Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Οι τρεις πυλώνες της ανάκαμψης

Η πολιτική ρυθμίσεων δανείων και τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα προ προβλέψεων κέρδη, τις επισφάλειες και τις προβλέψεις. Εντός του 2014 η κορύφωση των επισφαλειών. Γιατί δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Alpha Bank: Οι τρεις πυλώνες της ανάκαμψης

Κορύφωση των επισφαλειών εντός της φετινής χρονιάς και οριακή αύξηση της πιστωτικής επέκτασης αναμένει η διοίκηση της Alpha Bank καθώς αποδίδει καρπούς η ενεργητική πολιτική ρυθμίσεων δανείων, ιδιαίτερα για το χαρτοφυλάκιο που παρέλαβε από την Εμπορική.

Η τράπεζα πέτυχε εντός του 2013 να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι έχει τη δυσμενέστερη σχέση δανείων προς καταθέσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, πραγματοποίησε το ένα τρίτο των συνεργειών που προέβλεπε το πλάνο αναδιάρθρωσης και έτρεξε ενεργητική πολιτική ρυθμίσεων δανείων.

Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα καθαρά έσοδα από τόκους, να πέσει η σχέση κόστους προς έσοδα στο 67%, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία (σ.σ.: με τις προσαρμογές που κάνει η Alpha το ποσοστό είναι χαμηλότερο) και η τράπεζα να εμφανίσει στο τέλος του 2013 μείωση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Οι επενδυτές, που τοποθετήθηκαν στην ΑΜΚ, ποντάρουν στο ότι η ανάκαμψη της Alpha Bank μόλις ξεκινά και στηρίζεται στους εξής βασικούς άξονες:

Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης συνεχίζεται και φέτος, η τράπεζα αναμένει συνέργειες της τάξης των 220 εκατ. τη διετία 2014-15 και η αύξηση των προμηθειών ξεκινά από μηδενικά, σχεδόν, επίπεδα. Ταυτόχρονα, η Alpha αναμένει φέτος, με βάση το ενημερωτικό δελτίο, οριακή αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και κορύφωση των επισφαλειών.

Αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους και στις προμήθειες

Το καθαρό έσοδο τόκων για το 2014 αναμένεται να σημειώσει, σύμφωνα με την τράπεζα, αύξηση κυρίως λόγω της περαιτέρω μειώσεως του κόστους καταθέσεων και του κόστους χρηματοδοτήσεως από το ευρωσύστημα. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ξεπεράσουν το 1,8 δισ. ευρώ από 1,65 δισ. το 2013.

Αύξηση αναμένεται να σημειώσουν και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες λόγω της οριακής πιστωτικής επέκτασης, της σταδιακής αναθέρμανσης των εργασιών αμοιβαίων κεφαλαίων και διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου και της ανάπτυξης τραπεζοασφαλιστικών εργασιών.

Αντίθετα, τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για το 2014 αναμένονται, με βάση το ενημερωτικό, ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με το 2013, όπου ενεγράφησαν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Λουκέτο σε καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Η μείωση των λειτουργικών εξόδων του ομίλου συνεχίζεται και φέτος, μέσω τόσο της επίτευξης συνεργειών κόστους από την ενοποίηση της Εμπορικής όσο και των λοιπών πρωτοβουλιών εξορθολογισμού του κόστους.

Στο πλαίσιο των παραπάνω πρωτοβουλιών, αναμένεται μείωση του δικτύου καταστημάτων κατά 35 περίπου στην Ελλάδα και 20 περίπου στη ΝΑ. Ευρώπη για το 2014. Πέρσι η Alpha έκλεισε 93 καταστήματα στην Ελλάδα και μείωσε το προσωπικό της κατά 295 άτομα.

Ο στόχος περαιτέρω μείωσης του κόστους κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο σε ποσοστό 54% από τη συνταξιοδότηση προσωπικού στην Ελλάδα, κατά 23% από τη μείωση άλλων δαπανών εκτός μισθοδοσίας στην Ελλάδα και κατά το υπόλοιπο 23% από τη βελτιστοποίηση δραστηριοτήτων στη ΝΑ. Ευρώπη.

