Τι είπαν Μ. Σάλλας - Χρ. Χριστοδούλου στην Κύπρο

Ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας μετά τη συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χρ. Χριστοδούλου.

Τι είπαν Μ. Σάλλας - Χρ. Χριστοδούλου στην Κύπρο
Ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας μετά τη συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Χρ. Χριστοδούλου.

Ο κ. Σάλλας ενημέρωσε τον κ. Χριστοδούλου για τη δημόσια πρόταση της Πειραιώς προς την MPB, ενώ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: ”θα διατηρήσουμε το πακέτο μέχρις ότου, σε συνεννόηση μαζί τους και με δική τους σύμφωνη γνώμη, να το διαθέσουμε με placement”.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε πως ”με τον κ. Σάλλα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, διαδικαστικά, σε σχέση με την αίτηση που μας έχει υποβληθεί και που δράτομαι της ευκαιρίας να πω ότι θα τύχει της μεγαλύτερης δυνατής, λεπτομερειακής, αντικειμενικής, όπως πάντα, εξέτασης μέσα στα πλαίσια του νομικού κυπριακού πλαισίου αλλά και μέσα στα πλαίσια που καθορίζει η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

---Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων των Χρ. Χριστοδούλου και Μ. Σάλλα

* Δήλωση κ. Σάλλα

Επισκέφθηκα τον κ. Διοικητή σήμερα για να του δώσω την αίτηση και να καταθέσω το φάκελο της Τράπεζάς μας για τη δημόσια πρόταση που έχουμε κάνει για απόκτηση ενός ποσοστού της Marfin Popular Bank Public Co Ltd και που, ως εποπτεύουσα αρχή, θα πρέπει να το δούνε και να το μελετήσουν για να έχουμε την έγκρισή τους ή όχι, για να προχωρήσουμε στη διατύπωση της τελικής φάσης για την εξαγορά της εν λόγω Τράπεζας. Θα το μελετήσουν, θα έχουμε τα νέα τους σε λίγο καιρό και πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά. Επίσης, είχα τη χαρά να τον ενημερώσω για τα τραπεζικά θέματα που μας απασχολούν στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, στον Ευρωπαϊκό χώρο. Είχα μια πολύ σοβαρή και πολύ υπεύθυνη ενημέρωση και μου είπε πώς βλέπει από τη δική του πλευρά τις εξελίξεις στον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο και με μια μικρή αναφορά στα θέματα της Βασιλείας ΙΙ και στη μεγαλύτερη προσοχή που πρέπει να έχουμε οι τράπεζες, πλέον, στην αξιολόγηση των δανείων μας, των συμμετοχών μας, κλπ.

* Δήλωση κ. Χριστοδούλου

Είχα την τιμή και την ευχαρίστηση να συναντηθώ με τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Σάλλα και να παραλάβω από τον ίδιο, προσωπικά, την επίσημη αίτηση, με την οποία σκοπείται η απόκτηση ενός ποσοστού της Marfin Popular Bank Public Co Ltd. Με τον κ. Σάλλα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, διαδικαστικά, σε σχέση με την αίτηση που μας έχει υποβληθεί και που δράτομαι της ευκαιρίας να πω ότι θα τύχει της μεγαλύτερης δυνατής, λεπτομερειακής, αντικειμενικής, όπως πάντα, εξέτασης μέσα στα πλαίσια του νομικού κυπριακού πλαισίου αλλά και μέσα στα πλαίσια που καθορίζει η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον κ. Σάλλα είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, όπως έχει πει και ο ίδιος, σε σχέση με τα τραπεζικά δρώμενα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και σε σχέση με τα διεθνώς κρατούντα και εξελισσόμενα στον ευρύ χρηματοοικονομικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές, ανακατατάξεις και ριζοσπαστικές διαφοροποιήσεις που συντελούνται, ιδιαίτερα εν αναφορά και με το θέμα της Βασιλείας ΙΙ.

