Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δηλώσεις Βγενόπουλου εφ’ όλης της ύλης (upd)

Εντός 20-25 ημερών το αργότερο θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Marfin Popular Bank, δήλωσε ο Α. Βγενόπουλος, τι είπε στους αναλυτές για τα αποτελέσματα, την Πειραιώς και το εγχείρημα συνένωσης τραπεζικών δυνάμεων.

Δηλώσεις Βγενόπουλου εφ’ όλης της ύλης (upd)
Εντός 20-25 ημερών το αργότερο θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Marfin Popular Bank, δήλωσε ο Α. Βγενόπουλος, μιλώντας στην Κύπρο.

Όπως τόνισε μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων της MPB για το 2006, ο CEO του Ομίλου Ανδρέας Βγενόπουλος, η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το αργότερο σε 25 ημέρες και στόχος είναι η εξαγορά κυπριακών και ελλαδικών τραπεζών, αλλά και άλλων εταιρειών πέραν του τραπεζικού χώρου που βρίσκονται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

”Όραμα μας, παραμένει το να καταστούμε ο μεγαλύτερος Όμιλος στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το όραμα αυτό θα το πετύχουμε όπως είχα πει με τον Α, το Β ή το Γ τρόπο σε Α, Β, ή Γ χρονικό διάστημα. Αν δεν το πετύχουμε θα πρέπει είτε να πάμε στα σπίτια μας, είτε να αλλάξουμε το όραμα μας. Σίγουρα πάντως οι κινήσεις που θα κάνουμε δεν θα είναι αμυντικές”, σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει ειδικότερα τη ΔΠ που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι μόνο ένας τρελός θα αποδεχόταν αυτή την πρόταση.

”Δεν νομίζω να βρεθεί ούτε ένας μέτοχος, ο οποίος θα αλλάξει τη μετοχή του για να πάρει μια άλλη μετοχή, για την οποία θα πρέπει να έχει απόδοση 100% ώστε να πάρει τα χρήματα που έχει σήμερα”, είπε.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ξεκαθάρισε ότι η MPB σε περίπτωση που υποβληθεί μια σοβαρή ΔΠ για εξαγορά της, θα την αξιολογήσει σοβαρά και θα συμβουλέψει τους μετόχους της για το τι θα πράξουν.

Παράλληλα, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά, για το πως αξιολογεί ο ίδιος την τράπεζα και το κατά πόσον θα ήταν πιο εύκολα να αποδεκτούν μία ΔΠ που θα περιλάμβανε την καταβολή μετρητών.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου, όπου δικαιώθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Βγενόπουλος διερωτήθηκε πως μπορεί να τους επιβάλλεται πρόστιμο €10,000 για μία σύσταση και όχι απόφαση.

- Μάχη για Cytrustees

Η σημερινή κίνηση της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει σε νέα αναθεωρημένη δημόσια πρότασης για εξαγορά της Cytrusttes με αντίτιμο €2,45 ανά μετοχή, προκάλεσε την ευαρέσκεια του κ. Βγενόπουλου. Σύμφωνα με τον ίδιο από την κίνηση αυτή και σε συνδυασμό και με την πρόθεση της MPB να υποβάλει ΔΠ με αντιπαροχή €2,43 ανά μετοχή, βγήκαν κερδισμένοι οι μέτοχοι της Cytrustees.

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσον η MPB ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω την προσφορά της, σημείωσε ότι δεν έχουν σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ότι θα το πράξουν.

--- Σχέση με Όμιλο Ασπίς

Απαντώντας σε ερώτημα, κατά πόσον ο Όμιλος της Μarfin Popular είναι σύμμαχος στα επιχειρηματικά πλάνα της MFS για απόκτηση της Universal Bank, ο κ. Βγενόπουλος απάντησε αρνητικά, στρέφοντας εμμέσως πλην σαφώς τα πυρά του προς τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου.

”Στη Universal Life, μεγαλομέτοχο της USB κατείχαμε με τη BOCY ποσοστό 63%. Από τη στιγμή που πριν από έξι μήνες η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να πωλήσει το μερίδιο της με αντίτιμο £2,10 ανά μετοχή, θα ήταν λάθος για μας να παραμείνουμε με μειοψηφικό πακέτο. Από εκεί και πέρα η MFS μας υπέβαλε μια αρκετά ικανοποιητική πρόταση και γι’ αυτό αποφασίσαμε να ρευστοποιήσουμε το μερίδιο μας”, υπογράμμισε.

---- Γενναιόδωρη μερισματική πολιτική

Τέλος, στις 20 Φεβρουαρίου του 2007, θα ανακοινώσει η Marfin Popular τη μερισματική της πολιτική και όπως δήλωσε ο κ. Βγενόπουλος, θα γίνει πράξη η υπόσχεση που έδωσαν στους μετόχους τους για γενναιόδωρη καταβολή μερίσματος, χωρίς ωστόσο να επεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι είπε στο conferance call

Κατά τη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε ”είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι από ποτέ, για τις δυνατότητες επιτυχίας του εγχειρήματος συνένωσης που έχουμε ξεκινήσει”, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ”ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας”.

Διευκρίνισε ακόμη ότι από μια πλευρά είναι θετικό το γεγονός ότι πλησιάζουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που θα δείξουν ξεκάθαρα τη δυναμική της MPB σε σχέση με τις ”ώριμες” τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του ομίλου. δίνει τέλος στην ”κλειστή περίοδο”, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπονται αγορές μετοχών από βασικούς μετόχους, οπότε οι τελευταίοι είναι ελεύθεροι να κινηθούν κατά βούληση.

Κι ακόμη επανέλαβε ότι η σύγκληση έκτακτης συνέλευσης μέσα σε διάστημα 20-25 ημερών έχει ως στόχο την μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδυτικές κινήσεις αλλά και την παροχή ευχέρειας στην υποβολή Δημόσιων Προσφορών.

Σε σχέση με την προσφορά της Πειραιώς, επανέλαβε ότι δεν είναι ”γνήσια” αλλά μια αμυντική κίνηση, ανέφερε ότι έχει ήδη απορριφθεί από σχεδόν το 42% των μετόχων ενώ σχολίασε ότι στους υπολογισμούς που παρουσίασε η Πειραιώς, με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου της MPB, δεν περιλαμβάνονται καν τα ενοποιημένα στοιχεία των τριών τραπεζών που συγκροτούν πλέον τον όμιλο MPB.

Τέλος ανέφερε ότι η πορεία των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι αρχικές προβλέψεις του business plan ήταν συντηρητικές και ότι κατόπιν αυτού το guidance που έχει ήδη δοθεί για την πορεία της MPB τα επόμενα χρόνια, εμπεριέχει σοβαρή πιθανότητα θετικής υπέρβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v