Τα προ προβλέψεων κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στο 1,1 - 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές, και η σχέση κόστους προς έσοδα εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 52% - 55% από 67% πέρσι.

Κορύφωση των επισφαλειών μέσα στη χρονιά

Το μεγάλο στοίχημα όμως ήταν και παραμένει η τιθάσευση των επισφαλειών. Η τράπεζα προσδοκά ότι κατά τη διάρκεια του 2014 οι επισφάλειες του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της στην Ελλάδα θα αγγίξουν τα ανώτατο σημείο και θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους.

Ήδη, από το δ τρίμηνο του 2013 υπήρξε ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, τάση που συνεχίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, χάρη στην πολιτική ρυθμίσεων, αλλά και στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς.

Αν η εκτίμηση της τράπεζας επιβεβαιωθεί, οι προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση θα είναι χαμηλότερες του 1,3 - 1,4 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι αναλυτές, και πιθανώς να υπερκαλυφθούν από τα προ προβλέψεων κέρδη.

Σύμφωνα με τραπεζικό αναλυτή, το πλεονέκτημα της Alpha έγκειται στις υψηλές προβλέψεις και στην παθητική διαχείριση που είχε το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της Εμπορικής. Τακτική της Credit Agricole ήταν να σχηματίζονται προβλέψεις με το που εμφανίζει πρόβλημα εξυπηρέτησης κάποιο δάνειο χωρίς να προηγηθεί προσπάθεια ρύθμισης.

Αυτό άλλαξε με την εξαγορά της Εμπορικής από την Alpha. Στο τέλος του 2013 η λογιστική αξία των ρυθμισμένων δανείων του oμίλου ανήλθε σε 6,1 δισ., έναντι 5,2 δισ. την 31η.12.2012. Η αξία των εξασφαλίσεων που είχε στα χέρια της η τράπεζα για τα παραπάνω δάνεια αυξήθηκε όμως κατά 1,4 δισ. ευρώ (4,9 δισ. από 3,5 δισ. την 31η.12.2012).

Η διαφορά στη μεθοδολογία της Fitch

Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μέρος των ειδικών προβλέψεων να ανακτηθεί σε βάθος χρόνου. Ο σχηματισμός υψηλών προβλέψεων από την πλευρά της Credit Agricole εξηγεί γιατί η Alpha εμφανίζεται να έχει μεταξύ των συστημικών τραπεζών το μεγαλύτερο ποσοστό προβληματικών δανείων (45,6%), με βάση τα στοιχεία της Fitch.

O οίκος αξιολόγησης παίρνει υπ' όψιν του το άθροισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και των προβλέψεων που έχουν σχηματισθεί, χωρίς να υπολογίζει ότι μέρος των προβλέψεων αφορά ρυθμισμένα δάνεια που είναι ενήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την 31η.12.2013 τα δάνεια σε καθυστέρηση και μη απομειωμένα της Alpha μειώθηκαν στα 2,9 δισ. από 5,1 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυξημένων προβλέψεων.

Γιατί δεν θα χρειασθεί νέα κεφάλαια στην τριετία

Οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου με το βασικό σενάριο για ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του χαρτοφυλακίου υπολογίστηκαν από την BlackRock σε 11,57 δισ. και υπό το δυσμενές σενάριο σε 14,84 δισ. ευρώ. Με βάση τις παραπάνω αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου, η Alpha δεν χρειαζόταν πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Τα φίλτρα, όμως, προληπτικής εποπτείας που εφάρμοσε η ΤτΕ για το 2014 έφεραν επιπρόσθετες αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου με το βασικό σενάριο, ύψους 3,15 δισ. ευρώ, και οδήγησαν στις κεφαλαιακές ανάγκες των 262 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό stress test η BlackRock όχι μόνο εκτίμησε τις αναμενόμενες ζημίες από το χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών, αλλά προχώρησε και σε προσαρμογή τυπικά ενήμερων δανείων, τα οποία έχουν, όμως, ρυθμισθεί τουλάχιστον μία φορά.

Για τη συγκεκριμένη υποκατηγορία η BlackRock υπολόγισε πιθανότητα πτώχευσης της τάξης του 30%, αυξάνοντας έτσι το ύψος των NPLs και τις αναμενόμενες ζημίες για τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v