Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Σύναψη δανείου 1,180 δισ. δολ.

Σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,180 δισ. δολ. με εγγύηση της Ελληνικά Πετρέλαια, υπέγραψε στο Λονδίνο η θυγατρική της εταιρία HELLENIC PETROLEUM FINANCE στις 2/2/2007. Το ποσό του δανείου είναι περίπου 50% αυξημένο σε σχέση με το αρχικά καθορισμένο ποσό.

ΕΛΠΕ: Σύναψη δανείου 1,180 δισ. δολ.
Σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1.180.000.000 δολ. με εγγύηση της Ελληνικά Πετρέλαια υπέγραψε στο Λονδίνο η θυγατρική της εταιρία HELLENIC PETROLEUM FINANCE στις 2 Φεβρουαρίου 2007.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο δάνειο συμμετέχουν δεκαπέντε κορυφαία διεθνή και ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το ύψος του δανείου ανέρχεται σε 1,180 δισ. δολ. αυξημένο κατά περίπου 50% σε σχέση με το αρχικά καθορισμένο ποσό, καθώς η εταιρία, σε συνεργασία με τους διοργανωτές του δανείου (Mandated Lead Arrangers) αποφάσισε να ικανοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση για συμμετοχή που εκδηλώθηκε από ξένες κυρίως τράπεζες κατά την περίοδο της διοργάνωσής του.

Το δάνειο αποτελεί το μεγαλύτερο κοινοπρακτικό δάνειο ελληνικής εταιρίας (εξαιρουμένων τραπεζών και ναυτιλιακών εταιριών) τα τελευταία χρόνια και είναι η πρώτη σημαντική συναλλαγή του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στις διεθνείς χρηματαγορές.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της διοργάνωσης του δανείου, η εταιρία πραγματοποίησε σειρά από παρουσιάσεις του ομίλου και της στρατηγικής του στο Λονδίνο και την Αθήνα.

Διοργανωτές του δανείου ήταν οι: Alpha Bank A.E., Banc of America Securities Limited (Co-ordinator, Bookrunner, Facility Agent), BNP Paribas (Bookrunner, Documentation Agent), CALYON (Bookrunner), EFG Telesis Finance S.A., HSBC Bank plc (Bookrunner), και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. Οι συμμετέχουσες τράπεζες είναι κορυφαία ελληνικά και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ενδεικτικά, ποσοστό 32% των αντληθέντων κεφαλαίων προέρχεται από ελληνικές τράπεζες, 53% από τράπεζες με έδρα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 8% από τράπεζες με έδρα τις ΗΠΑ και 7% από τράπεζες με έδρα την Ιαπωνία.

Οι βασικοί όροι του δανείου είναι οι ακόλουθοι:

- Ύψος δανείου: 1.180.000.000 δολ.

- Διάρκεια: Πέντε έτη με δυνατότητα επέκτασης για δύο επιπλέον έτη.

- Επιτόκιο: LIBOR/EURIBOR πλέον περιθωρίου 0,18% - 0,25% ετησίως,

ανάλογα με τoυς χρηματοοικονομικούς δείκτες δανεισμού.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την αναχρηματοδότηση υπάρχοντος τραπεζικού δανεισμού του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v