Ερώτηση: κ. Σάλλα έχετε συνδέσει το όνομά σας με την Τράπεζα Κύπρου και θα έλεγα καλώς. Όμως, ανεξάρτητα με την πορεία που θα έχει η δημόσια πρότασή σας προς την Marfin Popular Bank, το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς συγκεντρώνεται και παραμένει προς τον ιστορικό τραπεζικό οργανισμό, δηλαδή της Τράπεζας Κύπρου;

Απάντηση: Έχουμε κάνει μια δήλωση και θα την επαναλάβω και δεν μπορώ να μπω περισσότερο στο θέμα αυτό, ούτε όσον αφορά τη Marfin ούτε και τα άλλα θέματα, γιατί από τη στιγμή που είμαστε σε μια διαδικασία δημόσιας πρότασης, όπως καταλαβαίνετε, για λόγους ευαισθησίας, δηλώσεις, τουλάχιστον δικές μου πάνω σε αυτά τα θέματα, δεν θα υπάρξουν.

Σε ότι αφορά το θέμα της Τράπεζας Κύπρου είχε διατυπωθεί μια πρόταση η οποία είχε απορριφθεί από τη δική τους πλευρά. Εμείς, από την πρώτη μέρα, είπαμε ότι μόνο σε επίπεδο φιλικής σχέσης και μετά από κάποια περίοδο θα το δούμε με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους στόχους της Τράπεζας Κύπρου ή πίεση στη μετοχή της, όπως άλλωστε το αποδείξαμε.

Το αντίθετο, μάλιστα, θα διατηρήσουμε το πακέτο μέχρις ότου, σε συνεννόηση μαζί τους και με δική τους σύμφωνη γνώμη, να το διαθέσουμε με placement. Αυτή τη θέση είχαμε εκφράσει, σε αυτή μένουμε. Σε ότι αφορά το υπόλοιπο θέμα, που με ρωτήσατε, της δημόσιας πρότασης, νομίζω ότι δεν μπορώ να κάμω καμία δήλωση ούτε κανένα σχόλιο. Το γεγονός και μόνο ότι έχουμε κάνει δημόσια πρόταση μιλά από μόνο του. Πέραν τούτου έχω δεσμευτεί να μην κάνω δηλώσεις στο θέμα αυτό.

Ερώτηση: κ. Σάλλα, ωστόσο βλέπουμε την αντίθετη τακτική να ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς στο θέμα της Marfin. Κάνατε μια δημόσια πρόταση για το 50% της χρηματιστηριακής αξίας της;

Απάντηση: Δεν θα ήθελα να κάνω καμία δήλωση. Άλλωστε αυτό έχει βδομάδες ακόμη μπροστά.

Ερώτηση: Σπάζει ο πάγος στο αποψινό δείπνο με την Τράπεζα Κύπρου;

Απάντηση: Πάγος με την έννοια που εννοείτε δεν υπήρχε ποτέ. Φιλική σχέση υπήρχε πάντα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τώρα μια που βρεθήκαμε στην Κύπρο πήρανε με χαρά την πρωτοβουλία να δειπνήσουμε απόψε.

Ερώτηση: Δεν είναι θετικό βήμα στις σχέσεις Σάλλα και Τράπεζας Κύπρου;

Απάντηση: Στις ανθρώπινες σχέσεις, όταν υπάρχουν και ανταλλαγές απόψεων, οι προσκλήσεις τέτοιου τύπου είναι πάντα για την προώθηση, μην παρεξηγηθώ, όχι συνεργασιών, αλλά προώθηση, τουλάχιστον, ανθρώπινων σχέσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε:

