Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική αντεπίθεση από τη Βιοχάλκο

Τα δυσκολότερα φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν και ο όμιλος ανεβάζει πωλήσεις και αντεπιτίθεται μέσα από φιλόδοξα επενδυτικά projects. Τι δηλώνουν οι διοικήσεις των ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ και ΣΙΔΕΝΟΡ για την επόμενη μέρα.

Δυναμική αντεπίθεση από τη Βιοχάλκο

Πέρυσι τέτοια εποχή, τα στελέχη του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ καλούσαν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα... χθες προκειμένου να επιβιώσει μακροπρόθεσμα ο παραγωγικός ιστός της εγχώριας μεταλλουργίας και η ελληνική οικονομία γενικότερα.

Συγκεκριμένα, ήταν εντονότατη η δυσφορία του ομίλου (μέσω αυτού υλοποιείται πάνω από το 10% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών) κυρίως για το υψηλότατο ενεργειακό κόστος, για τα δυσβάστακτα επιτόκια χορηγήσεων, αλλά και για την καθίζηση της εγχώριας ζήτησης, που σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων έφτανε ακόμη και το 90%!

«Σε πολλές περιπτώσεις, κάνουμε εξαγωγές από τις οποίες κερδίζουν μόνο οι μεταφορείς», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, θέλοντας να υπενθυμίσει έναν ακόμη συντελεστή δυσκολίας για τις ελληνικές εταιρείες, που είναι το υψηλότερο μεταφορικό κόστος, προκειμένου να προσεγγίσουν τις αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Φέτος τα πράγματα δείχνουν να είναι αρκετά καλύτερα.

• Η ευρωπαϊκή οικονομία (εκεί απευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων του ομίλου) έχει αρχίσει να ανακάμπτει, έναντι της ύφεσης που επικρατούσε το 2013. Ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους έχει αρχίσει να διαφαίνεται άνοδος της ζήτησης που ελπίζεται ότι θα συνεχιστεί.

Η ζήτηση στην Ελλάδα για πρώτη φορά έχει αρχίσει να παρουσιάζει περιορισμένη ανάκαμψη (βλέπε ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελληνικά Καλώδια), σε σύγκριση βέβαια με την περυσινή ισοπεδωμένη εικόνα. Κινητήριος μοχλός τα κατασκευαστικά έργα.

• Συμφωνήθηκε μείωση στο κόστος του φυσικού αερίου και αναμένεται να υλοποιηθεί μια αντίστοιχη κίνηση και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενεργειακό κόστος.

• Ο όμιλος στα τέλη του 2013 προχώρησε στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού για το σύνολο των θυγατρικών του (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ) μετατρέποντας το μεγαλύτερο ποσοστό των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών του σε μακροπρόθεσμες. Το στοίχημα είναι κατά πόσον τώρα θα καταφέρει να περικόψει το ύψος των παραπάνω επιτοκίων, σε συμφωνία φυσικά με τις πιστώτριες τράπεζες. Στελέχη πάντως του ομίλου εκφράζουν σχετική αισιοδοξία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Με δεδομένο ότι ο τραπεζικός δανεισμός υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, κάθε 100 μονάδες μείωσης των επιτοκίων αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση κόστους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

• Η μετεγκατάσταση της έδρας στις Βρυξέλλες φαίνεται να διευκολύνει τις δυνατότητες της ΒΙΟΧΑΛΚΟ για την άντληση επιπρόσθετου δανεισμού, αυτήν τη φορά όχι για να εξυπηρετηθούν κεφάλαια κίνησης, αλλά για να υλοποιηθούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα (ενδεικτική η περίπτωση της ΕΛΒΑΛ με στόχο τη μεγάλη διεύρυνση της παραγωγικής της δυναμικότητας).

• Αν σε όλα αυτά συνεκτιμηθεί πως ένα σημαντικό τμήμα των περυσινών ζημιών του ομίλου ήταν μη επαναλαμβανόμενο (π.χ. ζημία αποθεμάτων λόγω πτώσης τιμών των μετάλλων, αύξηση αναβαλλόμενης φορολογίας, πρόβλεψη για φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών, απομειώσεις αξίας περιουσιακών στοιχείων), τότε όλα δείχνουν πως τα φετινά αποτελέσματα θα είναι ανοδικά σε πωλήσεις και πολύ καλύτερα στην «κάτω γραμμή» σε σύγκριση με τις μεγάλες περυσινές ζημίες.

Άλλωστε, οι διοικήσεις των τριών μεγάλων θυγατρικών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχουν εκφράσει ήδη την αισιοδοξία τους για καλύτερες μέρες.

