τότε μας είχε διαβεβαιώσει ότι κατ’ ουδένα λόγο δεν θα αποδεχόταν την προσφορά της MPB και είδατε όλοι τι έγινε στη συνέχεια”, πρόσθεσαν, σύμφωνα με το Stockwatch.

Τι λέει για MPB

Η διοίκηση της Τρ. Κύπρου σχολίασε και τα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την παρουσία της MPB στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με ποσοστό 8,3%. Οι διοικούντες την BOCY υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο προάγγελος για εξαγορά της τράπεζας. ”Θεωρούμε ότι είναι πλήρως διαφυλαγμένα τα νώτα μας. Οι αποφάσεις μας είναι προς όφελος του 92% των μετόχων μας και απλώς δεν θα λαμβάνουμε υπόψη τις ανταγωνιστικές διαθέσεις της Marfin Popular. Στην Τράπεζα Κύπρου δεν χρειαζόμαστε ούτε προστάτες, ούτε καθοδηγητές”, τόνισαν.

Σύμφωνα με το Stockwatch, στη συνέχεια των δηλώσεώων τους, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας αναφέρθηκαν στο γιατί δεν μπορεί να εξαγοραστούν από την MPB. ”Θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα ανταγωνισμού και θα απολυόταν προσωπικό, καθώς σχεδόν σε κάθε γειτονιά οι δύο τράπεζες έχουν από ένα υποκατάστημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Δ.Σ. της τράπεζάς μας αποφάσισε στις 16 Δεκεμβρίου του 2005 να μην εξαγοράσει το 21% που κατείχε η HSBC στη Λαϊκή Τράπεζα”.

Η διοίκηση της Τρ. Κύπρου μίλησε και για τη στάση των ξένων θεσμικών. ”Το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ανήκει σε ξένους θεσμικούς, οι οποίοι στηρίζουν πλήρως τις αποφάσεις του Δ.Σ. και έχουμε την υποστήριξή τους. Δεν έχουμε κοινά ξένα θεσμικά κεφάλαια με την MPB καθώς εμείς έχουμε μακροχρόνιους επενδυτές και όχι ευκαιριακά hedge funds”, κατέληξαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v