Έχει υποβληθεί και επισήμως αίτηση στην αρμόδια ρυθμιστική και εποπτική αρχή, την Κεντρική Τράπεζα, από μέρους του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση ποσοστού 40%-100% σύμφωνα και με τη δημόσια πρόταση που έχει εξαγγείλει. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με βάση τις πρόνοιες του περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου, και ιδιαίτερα τις πρόνοιες των άρθρων 13 και 17, θα εξετάσει με κάθε δυνατή αντικειμενικότητα, χωρία καμία προκατάληψη, δυσμενή ή ευμενή, την πρόταση αυτή και, αφού μελετήσει τα έγγραφα που έχουν υποβληθεί ή οποιαδήποτε άλλα που ενδεχόμενα να απαιτηθεί να μας αποσταλούν, θα εκδώσει την εν προκειμένω απόφασή της. Η αίτηση αυτή κανονικά θα πρέπει να εξεταστεί και η απόφαση να εκδοθεί μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών περίπου μηνών από της ημερομηνίας της υποβολής της σε εμάς, δεδομένου ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα προς τούτο έγγραφα. Αν χρειαστεί να υποβληθούν και άλλα έγγραφα, τότε θα δούμε ανάλογα κατά πόσον η απόφαση θα εκδοθεί στους τρεις μήνες ή και περισσότερο.

Ερώτηση: Το μάξιμουμ είναι τρεις μήνες αλλά μπορεί να εξεταστεί και σε ένα ή δύο μήνες;

Απάντηση: Ελπίζω να μην χρειαστεί παράταση και τα έγγραφα που μας έχουν δοθεί να είναι όλα όσα χρειαζόμαστε ή, αν χρειαστούμε και άλλα, να μας αποσταλούν πολύ έγκαιρα.

Ερώτηση: κ. Χριστοδούλου, χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Ανδρέας Παναγιώτου με δηλώσεις του στη Stockwatch, είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θέλει να αυξήσει το μερίδιο της Ελληνικής σε πέραν του 25%, ούτως ώστε να είναι ασπίδα προστασίας από εχθρικές εξαγορές. Αυτό το θέμα πως το βλέπει η Κεντρική Τράπεζα;

Απάντηση: Πιστεύω ότι δεν μπορεί να χρησιμοποίησε αυτή την ορολογία ο κ. Παναγιώτου. Σε ένα διεθνώς φιλελεύθερο πια χρηματοοικονομικό και, ασφαλώς, χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορούμε να μιλάμε για φιλικές ή εχθρικές εξαγορές, μπορούμε μόνο να μιλάμε για εξαγορές ή συγχωνεύσεις, οι οποίες εντάσσονται μέσα στα πλαίσια των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του συστήματος και που προέρχονται είτε από την εθνική νομοθεσία είτε από την ευρωπαϊκή ή τη διεθνή νομοθεσία. Υπό αυτή την έννοια είναι που πρέπει να κριθεί το δικαίωμα του κ. Παναγιώτου και του οποιουδήποτε Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου μιας τράπεζας να κατοχυρώσει την τράπεζά του σε βαθμό που να μην μπορεί εύκολα να εξαγοραστεί από οποιαδήποτε άλλη ή να αντισταθεί αποτελεσματικά σε περίπτωση εκδήλωσης επιθετικής εξαγοράς.

Ερώτηση: Δικαιούται η Αρχιεπισκοπή να ξεπεράσει το υφιστάμενο ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει μέχρι τώρα;

Απάντηση: Το άρθρο 13 του περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου είναι σαφές και δηλώνει ότι για την απόκτηση οποιουδήποτε ποσοστού πέραν του 10% εξυπακούεται και εξυπονοείται η εκ των προτέρων εξασφάλιση έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας. Στην προκείμενη περίπτωση είναι φυσικό ότι η πρόταση αυτή, δεδομένου ότι θα μετουσιωθεί σε πράξη, θα διέλθει μέσω και της Κεντρικής Τράπεζας.

Ερώτηση: κ. Χριστοδούλου είναι επικίνδυνο αυτές οι εξαγορές και συγχωνεύσεις να καταλήξουν σε μονοπώλιο;

Απάντηση: Είναι και θα αποτελεί πάντοτε θέση μας ότι τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια δεν μπορούν να αποτελούν συνάρτημα, παράρτημα ή οργανικό μέρος του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Αυτό δεν είναι μόνο μια αξιωματική, ηθική ή δεοντολογική θέση είναι και θέση η οποία ρυθμίζεται και από την ίδια την περί Ανταγωνισμού Νομοθεσία και για την οποία αρμόδια ρυθμιστική αρχή είναι η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τοποθετούμαι απλά και ως Κεντρικός Τραπεζίτης επί του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v