Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Το μετέωρο βήμα της νέας διοίκησης

Κρίσιμο πρέπει να θεωρείται το επόμενο διάστημα για τη ΔΕΗ καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι στην επιλογή Αθανασόπουλου ”παίζει” το τελευταίο της χαρτί προκειμένου να αποδείξει στους ξένους θεσμικούς ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση στην Επιχείρηση, να περιορίσει δραστικά τις δαπάνες και να δημιουργήσει γενικότερα ένα growth story γύρω από τη μετοχή. Και όλα αυτά πρέπει ”καλούνται” να πραγματοποιηθούν το… προεκλογικό έτος 2007.

ΔΕΗ: Το μετέωρο βήμα της νέας διοίκησης
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Είναι Ιούλιος του 2006 και η Credit Suisse σε έκθεσή της για τη ΔΕΗ μειώνει την τιμή-στόχο από τα 26 στα 24,3 ευρώ. Ο διεθνής οίκος τότε ισχυριζόταν ότι η αξία της μετοχής της Επιχείρησης επηρεαζόταν κυρίως από τις αποφάσεις των αρχών, προκειμένου τα περιθώρια κέρδους της ΔΕΗ να ανέβουν στα επίπεδα των άλλων κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών του Δημοσίου στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ”Ηρακλής” που θα αναβάθμιζε τη ΔΕΗ, η Credit Suisse έλεγε ότι τα αποτελέσματά του θα αρχίσουν να γίνονται ορατά μόνο από το 2007, καθώς τον Οκτώβριο θα διεξάγονταν οι δημοτικές εκλογές κι έτσι θα απέμεναν μόλις τρεις μήνες προετοιμασίας μέχρι το τέλος του 2006.

Ως προς το πρόγραμμα περικοπής δαπανών, ο αναλυτής της Credit Suisse είχε σημειώσει: ”Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες του προγράμματος ”Ηρακλής” που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2006”. Αυτά τον Ιούλιο του 2006, και μάλιστα από έναν επενδυτικό οίκο που συγκαταλέγεται στους πλέον ”συμπαθούντες” τη μετοχή της ΔΕΗ.

Ο ίδιος οίκος, ωστόσο, στις 18 Ιανουαρίου του 2007 -και παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε μια σαφώς ανοδική περίοδος για τη Σοφοκλέους και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια- μείωσε περαιτέρω την τιμή-στόχο της μετοχής από τα 24,3 στα 21,3 ευρώ, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση από ”outperform” σε ”neutral”.

Η Credit Suisse θεώρησε ότι η πολιτική επίδραση εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα οφέλη από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Όσον αφορά στην πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley, από το περιεχόμενό της δεν θα σταθούμε τόσο στην τιμή-στόχο των 15 ευρώ που δίνει για τη μετοχή (πολλοί άλλοι οίκοι αποτιμούν τον τίτλο σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα), όσο σε μερικές διαπιστώσεις για τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας της Επιχείρησης. Η Morgan Stanley αναφέρει στην έκθεσή της, λοιπόν:

* Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια (2001 - 2006) τα ελεγχόμενα κόστη (προσωπικό και υπηρεσίες) έχουν σημειώσει μέση ετήσια αύξηση 7,6%, παρά τη μείωση των εργαζομένων κατά 14%. Τα έξοδα μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 9,3% ετησίως, όταν ο αντίστοιχος πληθωρισμός ήταν μόλις 3,5%. Και για το 2007 η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει να αυξήσει τον μέσο μισθό κατά 7%.

* Κανένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί (αναμένεται το καλοκαίρι από τη νέα διοίκηση) και η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία αύξηση τιμολογίων μέσα στο 2007.

Στην πράξη, δηλαδή, η Credit Suisse φαίνεται να διαπιστώνει αυτό που διαφαίνεται και από την -σκληρή πράγματι- πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley: από τον προηγούμενο Μάιο που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ”Ηρακλής” παρήλθαν εννέα μήνες χωρίς σχεδόν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άλλο ένα εννεάμηνο ανάμεσα στα τόσα που προηγήθηκαν φαίνεται να πήγε χαμένο...

Η τελευταία ευκαιρία

Η κυβέρνηση για πρώτα φορά βρέθηκε φέτος σε τόσο δύσκολη θέση, διαπιστώνοντας πόσο λανθασμένες ήταν οι μέχρι τώρα επιλογές της σχετικά με τη ΔΕΗ.

Οι πολιτικές περικοπών κόστους έμειναν στα χαρτιά, ουσιαστική δουλειά υποδομής δεν έγινε και τώρα η Επιχείρηση καλείται να αντιμετωπίσει την πολύ χαμηλή τρέχουσα κερδοφορία της, τον κίνδυνο να αυξηθούν ”οι τιμές των ρύπων”, αλλά και έναν μελλοντικό ανταγωνισμό από ιδιώτες, που σε βάθος χρόνου θα αρχίσει να φουντώνει.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, σε 15 χρόνια το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα έχει υποχωρήσει στο 50% από το 92% που είναι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση κατέληξε στη ”λύση Αθανασόπουλου” διακόπτοντας τη λογική των ”δικών μας παιδιών” (ο κ. Αθανασόπουλος, όπως λέγεται, δεν είναι μεν ενταγμένος σε κάποιο πολιτικό κόμμα, ωστόσο φέρεται να είχε καλές σχέσεις με το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη).

Ο νέος ισχυρός άντρας της ΔΕΗ διαθέτει πλουσιότατο βιογραφικό, δεν έχει καμία υποχρέωση σε κανέναν και δεν καλείται να αποδείξει τίποτα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι στην επιλογή Αθανασόπουλου παίζει το τελευταίο της χαρτί προκειμένου να αποδείξει στους ξένους θεσμικούς ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση στην Επιχείρηση, να περιορίσει δραστικά τις δαπάνες και να δημιουργήσει γενικότερα ένα growth story γύρω από τη μετοχή.

Και όλα αυτά σε ένα προεκλογικό 2007, κατά το οποίο, ακόμη και αν υπάρξει αύξηση τιμολογίων, αυτή θα είναι σαφώς περιορισμένη.

Επί του παρόντος, η χρηματιστηριακή αγορά δίνει μια τελευταία πίστωση χρόνου, περιμένοντας να δει τα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης, επομένως το επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να θεωρείται κρίσιμο.

* Ο πίνακας με τις εκτιμήσεις για τη ΔΕΗ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v