Στη ΣΙΔΕΝΟΡ, ο οικονομικός διευθυντής Στράτος Θωμαδάκης δήλωσε: «Τα δυσκολότερα έχουν περάσει. Και στην Ελλάδα αναμένουμε μια ελαφρά ανάκαμψη της ζήτησης, αλλά και στο μέτωπο του εξωτερικού είμαστε αισιόδοξοι, όχι μόνο επειδή κάποια τάση ανόδου έχει αρχίσει να διαφαίνεται, αλλά και γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε αυξημένα μερίδια αγοράς. Θα κρατήσουμε το σημερινό επίπεδο απασχόλησης, αν όχι θα το αυξήσουμε μελλοντικά σε κάποια ευκαιρία που θα μας δοθεί». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Θωμαδάκη (λόγω των κατασκευαστικών έργων) η εγχώρια ζήτηση από τους 300 χιλιάδες τόνους πέρυσι φέτος θα ανέβει στους 400-440 χιλιάδες τόνους.

Στην ΕΛΒΑΛ, o αντιπρόεδρος της εισηγμένης Ιωάννης Κυριακόπουλος προέβλεψε πως η εταιρεία θα σημειώσει φέτος καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2013 και αυτό όχι μόνο γιατί η ευρωπαϊκή αγορά ανακάμπτει. Επιπλέον, ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε πως «σύντομα θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με το αν θα προχωρήσουμε μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να αυξήσουμε δραστικά την παραγωγική μας δυναμικότητα στην Ελλάδα».

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένει για φέτος η διοίκηση του ομίλου ΧΑΛΚΟΡ, κι ο γενικός διευθυντής Περικλής Σαπουντζής δηλώνει: «Αισιοδοξούμε πως φέτος θα ξεπεράσουμε τους περυσινούς όγκους πωλήσεων λόγω και της αναιμικής ανάπτυξης που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ βλέπουμε και βελτίωση στο επίπεδο των τιμών. Αν δεν έχουμε κάποια δραματική εξέλιξη, τότε τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς καλύτερα από τα περυσινά».

Αλλαγή στρατηγικής και νέα σχέδια

Μεσοπρόθεσμα υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που κάνει τους παράγοντες της ΒΙΟΧΑΛΚΟ να αισιοδοξούν για το μέλλον. Πρόκειται για τη νέα στρατηγική που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και θέλει οι εταιρείες του ομίλου:

• Να στρέφονται ακόμη περισσότερο προς τις αγορές του εξωτερικού, μειώνοντας όσο το δυνατόν την εξάρτησή τους από την εγχώρια ζήτηση.

• Να διευρύνουν την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων στρεφόμενες σε είδη προστιθέμενης αξίας.

• Να απευθύνονται με αλλαγή του προϊοντικού μίγματος με λιγότερα παραγόμενα προϊόντα στον κατασκευαστικό τομέα και περισσότερα προς τις βιομηχανίες.

• Να στρέφονται σε σαφή περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του γενικού διευθυντή της ΧΑΛΚΟΡ Περικλή Σαπουντζή: «Αποσκοπούμε στο να μην είναι ο όμιλός μας απλός προμηθευτής προϊόντων, αλλά πάροχος λύσεων (solution provider), είτε μέσα από την παραγωγή έργων με το κλειδί στο χέρι, είτε με την παραγωγή ολοκληρωμένων βιομηχανικών συστημάτων, τα οποία καθιστούν τις σχέσεις με τους πελάτες μακροπρόθεσμες και τα περιθώρια κέρδους υψηλότερα».

Ενδεικτικά στοιχεία της όλης στρατηγικής είναι:

α) Η εξαγορά της Fulgor (από τα Ελληνικά Καλώδια του ομίλου ΧΑΛΚΟΡ) και η δημιουργία μονάδας υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης που θα ξεκινήσει να παράγει από το δεύτερο φετινό εξάμηνο. Σαφώς περιορισμένος αριθμός μονάδων σε όλο τον κόσμο μπορεί να παράγει τέτοια καλώδια και έτσι πέρα από το project που έχει ήδη αναληφθεί θα διεκδικηθούν μελλοντικά και πολλά άλλα, τόσο στην Ελλάδα (π.χ. σύνδεση Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα), όσο και στο εξωτερικό.

β) Η υπό κατασκευή μονάδα υποθαλάσσιων σωλήνων (υψηλής προστιθέμενης αξίας με περιορισμένο διεθνή ανταγωνισμό) από τα Σωληνουργεία Κορίνθου του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε μια περίοδο όπου πολλές πηγές φυσικού αερίου (π.χ. Λεβιάθαν στο Ισραήλ και Αφροδίτη στην Κύπρο) βρίσκονται στη θάλασσα.

γ) Η εξέταση του ενδεχομένου μεγάλης αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας στην ΕΛΒΑΛ (στο εργοστάσιο των Οινοφύτων), η συνεχιζόμενη στροφή της ΕΤΕΜ προς το βιομηχανικό προφίλ και η μεγάλη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας που προγραμματίζεται στη θυγατρική της ΕΛΒΑΛ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίθετα, οι εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων της ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν φαίνεται να είναι σημαντικές, λόγω της γενικότερης δυσπραγίας που επικρατεί στη συγκεκριμένη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v